currentzis-teodor-c-anton-zavyalov_766056-ndp

El concert, amb obres de Mozart, tindrà doble sessió, a les 18.00 i 20.30 h 

Divendres que ve, 23 d’abril (Sala de Concerts), diada de Sant Jordi, el Palau de la Música Catalana acollirà el debut de l’aclamat director greco-rus Teodor Currentzis a la sala modernista amb la seva formació musicAeterna, orquestra que amb aquest concert es presenta per primera vegada a Barcelona. Qualificat d’enfant terrible de la direcció orquestral, Currentzis és un dels directors més carismàtics i sol·licitats del moment, el qual, amb musicAeterna, ofereix lectures molt personals de les obres simfòniques dels darrers segles, al marge de qualsevol cànon. Cada concert d’aquest músic és una immersió en allò desconegut a partir de clàssics de tots els temps; al Palau dirigirà un programa dedicat a W. A. Mozart.

El concert s’oferirà en sessió doble, a les 18.00 i a les 20.30 h, en un esforç del Palau per oferir el màxim de localitats al públic, en quedar reduït l’aforament per les mesures de contenció de la COVID-19. Una fórmula, la de duplicar sessions, que continuarà en els propers concerts de Jordi Savall (4 de maig) i de la Venice Baroque Orchestra & Siranossian (17 de maig).

El concert, corresponent al cicle Palau 100 (inicialment programat el dia 10 de desembre passat), inclourà la Simfonia núm. 40, en Sol menor, KV 550 i la Simfonia núm. 41, en Do major, KV 551, “Júpiter” de Mozart, que va escriure l’estiu del 1788, junt amb la Simfonia núm. 39, en Mi bemoll major, “tancant així una trilogia d’una unitat i creativitat excepcionals”, explica el crític musical Antoni Colomer al programa de mà del concert. “D’aquesta trilogia final, especialment les dues darreres són considerades el cim de l’obra simfònica mozartiana. Un opus que beu, en el seu origen, de les fonts del desenvolupament de la forma simfònica de Franz Joseph Haydn, però que, amb aquest llegat final, obre de bat a bat les portes a la descoberta d’un nou món musical. Una descoberta que cristal·litzarà amb les grans simfonies de Ludwig van Beethoven”, diu Antoni Colomer.

Nascut a Grècia, Teodor Currentzis ha viscut a Rússia des de principis dels anys noranta, en començar a estudiar direcció al Conservatori Estatal de Sant Petersburg, sota el mestratge del professor Ilya Musin. És el fundador i director artístic de l’orquestra i cor musicAeterna i director titular de la SWR Symphonieorchester de Stuttgart des de la temporada 2018-19. Des del 2012 Currentzis és director musical del Festival Diaghilev que es du a terme a Perm (regió dels Urals russos); també va ser director artístic de l’Òpera de Perm (2011-2019), època en què va encarregar diverses obres importants, entre les quals Tristia (2016) de Hersants, les òperes Nosferatu (2014) de Kourliandski i Cantos (2016) de Syumak i el Concert per a violí (2015) de Nevsky.

Actua habitualment amb la Mahler Chamber Orchestra, Camerata Salzburg, Symphoniker i Philharmoniker de Viena. El 2018 va debutar als BBC Proms amb musicAeterna. L’any passat van debutar al Japó i a The Shed de Nova York amb el Requiem de Verdi. El novembre del 2019 va debutar al capdavant de la Berliner Philharmoniker. Amb la SWR Symphonieorchester de Stuttgart va debutar a Barcelona el 4 de març de 2020 a L’Auditori.

Amb musicAeterna, conjunt que va fundar el 2004 a Novosibirsk, fa gires per tot Europa amb actuacions a les sales més prestigioses, així com mantenen una llarga relació amb els festivals internacionals més rellevants d’Europa. L’orquestra i el cor musicAeterna figuren entre els conjunts més reclamats al món, tot superant constantment els límits del seu domini creatiu. L’orquestra i el cor inclouen músics d’una vintena de ciutats russes i d’una dotzena de països de tot Europa (Alemanya, Espanya, Itàlia, Grècia, Suïssa, Bielorússia...). És un dels pocs conjunts capaç d’interpretar peces musicals de diversos gèneres i èpoques. Així, el seu repertori abasta des d’obres mestres de la música antiga de fama mundial i obres dels segles XIX i XX fins a les composicions contemporànies més avançades.

Teodor Currentzis i musicAeterna són artistes en exclusiva de Sony. Valorats molt positivament per la crítica, els seus enregistraments de Mozart, Mahler, Beethoven, Txaikovski, Rameau i Stravinsky han rebut nombrosos premis musicals: ECHO Klassik, Edison Klassiek, Premi de l’Acadèmia de Música Japonesa, Opera Award de la revista «BBC Music». Ha estat guardonat nou vegades amb la Màscara d’Or (un prestigiós premi teatral de Rússia) i va rebre el premi Kairos de la Fundació Toepfer. També ha estat distingit amb l’Orde de l’Amistat de la Federació Russa, l’Orde del Fènix grec i el Musikfest-Preis de Bremen.

Teodor Currentzis i la seva orquestra musicAeterna debuten el 23 d’abril al Palau de la Música Catalana