Perspectives

Hi ha un lloc que només pots imaginar. Per accedir l'has d'inventar cada vegada. Hi conviuen el passat i el present, desfà el temps i escurça les distàncies. Diuen que oblidar l'objectiu és l'única forma de trobar la direcció exacta. Només cal travessar una porta per ser on tot comença, on les idees troben la paraula. Busques un paisatge nou, i amb una melodia n'hi ha prou per fer que la ciutat aparegui sota un cel diferent, transformada. T'esforces a traduir el món i en fas una imatge. El representes però tot depèn del punt de vista, de qui veu i de qui parla. No existeix una única visió. L'experiència no obeeix cap coordenada, és feta de múltiples mirades. Hi ha un lloc on conflueixen perspectives. Un edifici de formes precises que s'obre a la descoberta i dialoga amb la tradició. T'ofereix nous horitzons i t'acull sense fer-te cap pregunta. Quan et penses que has arribat és quan comença el teu viatge.

Presentació de la temporada

Un Palau per a tots
Mariona Carulla, presidenta

Benvinguts a la temporada 2020-21 del Palau de la Música Catalana. És un plaer per a nosaltres presentar-vos una nova temporada de concerts en aquest sala plena de llum, contrastos i perspectives. Un espai màgic obert a la contemplació, al gaudi dels sentits i a l’art en majúscules.

Enguany volem explorar la multiplicitat de perspectives que ens dona la música. Compromesos amb l’excel·lència, el Palau de la Música Catalana esdevé un espai de referència que teixeix relacions estables amb els grans noms de la clàssica, però que també explora nous repertoris i formats, tot creant noves relacions i complicitats amb referents internacionals. A més, celebrarem que els nostres cors són protagonistes de la temporada de concerts i confiarem en el talent de casa nostra amb obres i intèrprets del país. Treballem per millorar i innovar cada temporada, per sorprendre i oferir noves mirades. En aquest sentit, és un plaer presentar Mercedes Conde Pons, que és la nova directora artística adjunta del Palau, i que juntament amb Joan Oller, director general, Simon Halsey, director dels cors de l’Orfeó, i els directors i les directores de cadascuna de les nostres formacions corals construeixen aquesta polièdrica programació que presentem.

Una proposta artística que es veu complementada amb el diàleg amb artistes convidats que des de la vessant musical però també d’altres disciplines, com la narrativa, les arts visuals i el cinema, enriqueixen les perspectives i les oportunitats de gaudir d’aquesta programació. Enguany, a més, voldria destacar que el diàleg amb els artistes es trasllada per primera vegada al llenguatge gràfic de la temporada i que impregna cada pàgina d’aquest llibre. Una obra visual inèdita d’Alba G. Corral, creada per a l’ocasió i que suposa un pas endavant en la relació amb els artistes convidats.

Esperem que la lectura d’aquest catàleg us obri a vosaltres, el nostre benvolgut públic, les ganes d’explorar i de descobrir les múltiples perspectives que ens hem proposat de pre- sentar-vos. Us esperem a tots en aquest Palau per a tots.

Llegir més

Pluralitat de perspectives
Joan Oller, Director general

Un dels aspectes més fascinants de la naturalesa humana és la pluralitat de perspectives amb què es pot observar una mateixa realitat. És fascinant, però alhora també inquietant, que un mateix fet, una mateixa obra, pugui tenir aproximacions i interpretacions tan diverses. Això ens obliga a estar oberts i a qüestionar la nostra visió de qualsevol realitat. També ens convida a agafar distància i fugir dels dogmatismes. La música s’enriqueix amb la pluralitat de perspectives de tots els que participen dels seus processos, des dels creadors fins als públics, passant indispensablement pels intèrprets.

