Domènech i Montaner, Tàpies i la música

Visita combinada al Museu Tàpies i al Palau de la Música Catalana

  • Dates: dimecres 2 ,9, 16, 23 i 30 d’octubre, i 6 de novembre (visita en anglès o castellà); dissabte 5, 12, 26 d’octubre, i 2 i 9 de novembre (visita en català).
  • Horari: 11.00 h
  • Durada: 2 h i 30 min.
  • Inici de la visita al Museu Tàpies: C/ d'Aragó, 255, Eixample, 08007 Barcelona

Amb motiu de l’Any Tàpies, el Palau de la Música Catalana i el Museu Tàpies organitzen una visita combinada als dos edificis projectats per Lluís Domènech i Montaner: en primer lloc, l’antiga editorial Montaner y Simón (1880-1882), actual seu del Museu Tàpies, i, en segon lloc el Palau de la Música Catalana (1905-1908). La visita ens permetrà conèixer la història dels dos edificis, però també l’interès de l’artista per la música.
L'editorial Montaner y Simón va ser el primer de l’Eixample que integrava la tipologia i la tecnologia industrial, que combina el maó vist i el ferro, al teixit del centre urbà.

És juntament amb la casa Vicens d’Antoni Gaudí és un dels pocs exemples que queden d’una manera de construir avui desapareguda i exemplifica el pas d’una arquitectura eclèctica pròpia del segle XIX a un estil nou, el modernisme.

El Palau de la Música Catalana és una perla arquitectònica del Modernisme català i l'única sala de concerts declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. Utilitza solucions arquitectòniques molt avançades, amb l'ús dels nous perfils laminats, una estructura central metàl·lica estabilitzada pel sistema de contraforts i voltes perimetrals d'inspiració gòtica, i amb l'aplicació de grans murs de vidre i la integració de totes les arts aplicades: escultura, mosaic, vitrall i forja.

La música sempre va acompanyar a Tàpies. Per a ell va ser una font d’inspiració i un model artístic; i en destacava el seu poder evocador. En els seus textos i entrevistes, Tàpies manifestà l’admiració per diversos estils i per músics de diferents èpoques, des de la música barroca de  de Johann Sebastian Bach o la romàntica de Richard Wagner (1813-1883 )fins a compositors del segle xx com Arnold Schönberg (1874-1951), John Cage (1912-1992) o Karlheinz Stockhausen (1928-2007).

Descobriu la relació entre els dos edificis de Domènech i Montaner, el pas d'una arquitectura pròpia del segle XIX al més pur estil modernista vehiculats per la vinculació amb la música de Tàpies.

“Mireu, mireu a fons! I deixeu-vos portar plenament per tot el que fa ressonar a dintre vostre el que ens ofereix la mirada, com el qui va a un concert amb el vestit nou i el cor obert amb la il·lusió d’escoltar, de sentir senzillament amb tota la seva puresa, sense voler de totes passades que els sons del piano o de l’orquestra hagin de representar forçosament un cert paisatge, o el retrat d’un general, o una escena de la història, com es voldria sovint que només fos la pintura”.

Cavall Fort (Barcelona), núm. 82 (gener de 1967).

← Més visites i entrades

Comprar

Preu: 30 €. Els Amics de la Fundació i els Socis de l’Orfeó Català tenen un 20 % de descompte.