• Sebastian Heindl
    —Joves talents internacionals

    Orgue al Palau - ECHO Rising Stars

    Diumenge, 12 de maig de 2024 – 12 h

    Sala de Concerts

  • Compromís amb el medi ambient

    • Logos mediambientals

    Amb la col·laboració de:

    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • Logo nou Inaem

    Membre de:

    • image/svg+xml

    • Logo Barcelona Capital Cultural i Científica
  • Programa

    Sebastian Heindl, orgue


    Johann Sebastian Bach (1685-1750)
    Toccata en Fa major, BWV 540

    Sebastian Heindl (1997)
    Prelude and Fugue on the names “G.C.B.” and “B-A-C-H”
    (2021 - dedicada a Georg Christoph Biller, antic cantor a St. Thomaskirche Leipzig)

    Clara Wieck-Schumann (1819-1896)
    4 Pièces caractéristiques op. 5 (transcriptió: Sebastian Heindl)

    II. Caprice à la boléro

     

    Moritz Eggert (1965)
    ORCK for organ or electric organ
    (obra encarregada per ECHO, estrena a l'estat Espanyol)

    Camille Saint-Saëns (1835-1921)
    Danse Macabre, Op. 40 (transcriptió: Sebastian Heindl)

    Sebastian Heindl
    Rock-Toccata in C minor

    Aquest concert té una durada de 60 minuts, sense pausa.
    La durada del concert és aproximada.

    Concert enregistrat per Catalunya Música.

    #orgue #contemporània #jovestalents

  • Poema

    SALM

    Cap enigma podria néixer
    sense l’amor.

    Com les fulles
    que diu el foc
    i planta el vent
    i ajaça el sol.

    L’ocell que fendeix el cor
    sempre s’oculta
    entre les garbes.

    Però mirar és saber estimar
    ara que tot és insabut.

     

    Laia Llobera
    Paradísia (2023)

  • Comentari

    De Johann Sebastian Bach a Moritz Eggert, un viatge musical de tres-cents anys

    Amb més de dos mil anys d’història, l’orgue és un dels instruments musicals més antics i més complexos que durant segles ha estat lligat a l’Església, encara que fa temps que ja va entrar a les sales de concerts i durant el segle XX va arribar al món del jazz i el rock. Aquest concert recorre aquest camí de l’església al rock en un viatge musical de tres-cents anys que va de Johann Sebastian Bach a Moritz Eggert, que ha escrit una obra per al jove organista Sebastian Heindl.

    El viatge comença amb Bach, un virtuós de l’orgue que segons les cròniques de l’època podia tocar amb els peus coses que altres no eren capaços de tocar amb les mans. La Tocata en Fa major, BWV 540 amb la qual comença el concert és un exemple de les habilitats de Bach amb l’instrument. L’obra, escrita cap al 1714, s’inicia amb un cànon que en el desenvolupament es va alternant amb solos de pedaleig que posen a prova l’intèrpret al llarg dels 438 compassos de l’obra, estructurada en set parts.

    Seguint les petjades de Bach, que sovint ocult en la trama contrapuntística de les seves obres incloïa el motiu Bach (Si bemoll, La, Do, Si), Sebastian Heindl ret un doble homenatge: al Kantor de Sant Tomàs de Leipzig i alhora al seu director quan va ser membre del Cor de Nois de Sant Tomàs de Leipzig, Georg Christoph Biller, mort el 2022, en el seu Preludi i fuga sobre els noms G.C.B. i B-A-C-H fet a l’estil jazz.

    Fem un salt al Romanticisme amb el lirisme de “Caprice à la boléro” de les Quatre peces característiques de Clara Schumann, escrites originàriament per a piano i que Heindl ha transcrit per a orgue i que també ha fet la transcripció de la popular obra Danse macabre de Camille Saint-Saëns, originàriament per a orquestra.

    I acabem fent un salt al segle XXI amb un encreuament entre clàssica, jazz i rock. ORCK de Moritz Eggert és una obra encàrrec de l’ECHO, que Heindl va estrenar al final del 2023 a Budapest i en la qual el compositor alemany recorda la seva joventut tocant el teclat en grups de jazz i rock i admirant Keith Emerson, de la banda britànica de rock progressiu de la dècada dels setanta Emerson, Lake & Palmer. Heindl va tenir la idea que l’obra fes servir tècniques típiques del rock, d’aquí el títol de l’obra. I com a la peça de Moritz, Heindl es va inspirar en el rock per escriure l’obra que tanca el programa i que té un títol de reminiscències bachianes, Rock-Tocata en Do menor.

    Lourdes Morgades, periodista especialitzada en música

  • 20240507 Palau 100 T2425 DESKTOP
  • Biografia

    Sebastian Heindl, orgue

    Sebastian Heindl

    © Kilian Homburg

    “Sebastian Heindl no només toca l’orgue. És capaç d’elevar el seu públic fins al cel o d'enfonsar-lo en la misèria: és un músic de Leipzig miraculós”, «Die Zeit» (2021)

    Durant els últims anys ha acaparat l’atenció internacional amb diversos premis a certàmens d’orgue arreu del món. El 2019 va guanyar el Longwood Gardens Organ Competition (EUA), considerat com un dels concursos d'orgue més prestigiosos a nivell mundial.

    Va rebre la seva educació musical fonamental com a cantaire del Cor de Nois de Sant Tomàs de Leipzig, on va desenvolupar una profunda relació amb la música de Johann Sebastian Bach. I va continuar els estudis al Conservatori de Leipzig amb el professor Martin Schmeding.

    Gràcies a les seves interpretacions virtuoses i un carisma aventurer, ha esdevingut un famós intèrpret d’orgue en escenaris destacats, com ara la Philharmonie de Berlín, Philharmonie d’Essen, Bamberger Symphoniker, Konzerthaus de Berlín o Konzerthaus de Viena. Va debutar a la Gewandhaus de Leipzig amb el Concert per a orgue i orquestra de Francis Poulenc. Les gires de concerts l’han portat a França, Suïssa, Àustria, Hongria, el Regne Unit, Irlanda, Rússia, els EUA i el Canadà.

    El seu CD debut, que va enregistrar als disset anys, va ser rebut amb gran entusiasme de la crítica. Ha col·laborat en produccions de cinema musical del Bachfest Leipzig, al documental de la BBC Bach - A passionate life de Sir John Eliot Gardiner, i en una molt valorada producció de cinema en concert amb el Berlin Phil Brass Ensemble per a Digital Concert Hall.

    Sebastian Heindl també ofereix actuacions com a improvisador i compositor. El seu llenguatge musical propi es caracteritza perquè combina elements de la música moderna com el jazz amb estructures formals clàssiques.

    El 2022 va ser nomenat cap de música de l’església Memorial Kaiser-Wilhelm de Berlín, una església que representa com cap altra la turbulenta història d’Alemanya dels últims dos segles.

    Gràcies a la seva intensa activitat a les xarxes socials i internet, especialment YouTube, Heindl ha ajudat milers de persones a enamorar-se de la música d’orgue.

  • Anunci fes-te soci_desktop
  • També et pot interessar...

    Palau Fronteres
    Divendres, 05.07.24 - 20 h
    Petit Palau

    —Nit i albada

    Ola Gjeilo, piano

    Improvisacions al piano

    Preu: 15 €

  • Mecenes d'Honor

    Mecenes Protectors

    Mitjans Col·laboradors

    Amics Benefactors

    Benefactors Palau XXI

Índex