Vladimir Ashkenazy torna a Palau 100 al capdavant de l’Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino
Aquest dilluns, 9 d’abril, a les 20.30 h, tindrà lloc una nova cita del cicle Palau 100 amb el concert que dirigirà el mític director Vladimir Ashkenazy al capdavant de l’Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino. Ashkenazy torna a Palau 100 per substituir Zubin Mehta, que a causa d’una operació d’espatlla no podrà dirigir el concert.
El programa s’iniciarà amb la interpretació de la Simfonia núm. 7 de Ludwig van Beethoven, escrita entre la tardor del 1811 i la primavera del 1812, durant una estada feliç del compositor a la ciutat balneari de Teplitz, a Bohèmia. Segons el crític anglès William Mann, l’obra “és un discurs en termes musicals, com tota gran música: tracta de formes melòdiques, de tonades i vestigis de tonades, d’harmonia i de l’efecte que pot provocar un nou acord, de tonalitats i de l’efecte d’una tonalitat sobre una altra, de la relació de les fustes amb les cordes o amb els metalls…”. Ja a la segona part, l’orquestra, sota la batuta del director rus, oferirà la Simfonia núm. 4 de Piotr Ílitx Txaikovski. Una obra impregnada pel motiu del Destí. Segons el propi compositor, “la idea principal de tota la simfonia” representa “aquella força natural que impedeix al nostre anhel de felicitat d’acomplir-se”. Composta entre el maig del 1877 i el gener del 1878, la Quarta Simfonia es va estrenar el 22 de febrer d’aquell darrer any, a la Societat Musical Russa de Moscou, sota la direcció de Nikolai Rubinstein.
Vladimir Ashkenazy, nascut a Rússia en una família de músics, és un dels pocs artistes que conrea amb gran èxit una doble carrera de pianista i director. Els darrers trenta anys ha dedicat una gran part del seu temps a la direcció. Manté vinculació amb la Philharmonia Orchestra, que l’any 2000 el va nomenar director llorejat. També ha mantingut estretes relacions amb les simfòniques d’Islàndia, Sydney, NHK de Tòquio, Filharmònica Txeca, Orquestra de Cleveland, EUYO i Deutsches Symphonie-Orchester de Berlín, i ha estat convidat a dirigir les orquestres més prestigioses de tot el món. A més, Vladimir Ashkenazy ha col·laborat en nombrosos projectes i documentals televisius relacionats amb la seva personalitat, les seves activitats i el seu art.