Thomas Hengelbrock i les seves formacions interpreten la 'Missa en Si menor' de Bach dissabte que ve, en un dels concerts més destacats de la temporada del Palau de la Música Catalana
Aquest dissabte, 29 de gener, a les 20 h, el Palau de la Música Catalana viurà una gran nit amb el retorn del Balthasar Neumann Chor & Ensemble, que, sota la batuta del seu titular, Thomas Hengelbrock, interpretaran al cicle Palau Bach la Missa en Si menor de Johann Sebastian Bach. Un autèntic monument de l’art barroc, part essencial del testament d’un músic irrepetible.
Es dona el cas que Hengelbrock i les seves formacions ja van oferir aquesta obra mestra l’any 2014 a l’escenari modernista, en un concert que encara es recorda i que va suscitar els elogis unànimes de la crítica, amb titulars com “La gran arquitectura” (Jorge de Persia, «La Vanguardia»), “Missa de miracles” (Josep Barcons, «Revista Musical Catalana») o “Immens Bach” (Pablo Meléndez, «ABC»), entre d’altres.
Enguany tindrem l’oportunitat de sentir novament aquesta obra culminant del catàleg vocal de Bach, “la seva obra coral més espectacular i transcendent, amb permís de les Passions. Una partitura en què arcaisme i modernitat s’articulen de forma magistral, amb un llenguatge compositiu profundament barroc que alhora assoleix un sorprenent grau d’atemporalitat”, segons el que explica el doctor en humanitats Jacobo Zabalo al programa de mà del concert. Es tracta d’una obra que no va néixer d’una manera unitària, sinó per parts, creades per a finalitats diverses en el decurs de vint-i-cinc anys com a mínim. De fet, tal com subratlla Zabalo, “no només no va poder escoltar-se sencera en vida de l’autor, sinó que va ser elaborada en moments i per a ocasions diferents, algunes de les quals difícilment s’acomoden a la litúrgia luterana. D’aquí ve la seva al·lusió com a missa llatina i fins i tot «catòlica»”. El concert es repetirà l’endemà diumenge a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid. El manuscrit de la Missa en Si menor va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2015.
Cal recordar el vincle especial del Palau i l’Orfeó Català amb Bach, compositor emblemàtic per a la formació coral, ja que l’Orfeó va introduir la seva obra a la l’Estat espanyol interpretant al Palau primeres audicions d’obres tan significatives com la ja esmentada Missa en Si menor (1911) o la Passió segons sant Mateu (1921).
Sobre Hengelbrock i les seves formacions
Thomas Hengelbrock és un dels artistes més versàtils i interessants de la seva generació. Va fundar el Balthasar Neumann Chor & Ensemble, dues formacions de primera línia en la interpretació de música històricament informada, amb què gaudeix d’èxit internacional ja fa més de vint-i-cinc anys. Com a descobridor entusiasta i inspirador de música, es dedica a un repertori que comprèn des de la música antiga, passant pels segles XIX i XX, fins a les obres contemporànies i abasta tots els gèneres. A través dels seus projectes, acosta al públic composicions gairebé oblidades o permet la revaloració del repertori estàndard. Els seus programes de concert, que inclouen diverses èpoques, són llegendaris, sovint revelen afinitats musicals sorprenents i presenten amb creativitat els temes seleccionats.
El Balthasar Neumann Chor és un dels conjunts vocals més destacats del panorama internacional. La revista «Gramophone» va atribuir-li la condició de ser un dels “millors cors del món”. Ja sigui música del segle XVII o contemporània, el cor sempre es basa en la passió i en una profunda comprensió de la música. Recupera, amb gran èxit, tresors musicals, presenta obres conegudes des de perspectives noves i també entrellaça la música amb altres formes d’expressió, com la literatura o la dansa. Els seus cantants poden ser degustats no solament des dels rengles del cor, sinó també com a solistes. La qualitat artística, la versatilitat i la passió del Balthasar Neumann Chor marquen pauta internacional. Per això és convidat a actuar a les sales de concerts més prestigioses i als festivals més importants.
Per la seva banda, el Balthasar Neumann Ensemble és considerat com una de les principals orquestres del món de la interpretació històricament informada. Fundada el 1995, continua obrint noves perspectives de la música de diverses èpoques, des del Barroc primerenc fins a la música moderna. Els seus membres encarnen la idea d’Europa: els músics provenen de vint-i-cinc països diferents en els seus projectes. Té un repertori que abasta obres conegudes, però també posa llum a peces gairebé oblidades i en presenta d’altres completament noves.
Activitat malgrat la pandèmia
Malgrat les restriccions en el context de la pandèmia, el Balthasar Neumann Ensemble ha pogut dur a termes diversos projectes que han atret l’atenció internacional gràcies al seu propi concepte de seguretat sanitària. Entre aquests, una actuació presencial com l’únic conjunt internacional al Festival d’Ais de Provença, així com diversos concerts al Festival de Música de Schleswig-Holstein i un concert en streaming a la Mozartwoche de Salzburg. Juntament amb el Balthasar Neumann Chor van emprendre el primer concert coral a gran escala, com a obertura de la temporada de la Konzerthaus de Dortmund, i també un cap de setmana de residència al Festspielhaus de Baden-Baden i una retransmissió de la Missa en Si menor de Bach des de l’Elbphilharmonie.
(fotografia de Hengelbrock i les seves formacions al Palau l’any 2014 © Antoni Bofill)