I començant pels creadors, Johann Sebastian Bach ha estat probablement el compositor que més mirades, més versions i més creativitat artística ha generat al llarg de la història. Aquesta temporada celebrem el centenari de la primera interpretació a l’Estat espanyol de la Passió segons sant Mateu de Bach, aleshores i ara amb l’Orfeó Català. Així, Bach serà un dels eixos centrals de la programació d’enguany, en la qual us presentem artistes que busquen la màxima fidelitat historicista i d’altres que s’han inspirat en la seva música d’una forma més lliure.

Però hi haurà molt més. Stravinsky, Saint- Saëns, Gerhard, Manén i Toldrà celebren aniversaris. Escoltarem la integral de les Simfonies de Schumann, els poemes heroics d’Strauss i la música feta als nostres dies per Kaija Saariaho i Marc Timón, compositors convidats aquesta temporada. Compromesos amb l’excel·lència artística com a tret identitari dels nostres valors fundacionals, també presentarem nous referents, artistes que estan despuntant en l’escena internacional, a la vegada que explorarem les fronteres de la música clàssica.

Bach, i tot el que s’ha esdevingut amb la seva música, és el que ens ha conduït a triar el concepte “perspectives” com a fil conductor de la temporada. Unes perspectives que es veuen enriquides i contrastades amb el diàleg amb altres arts que el Palau continua impulsant: Alba G. Corral, visualista, serà també artista convidada, amb la qual ja podeu gaudir d’un tast de la seva obra, rica en contrastos i perspectives, creada especialment per il·lustrar aquest llibre. O Irene Solà, que amb la seva narrativa ens acompanyarà en diverses ocasions durant la temporada.

Tots aquests creadors històrics, contemporanis i artistes polièdrics ens conviden a estar oberts, a tenir curiositat i també sentit crític. Des del Palau de la Música Catalana us proposem que escolliu vosaltres mateixos la vostra perspectiva i que gaudiu d’aquesta pluralitat a la nostra Sala de Concerts única, i que no perdeu mai la passió per la música.

Llegir més

Ens apassiona cantar
Simon Halsey, director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor artístic del Palau de la Música Catalana

Fa cent anys l’Orfeó Català va interpretar per primera vegada a l’Estat espanyol la Passió segons sant Mateu de Bach. Cantar aquesta obra tan exigent a nivell vocal i tècnic va ser una fita històrica en aquell moment, un repte molt ambiciós per a un cor que no arribava a trenta anys de trajectòria. Ens sentim molt orgullosos de ser hereus d’aquesta tradició, d’aquell Orfeó de cantaires ambiciosos i apassionats, que van atrevir-se a somniar, a anar més enllà amb vehemència i esforç. Enguany, doncs, desitgem celebrar-ho i ho farem amb escreix: exactament el mateix dia que fa cent anys va tenir lloc aquest concert, repetirem la fita: l’Orfeó Català tornarà a interpretar la Passió segons sant Mateu per retre homenatge a un dels més grans compositors de la història i també a tots aquells cantaires audaços que encara avui ens inspiren.

Com llavors, la passió per cantar ens mou a donar-ho tot assaig rere assaig, a les classes de cant i en cadascun dels nostres concerts. Però cantar també ens commou: quan cantem allunyem les preocupacions, deixem de ser individus per formar part d’un cor, amb una única veu, i construïm plegats una emoció. Cantar, doncs, és passió i emoció per aprendre a afrontant nous reptes, noves col·laboracions, que ens fan avançar i ser millors cantaires i millors persones. Enguany aprendrem al costat de les grans batutes que ens dirigiran, com Temirkànov o Petrenko, ens emocionarem quan actuem amb Julio Manrique o quan posem veu a les paraules de Greta Thunberg.

