Celebrem la vida!

Vídeo

L’energia d’un cos que ha descansat molt de temps. L’embranzida a dins, a punt per l’esclat. S’encén un foc dins d’una cova i un batec va creixent, escalant muntanyes com un tambor frenètic pels carrers. I tu el sents. I tant que el sents. I vols sortir. I vols vibrar. I vols que la música t’entri en vena per l’orella, que s’escampi per cada porus de la teva carn. Notar els nervis reverberant-te a l’estómac abans d’un instant especial. Saps que ho vols. Ho necessites. Ha arribat el moment. Flames a les entranyes. Vísceres de celebració. Lliris florint-te als timpans. L’estremiment. El misteri i el sol filtrant-se pels vitralls. Que la passió se t’emporti. Renuncia a renunciar. Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda, poetes convidats CELEBREM LA VIDA.

Presentació de la temporada

Un Palau per a vosaltres
Mariona Carulla, presidenta

Presentar-vos una nova temporada de concerts del Palau de la Música Catalana és, com sempre, motiu d’orgull, però enguany sobretot és motiu de celebració. Perquè en el moment actual en què ens trobem, encara en pandèmia mundial, presentar una programació cercant l’excel·lència, amb els cors de l’Orfeó Català al centre, comptant amb els millors noms del panorama internacional i també posant en valor el nostre talent local, representa un exercici de superació i de treball constant, però sobretot de celebració de la vida, perquè la vida sense música no és vida, per a nosaltres.

I és que venim d’un any que ha estat extremadament dur en tots els sentits i probablement la història el recordarà com una de les crisis més fortes que hagi viscut mai la nostra institució i també la societat en general. Però com sempre han fet el Palau i l’Orfeó, amb el suport de tots els artistes i el públic, i especialment dels mecenes i les institucions, ens mantindrem ferms per continuar dotant el projecte de resistència, solidesa i per renéixer un cop més a través de la cultura i la música.

Aquest any de pandèmia ens ha ensenyat moltes coses. Vam haver de tancar, vam ser els primers a obrir i també a certificar que la cultura és segura obtenint el Global Safe Site de Bureau Veritas. També ens vam reinventar amb nous formats i vam créixer de manera exponencial amb el projecte Palau Digital, essent en molts moments l’única finestra al món. Els cors de la casa s’han adaptat a cada circumstància, tot mostrant el compromís i la dedicació, tant fent concerts des de casa amb el confinament, com tornant a actuar amb distància i cantant amb mascareta. D’altra banda, els artistes internacionals que han passat pel Palau han descrit el seu pas per la sala com un autèntic miracle. Han estat directors, orquestres i formacions que portaven mesos sense tocar i per als quals venir al Palau ha estat un alliberament i una oportunitat de tornar a fer allò que els manté vius. L’agraïment profund que han mostrat cap a la institució és indescriptible, i indiscutiblement creiem que això lliga i situa també la ciutat de Barcelona en l’imaginari cultural europeu.

Finalment, si alguna cosa de debò hem après i reafirmat, és que la cultura, i sobretot la música, no té sentit sense vosaltres, el públic. Aquesta temporada, doncs, volem celebrar més que mai la vida a través de la música, però volem celebrar-la amb vosaltres. El públic sou i sereu els protagonistes d’aquesta nova temporada, i per això desitgem que en gaudiu i que la visqueu amb la mateixa il·lusió amb què l’hem preparada. Gràcies per confiar en el Palau de la Música Catalana i gràcies per permetre’ns seguir fent el que sabem fer: fer bona música i facilitar-ne el gaudi.

