Torna al Palau de la Música Catalana ‘El combat de les oblidades’, un espai radiofònic que dona veu a dones del món de la música clàssica
Anna Maria de la Pietat, Clara Schumann i Consuelo Velázquez en seran les protagonistes per commemorar la celebració del centenari de l’inici de la ràdio al nostre país.
Aquesta activitat inaugura l’Hivernacle del Palau, d’activitats divulgatives.
Aquest divendres, 8 de novembre (Petit Palau, 19 h) el Palau de la Música Catalana tindrà estudi de ràdio en una nova edició d’El combat de les oblidades. Aquest espectacle, encàrrec del Palau a la periodista i musicòloga Victòria Palma, s’inspira en Femení i singulars, un espai setmanal de la graella de Catalunya Música que durant anys va donar veu i espai a dones protagonistes de la història de la música. Amb aquesta activitat s’inaugura la nova temporada de L’Hivernacle del Palau, el cicle que ofereix activitats complementàries del Palau de la Música Catalana.
Les protagonistes de la vetllada d’aquest divendres seran la violinista i violista Anna Maria de la Pietat, nascuda a Venècia al segle XVIII i que va ser alumna predilecta d’Antonio Vivaldi; Clara Schumann, nascuda a Leipzig al segle XIX, pianista, compositora i mestra, i, finalment, Consuelo Velázquez, nascuda a Jalisco (Mèxic) al segle XX, pianista, compositora i lletrista.
Escrit a partir de vivències i reflexions de les protagonistes, i en companyia d’un personatge vinculat a les seves vides, el text dramatitzat anirà mostrant diferents perspectives de les trajectòries i experiències vitals respectives. Ho farà des de la veu de periodistes: Agnès Marquès, Enric Calpena, Marta Vives, Martín Llade, Elisenda Roca, i amb la col·laboració també de Raquel Sans. Alhora, durant la jornada es reviurà el 14 de novembre de 1924, el dia que va tenir lloc la primera transmissió en directe de ràdio a tot l’Estat espanyol. Es celebra, d’aquesta manera, el centenari de l’inici de la ràdio i es ret homenatge, també, a Maria Sabater, la primera veu que va sonar a les ones catalanes.
L’espectacle, amb la idea original, guió i narració de Victòria Palma, comptarà amb la realització tècnica i el muntatge musical de Mariví Pérez Romanidy i la direcció de Clara del Ruste.
Inici d’activitats a l’Hivernacle, temporada 2024-25
Aquesta serà l’activitat inaugural de la temporada a l’Hivernacle, un espai que complementa la temporada musical del Palau amb divulgació, tallers, accions performatives, recitals, experimentació i joc, dins i fora del recinte modernista.
El combat de les oblidades (8 de novembre) dona el tret de sortida als Híbrids, un programa que convida creadors de diferents disciplines, com el periodisme, la il·lustració o la poesia, entre d’altres. El seguirà a la programació Palpar, provar, intentar (27 de gener) amb Maria Sevilla, Anna Pantinant i Carlos Martorell al voltant del llibre La nit ovípara; un recital de l’obra del poeta Adamar Johnson amb Oriol Sauleda, Lulú Martorell i Marcel·lí Bayer (24 d’abril); una activitat amb l’escriptor convidat d’aquesta temporada 2024-25 al Palau, Lluís Calvo, entorn del seu llibre Cor pirinenc (16 de juny), i una activitat, Heroïnes, amb la dibuixant de còmic Genie Espinosa, al voltant de les muses del Palau, amb data encara per determinar.
Dins del mateix Hivernacle el Palau ofereix també les Audicions Íntimes, sessions amb el periodista i musicòleg Xavier Chavarria que combinen el format de recital de cambra amb un diàleg entre presentador, músics i públic en la proximitat de la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català. Aquesta temporada se n’han programat tres, totes a la Sala d’Assaig, a les 18 h, sobre: Quartet Gerhard (28 de gener), Serena Sáenz i Dani Espasa (12 de febrer) i Cosmos Quartet i Noelia Rodríguez (6 de maig).
Finalment, l’Hivernacle es completa amb les Conferències Divulgatives, una aproximació musical a l’entorn del programa de cada concert de Palau 100, entre d’altres, que es programaran properament.