Cantar ens desperta la passió per celebrar i retre homenatges a les grans fites, com els trenta anys de trajectòria del nostre estimat Cor de Cambra. Als nostres cors, també els apassiona viatjar, i és que aquesta temporada no només serem presents al territori, sinó que tornarem a portar les nostres veus a altres països com Bèlgica, Lisboa, Illes Canàries, Hongria i Alemanya. Finalment, seguint la petjada dels nostres predecessors, ens apassiona innovar i provar nous formats. Aquesta temporada ho farem amb formats escènics ambiciosos, allunyats de la nostra realitat habitual: el Cor de Noies oferirà un Stabat Mater de Pergolesi com no s’ha fet mai, l’Escola Coral presentarà un espectacle amb Paco Mir (del Tricicle) estrenant una cantata de Marc Timón, i l’Orfeó reinterpretarà el Requiem de Fauré en una producció pròpia ambiciosa i innovadora.

Tota la nostra passió per cantar, per aprendre, per celebrar, per innovar, per viatjar, per l’excel·lència… s’aglutina i es multiplica en aquesta família coral creativa, audaç i vibrant que és l’Orfeó Català.

Benvinguts a una temporada plena de passions i múltiples perspectives!

Llegir més

De joves talents a nous referents,
de nous referents a llegendes

Mercedes Conde Pons, directora artística adjunta

Un dels moments més crucials en la vida de tot músic és el salt a la vida professional, de les aules a les sales de concerts. Conscient d’aquest moment d’impàs tan transcendental per a qualsevol artista, el Palau de la Música Catalana va crear fa vint-i-cinc anys el cicle de concerts i concurs El Primer Palau. Una plataforma que propicia el bateig de foc dels joves talents en un context plenament professional. Enguany celebrem amb satisfacció el vint-i-cinquè aniversari d’aquesta iniciativa pionera que al llarg dels anys ha funcionat a tall d’oracle: anunciant els músics que poc després han fet el salt internacional i avui dia formen part de les programacions més importants d’arreu del món.

I si El Primer Palau nodreix especialment aquesta temporada amb la participació d’una valuosa representació dels premiats, també ens complau poder presentar alguns dels nous referents musicals internacionals que estem convençuts que marcaran el futur de la música els propers anys i que, des de diferents perspectives, s’acosten al fenomen musical amb noves idees i una actitud fresca i actual. Parlem de músics com Santtu-Matias Rouvali, Teodor Currentzis, Kirill Petrenko, François-Xavier Roth, Barbara Hannigan, Raphaël Pichon, Javier Camarena, Jakub Józef Orliński, Valentina Lisitsa, Khatia Buniatishvili, Mari Samuelsen o Marc Timón, amb els quals volem establir noves relacions que propiciïn projectes innovadors i enriquidors per al públic.

I en una programació on hi ha joves talents i nous referents, no hi poden faltar les llegendes, aquells artistes que als seus inicis van oferir una proposta trencadora i singular que s’ha convertit en un segell d’identificació i en un ventall de perspectives úniques i inimitables d’interpretació. Ens referim a Yuri Temirkànov, John Eliot Gardiner, Jordi Savall, Giuliano Carmignola, Elisabeth Leonskaja, Grigory Sokolov, András Schiff, Antoni Ros Marbà o Kaija Saariaho, compositora convidada aquesta temporada.

En aquesta nova etapa volem travessar fronteres quant a la interpretació i recepció de la música: amb noves perspectives, noves visions, lectures i audicions a les quals volem convidar un públic cada cop més ampli i divers. Per això, i amb la voluntat d’arribar a un nombre molt ampli de públic, proposem un seguit de pistes per tal d’orientar el màxim nombre de persones en l’elaboració de la seva particular perspectiva musical. Una senzilla guia en format #etiqueta (#popular #clàssics #jovestalents #novacreació #coral #nousformats #elprimerpalau25 #patrimonicatalà #nousreferents #celebracions #llegendes #familiars) a l’encapçalament de cada concert que vol servir de senyalització orientativa de la diversitat de camins i perspectives que trobem al llarg de la temporada. ¿Ens acompanyeu en aquesta nova aventura?

Llegir més

Consulta la programació

Consultar