Vladimir Ashkenazy torna a Barcelona com a pianista amb un recital amb el seu fill Vovka Ashkenazy, al Palau de la Música Catalana
El proper dilluns, 25 d’abril (20.30 h), el Palau de la Música presenta Vladimir Ashkenazy, que arriba a la ciutat per oferir-hi un recital de piano després d’una absència de vint anys com a pianista. En aquesta ocasió Ashkenazy torna al Palau, escenari que ha trepitjat diverses vegades com a director d’orquestra, acompanyat del seu fill, el pianista Vovka Ashkenazy, per afrontar un programa de grans obres romàntiques. El duo oferirà el Vals-Fantasia de M. Glinka, Vltava (El Moldava) de B. Smetana, Rapsòdia espanyola de M. Ravel i Danses simfòniques, op. 45. de S. Rachmàninov, transcrites per a quatre mans.
Amb la finalitat de recuperar la dimensió familiar i íntima de fer música a casa, pràctica comuna i molt arrelada al segle XIX, Vladimir i Vovka Ashkenazy tocaran aquestes obres a quatre mans, tot traslladant l’encís del món simfònic de la intimitat de la llar, en aquest cas a la Sala de Concerts modernista, en aquesta vetllada tan especial del cicle Palau 100. Imitar la varietat tímbrica de l’orquestra ha estat des de sempre un repte aparentment inabastable per al pianista, però disposant de quatre mans les possibilitats augmenten.
Vladimir Ashkenazy, de 78 anys, és un dels pocs artistes que conrea amb gran èxit una doble carrera de pianista i director. Es donà a conèixer internacionalment en guanyar el Concurs Chopin de Varsòvia (1955) i també va ser guardonat amb el primer premi del Concurs Reina Elisabeth de Brussel·les (1956). Des d’aleshores realitza una carrera extraordinària, no només com un dels més grans pianistes del segle XX, sinó també per una creativitat que es manifesta en una àmplia sèrie d’activitats que continuen inspirant els melòmans de tot el món. Els darrers trenta anys ha dedicat una gran part del temps a la direcció. Ashkenazy manté la seva devoció pel piano, avui principalment als estudis de gravació, i n’ha rebut diferents Premis Grammy. El 2013 es va publicar la col·lecció de 50 CD Ashkenazy: 50 years on Decca, que celebra la llarga relació amb aquest segell discogràfic.
Per la seva banda, Vovka Ashkenazy va debutar al Barbican Centre de Londres el 1983 amb el Concert núm. 1 de Txaikovski amb la London Symphony. Des d’aleshores ha fet carrera per tot el món; ha participat en diversos festivals i ha actuat amb prestigioses orquestres, com la Filharmònica de Los Angeles i les simfòniques de Berlín i de Berna, essent dirigit per directors com V. Ashkenazy, S. Bychkov, M. Fischer-Dieskau i S. Skrowaczewski. En el terreny de la música de cambra, ha fet gires pel Japó (1997, 2000 i 2002) amb el seu germà, el clarinetista Dmitri Ashkenazy. També ha col·laborat i ha enregistrat amb el seu pare, Vladimir Ashkenazy. A més de l’activitat concertística, també dedica part del seu temps a l’ensenyament.
Una hora abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova sessió de Parlem de Música amb la conferència entorn del concert a càrrec del pianista i musicòleg italià Luca Chiantore, director de Musikeon.