Iréne Theorin

El programa incorpora les darreres cançons de Strauss, que seran interpretades per Theorin i així debuta al Palau.

El concert, el proper 7 d’octubre, forma part del festival LIFE Victoria en commemoració del centenari del naixement de Victoria de los Ángeles.

El pròxim dilluns 7 d’octubre (Sala de Concerts, 20 h), Iréne Theorin, una de les grans sopranos dramàtiques del moment pel domini del repertori wagnerià i ja coneguda pel públic liceista, debutarà al Palau de la Música Catalana. Ho farà acompanyada per la mezzosoprano Sarah Connolly, també considerada una de les millors cantants líriques avui dia, juntament amb el pianista Julius Drake, especialitzat en el gènere lied. Oferiran un recital en homenatge a Victoria de los Ángeles en el darrer concert al Palau en commemoració del centenari del naixement de la soprano barcelonina. El concert, corresponent al cicle Palau Grans Veus i al festival LIFE Victoria, és una coproducció amb la Fundació Victoria de los Ángeles.

La proposta suposa un autèntic viatge pel món del lied en el qual destaquen els Vier letzte Lieder, TrV 296 de Richard Strauss, les darreres cançons que va compondre “i la seva més gran creació en aquest format”, tal com explica Antoni Colomer al programa de mà. “Aquestes quatre cançons, que Strauss no arribà a veure estrenades, constitueixen un testament musical i espiritual colpidor escrit un any abans de la seva mort, el 1949”. També destaquen al concert obres de Robert Schumann, autor de “més d’un centenar de cançons, la majoria indiscutibles obres mestres”, amb Hans Christian Andersen Lieder, op. 40, i de Johannes Brahms, amb Die Mainacht, op. 43/2; Sonntag, op. 47/3; O wüßt ich doch, op. 63/8; Von ewige Liebe, op. 43/1; Wiegenlied, op. 49/4, i Vergebliches Ständchen, op. 84/4, peces “d’una personalitat i una força expressiva úniques”. Són un conjunt de cançons que serviran per recordar Victoria de los Ángeles, que tantes vegades havia interpretat aquestes partitures.

El recital també inclourà peces de Jean Sibelius, que va escriure la majoria de les cançons en suec (Flickan kom, op. 37/5; Den första kyssen, op. 37/1; Var det en dröm, op. 37/4; Säv, säv, susa, op. 36/4, i Svarta Rosor, op. 36/1), Claude Debussy, amb Trois chansons de Bilitis, CD 97; Joaquín Turina, amb Tres arias, op. 26, i Franz Liszt, amb Die drei Ziguener, S. 320 i Liebestraüm.

Sobre els intèrprets

Iréne Theorin és considerada una de les sopranos dramàtiques més celebrades del panorama actual, intèrpret habitual en sales d’òpera i de concerts arreu del món. Particularment associada al repertori operístic dramàtic alemany, és aclamada per la seva musicalitat intensa, unes actuacions atractives i per la flexibilitat vocal. De la seva activitat recent cal destacar l’exitós debut com a Judith d’El castell de Barbablava amb Bryn Terfel en un concert amb el Gran Teatre del Liceu a l’Opéra de París. D’aquesta la temporada 2024-25 destaca la recuperació del seu paper més emblemàtic, Elektra, a la Staatsoper d’Hamburg i a la Staatsoper unter den Linden, abans de tornar al Gran Teatre del Liceu com a Ortrud de Lohengrin i després a la Staatsoper d’Hamburg com a Kundry de Parsifal, i, així mateix, aquest concert al Palau de la Música Catalana amb Sarah Connolly i Julius Drake. Va debutar al LIFE Victoria amb un recital a la Universitat el 2017 i amb un concert Wagner junt amb l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles el 2021.

La mezzosoprano Sarah Connolly, artista estimada del festival LIFE Victoria, va ser guardonada l’any passat amb la Medalla del Rei de la Música, un reconeixement que s’atorga anualment a Anglaterra a un individu o grup de músics destacat que ha tingut una influència important en la vida musical del país. Habitual als escenaris d’arreu del món, els seus compromisos d’aquesta temporada 2024-25 inclouen actuacions, entre d’altres, a la Welsh National Opera i al Concertgebouw d’Amsterdam; amb l’Orquestra Simfònica de la BBC, amb l’Orquestra Filharmònica de Boston i una gira amb els Rückert-Lieder de Gustav Mahler, juntament amb Anima Eterna i Pablo Heras-Casado, que recalarà al Palau de la Música Catalana el pròxim 29 d’octubre, al cicle Palau 100. Va debutar al LIFE Victoria 2021 junt amb Julius Drake i hi ha tornat el 2022 i 2023.

El pianista Julius Drake gaudeix d’una gran reputació internacional com un dels millors instrumentistes del seu camp. Ha col·laborat amb molts dels principals artistes mundials, tant en recital com en disc. El seu interès apassionat pel cant li ha valgut invitacions per organitzar cicles de cançons al Wigmore Hall de Londres, Concertgebouw d’Amsterdam, 92nd Street Y de Nova York i Pierre Boulez Saal de Berlín. Organitza una sèrie anual de recitals de cant –Julius Drake and Friends– a l’històric Middle Temple Hall de Londres. Ensenya piano en la modalitat d’acompanyant a la Guildhall School of Music de Londres i és convidat a impartir classes magistrals arreu del món. La seva agenda aquesta temporada inclou nombrosos recitals acompanyant diversos cantants, com Ludovic Tézier, a La Scala de Milà i Teatro de la Zarzuela de Madrid, i lan Bostridge, en una gira pels EUA, així com les cançons completes de Mahler en cinc recitals al Festival Mahler al Concertgebouw d’Amsterdam. Va debutar al LIFE Victoria el 2019 junt amb Martin Hässler i hi ha tornat en cada edició des d’aleshores.

 

(fotografia d’Iréne Theorin ©Chris Gloag).

Vespre de lied al Palau de la Música Catalana amb Iréne Theorin, Sarah Connolly i Julius Drake