Llegir més

Celebrem la vida.
Joan Oller. Director general

Des de fa algunes temporades al Palau de la Música Catalana busquem un concepte o fil conductor que ajudi a aproximar-se al conjunt de la programació. No pretén, aquest concepte, ser exhaustiu ni limitador, però sí inspirador, que il·lustri i ofereixi un sentit als concerts. La temporada 2017-18 va ser el concepte del descobriment, una crida a la recerca del plaer del que ens pot aportar allò que ens és desconegut. La 2018-19 van ser les idees complementàries i oposades d’origen i fi. La 2019-20, la transformació, era l’Any Beethoven, el geni que tot ho va transformar. La 2020-21 vam anar a la pluralitat i obertura que hi ha en la idea de perspectives, tot allunyant-nos de dogmatismes i visions úniques. No ho sabíem pas, quan la vam triar, que aquest seria l’any de la pandèmia i que per força tindríem noves perspectives que no ens podíem ni imaginar. Hem après a canviar de plans ràpidament, hem après a vèncer la frustració de projectes que han costat molt i no s’han pogut fer. Però també hem après a resistir, a fer concerts que semblaven impossibles i a valorar com mai l’experiència de la música en viu. Hem connectat intèrprets que venien del silenci amb públics que necessitaven l’escalf, l’energia i el poder de la música en viu.

I la vida continua. Ara presentem la temporada 2021-22 en el context d’incertesa d’un món canviat i canviant. I també volem un concepte per a la nova temporada. Una idea que no defugi la situació que vivim, però que alhora ens reforci en allò que som abans que res. Davant les malalties, els confinaments, les dificultats, fins i tot davant la mort, el concepte que ens identifica és la celebració de la vida. Perquè la música es sobretot expressió de vida, també d’una part de la vida com n’és el final. Celebrem la vida sabent que és tràgica, sabent que hi ha dolor i injustícia, i malgrat tot això, la celebrem. El Palau de la Música Catalana és un temple per celebrar la vida, i l’Orfeó i la resta de cors canten perquè així ens cuidem, així ens donem empara i així enaltim la bellesa del món i ens donem esperança.

Hem resistit durant la pandèmia, hem estat de les poques sales d’Europa que hem estat oberts i fent concerts. Hem viscut nits inoblidables. Per a la nova temporada, en què volem que com mai celebri la vida, proposem que projecti qualitat, proximitat, innovació, que sigui atractiva per al públic local i també per a l’internacional. Que continuï l’atenció i dignificació del treball dels joves músics. Que tingui el món coral com a centre referent. I sobretot que il·lusioni i reforci la força de la música en viu com a comunicació de dignitat humana. Tindrem un cicle Palau 100 on s’expressa el gran simfonisme. Un nou cicle d’òpera barroca, la segona edició d’aquest espai heterodox i innovador que en diem Fronteres. També recuperem projectes que es van haver de ajornar per la COVID. Sense oblidar tota la programació escolar i familiar i un llarguíssim seguit de concerts dels més diversos formats. Perquè la musica ens omple de vida i perquè celebrem la música, celebrem la vida.

Llegir més

El renaixement dels cors
Simon Halsey, Director artístic dels cors de l'Orfeó Català i assessor artístic del Palau de la Música

Barcelona, el Palau i l’Orfeó han estat pols de música i referents europeus per mantenir viva la flama de la cultura durant la pandèmia. Els nostres cors han comprès, acceptat i superat la situació amb molt d’esforç, amb la confiança que abans o després tronarien als escenaris, tal com ja ha succeït. És meravellós veure com la crisi ens ha reafirmat més que mai en la nostra feina i com més que mai hem valorat la nostra activitat. Gràcies a tots els directors dels cors de l’Orfeó Català i, especialment, a tots els cantaires per mostrar aquest esperit de resistència.

La família coral de l’Orfeó Català se situa novament al centre de l’activitat i esperonats per aquesta empenta i ganes de tirar endavant, aquesta temporada 2021-22 recuperarem concerts que no hem pogut fer, posarem el focus en artistes i formacions de casa, locals, i també farem nombrosos encàrrecs a compositors catalans per donar una empenta a la nova creació.

Refermarem la vocació internacional, tot relacionant-nos amb el món i fent-nos conèixer. Viatjarem a Luxemburg, Budapest i Madrid. Col·laborarem amb directors de referència mundial, com Sir John Eliot Gardiner, estrenarem obra de Kaija Saariaho, ens atrevirem a treballar amb altres disciplines, com la dansa, i treballarem nous formats per explorar noves possibilitats vocals. Us convido a descobrir la temporada dels cors, que sonaran més que mai per celebrar la vida.

