Torna ‘Llegats vivents’ al Palau de la Música Catalana, un recital poètic conduït per Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda amb nou poetes representatius dels Països Catalans
Abril és el mes de la paraula i la poesia. Coincidint amb la setmana en què es commemora la diada de Sant Jordi, el Palau de la Música Catalana torna a acollir una nova edició del recital poètic Llegats vivents per omplir la Casa dels Cants de poesia el proper diumenge 28 d’abril, a les 18 h. L’esdeveniment serà presentat per Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda, que van ser poetes convidats del Palau la temporada 2021-22 i van impulsar la primera edició d’aquest recital. Aquesta nova edició inclou la presència i lectura de poemes propis de nou veus de la poètica catalana de trajectòria consolidada, autèntics “llegats vivents” de l’art de la paraula versada i representants dels diferents accents i de la riquesa de la nostra llengua. Ells són Antonina Canyelles (Palma, 1942), poeta incisiva d’escriptura impactant; Rosa Font (Sant Pere Pescador, 1957), indagadora de l’ocult i dels misteris místics que sap transmetre veritats profundes; Feliu Formosa (Sabadell, 1934), que enguany celebra noranta anys de vida consagrada al teatre, a la traducció, al dietarisme i a la poesia; Biel Mesquida (Castelló de la Plana, 1947), creador de furors verbals de precisió quirúrgica que compon des de l’absoluta llibertat de crear i d’estimar; Francesc Parcerisas (Barcelona, 1944), que amb els seus poemes colpidors ha aconseguit copsar instantànies molt precises que capturen les diferents epifanies de la vida; Jaume Pérez Montaner (l’Alfàs del Pi, 1938), amic i hereu de Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés, poeta civil i sensual amb poemes de tremenda contundència expressiva; Josep M. Sala-Valldaura (Gironella, 1957), poeta de l’imprevist i del sacseig, d’obres líriques i assagístiques, i Olga Xirinacs (Tarragona, 1936), poeta d’una increïble capacitat pictòrica i de fusió amb paisatges ultrasensorials. La novena poeta, Nora Albert (Barcelona, 1948-Sant Antoni de Portmany, 2023), autora sàfica d’arrels mediterrànies que transmet imatges de llum i de mar, recentment traspassada, serà també present amb la lectura d’una tria dels seus poemes.
L’acte tindrà l’acompanyament de la violoncel·lista Mariona Camats, que interpretarà obres de Johann Sebastian Bach, Enric Casals i Elisenda Fábregas, compositora convidada del Palau aquesta temporada.
L’acte és un homenatge a tots aquests noms del panorama poètic català, a la seva qualitat, sensibilitat i saviesa. També és una reivindicació i defensa de la nostra tradició, que al llarg de la història ha unit el Palau amb la poesia, que es manté viva, entre altres iniciatives, amb la figura del poeta convidat cada temporada i reforça el vincle de la música amb l’art d’escriure. A més, l’edifici modernista acull anualment la Nit de la Poesia del Festival Internacional de Poesia. I el mateix Cant de la Senyera, himne de l’Orfeó Català, amb música de Lluís Millet, és un poema de Joan Maragall.
El cicle Híbrids de l’Hivernacle del Palau
Amb aquest acte s’inaugura el cicle Híbrids de l’Hivernacle del Palau, el conjunt d’activitats complementàries que ens apropen a la programació musical del Palau, a la seva arquitectura i a la seva història des de disciplines i formats diferents. El Palau és la Casa dels Cants i el Jardí de Pedra. En aquesta temporada, el patrimoni arquitectònic i històric del Palau recupera el pols de la literatura específicament modernista.
El cicle Híbrids proposa cinc formes de viure el Palau des d’una altra art: després del gran recital poètic Llegats vivents (28 d’abril), acollirà Primavera modernista (19 de maig), un recital matinal amb Lluís Calvo, Jaume Coll Mariné, Carles Dachs, Laia Llobera i Susanna Rafart per reivindicar la poesia específicament del període modernista; Ruines de Pascal Quignard i Aline Piboule (22 de maig), un recital de textos del cèlebre escriptor francès amb interpretacions musicals al voltant de la Fantasia, op. 17 de Schumann i obres d’Adès, Bach i Mompou, entre d’altres; Poema del bosc amb Lluís Soler (9 de juny), en què l’actor recitarà una tria de versos d’un dels poemes modernistes més importants de la nostra literatura sobre el mateix escenari de la Sala de Concerts i l’acompanyament en traducció de llengua de signes, i Una altra serenata (29 de juny), una visita nocturna al Palau amb l’artista Anna Dot que descobrirà la flora i la fauna que habita amagada al recinte modernista.