Llegir més

Celebrem la música.
Mercedes Conde Pons. Directora artística adjunta

Les vivències del darrer any han posat de manifest com n’és, d’important, salvaguardar la cultura com a bé essencial per contribuir a la bona salut interior de les persones. Per això enguany volem celebrar més que mai la vida, a través de la música. Celebrem la música, celebrem concerts i fem que cada concert sigui una celebració, de la mateixa manera com ho ha estat la temporada passada en què músics i públic han viscut l’experiència de la música en viu com un ritual, una teràpia de guariment anímic en un context global advers. I com que els darrers temps hem confirmat que la música ens omple de vida, el Palau vol seguir omplint la vida de les persones de música.

Enguany viurem experiències úniques gràcies als projectes emblemàtics que presentem amb John Eliot Gardiner i les seves formacions Orchestre Révolutionaire et Romantique i English Baroque Soloists, Daniel Harding –que dirigirà l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Suècia en la integral de les Simfonies de Johannes Brahms– i la mezzosoprano Joyce DiDonato, amb qui iniciem un projecte de llarg recorregut. Henry Purcell tindrà enguany un focus especial a través de la programació de les seves òperes King Arthur i The fairy queen amb una de les formacions en música antiga més en alça actualment, Vox Luminis. Aquestes dues òperes s’enquadren en el nou cicle d’òpera del Palau, creat amb l’objectiu de presentar títols adients a les característiques d’una sala de concerts, on també presentem Radamisto i Giulio Cesare de Händel i L’Orfeo de Monteverdi. La programació lírica del Palau es completa amb el debut a Barcelona de la soprano noruega Lise Davidsen dins Palau 100 i amb un cicle Grans Veus que enguany propicia grans debuts, com els de Sonya Yoncheva, Franco Fagioli, Julia Lezhneva i Lea Desandre, i retorns esperadíssims com el de Jonas Kaufmann i Diana Damrau, Jakub Józef Orliński, Stéphane Degout, Joyce DiDonato i Philippe Jaroussky.

Grans directors, solistes i formacions orquestrals completaran el cicle Palau 100, en el qual cal destacar els noms d’artistes consagrats, com Leonidas Kavakos, Maria João Pires, Riccardo Chailly, Vladimir Jurowsky, John Eliot Gardiner i Antonio Pappano, i amb nous referents, com Sol Gabetta, Nicola Benedetti, María Dueñas, Santtu-Matias Rouvali, François-Xavier Roth, Alondra de la Parra i Gustavo Gimeno. El suport als joves talents i als músics locals es manté com un eix central del Palau, per això presentem el Cosmos Quartet com a quartet resident de la programació del Palau amb un projecte de tres anys. Així mateix, els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau recuperen protagonisme amb projectes emblemàtics, com la Passió segons sant Joan de Bach, la Missa de Glòria de Puccini, Oltra Mar de Kaija Saariaho i l’encàrrec a Marc Timón d’una obra coral que englobarà tota la família coral de l’Orfeó Català.

La impossibilitat de fer realitat alguns dels projectes planificats com a conseqüència de la pandèmia, ens ha decidit a prorrogar la relació amb els compositors convidats de les darreres dues temporades i poder completar els projectes concebuts: Jörg Widmann, Kaija Saariaho, Joan Magrané i Marc Timón tornaran a ser protagonistes aquesta temporada, com també ho serà l’artista visual Alba G. Corral, que novament il·lustrarà visualment la temporada i els projectes artístics en què participarà. Juntament amb ells, els poetes Jaume C. Pons Alorda i Anna Gual ens acompanyaran per posar paraules i veu a aquesta celebració de la música i la vida. Us animem a descobrir a cada concert un motiu de celebració, un motiu per alegrar-nos, commoure’ns i gaudir de la música en viu, i, així, celebrar el gran misteri i la benaurança que és viure.

Llegir més

Consulta la programació

Consultar