Sir John Eliot Gardiner dirigeix la London Symphony Orchestra al Palau de la Música Catalana
El proper dimarts, 6 de març (Sala de Concerts, 20.30 h), Sir John Eliot Gardiner, artista estimat pel públic de Barcelona, torna al Palau de la Música Catalana per dirigir una de les grans orquestres d’Europa, la London Symphony Orchestra. El concert, corresponent al cicle Palau 100, s’emmarca en una gira europea de la formació amb el reconegut director. Gardiner torna al Palau després de la seva imponent interpretació d’Il ritorno d’Ulisse in patria l’any passat amb motiu de les celebracions del 450è aniversari de Claudio Monteverdi.
El concert del proper dimarts s’obrirà amb la interpretació d’Obertura, scherzo i finale, op. 52 de Robert Schumann, seguida del cicle de cançons Les nuit d’été d’Hector Berlioz, un dels repertoris favorits de Gardiner. Aquesta darrera és una obra cabdal de la cançó romàntica francesa, que comptarà amb la mezzosoprano Ann Hallenberg i que suposa a més un homenatge de Berlioz al Somni d’una nit d’estiu de Shakespeare, autor de capçalera del compositor francès. Ja a la segona part s’oferirà l’obertura de Genoveva de Schumann, una òpera que només va veure tres representacions al seu moment, però l’obertura de la qual ha esdevingut el fragment més conegut i un dels moments simfònics més estimats del catàleg del compositor. Finalment, el concert es clourà amb la Simfonia núm. 4, en Re menor també de Robert Schumann.
Sir John Eliot Gardiner és considerat un dels músics més innovadors i dinàmics del panorama internacional, trets que el situen al capdavant de la vida musical actual. Els seus treballs amb el Monteverdi Choir (MVC), els English Baroque Soloists (EBS) i l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique (ORR), formacions fundades per ell mateix, l’han consolidat com una figura clau en el renaixement de la música antiga i un pioner de les interpretacions amb criteris històrics. Convidat habitual d’orquestres emblemàtiques i amb una extensa discografia, el director anglès ha rebut nombrosos premis internacionals i doctorats honorífics. El seu llibre sobre Bach, Music in the castle of heaven (Penguin, 2013), ha estat traduït a nombrosos idiomes. El 2014 va esdevenir primer president de l’Arxiu Bach de Leipzig. El 2017 Gardiner va celebrar l’Any Monteverdi amb els seus conjunts (EBS i MVC) interpretant les seves tres òperes per tot el món, amb el Palau de la Música Catalana com a única parada a l’Estat espanyol.
La London Symphony Orchestra (LSO) té com a principi bàsic portar la música més gran al major nombre de persones. Aquest compromís de servir la música i la gent que adora la música prové d’una personalitat única desenvolupada durant més de cent anys. Fundada el 1904 per un grup dels millors músics de Londres, és un col·lectiu musical autònom fonamentat en la personalitat artística i la col·legialitat. L’orquestra continua sent propietat dels seus membres i té un segell sonor resultat de la combinació de zel i virtuosisme dels seus brillants 95 músics provinents de tot el món; la seva música es manté fermament al centre de les activitats de l’orquestra.
Una hora abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova conferència del cicle Parlem de Música entorn del concert, a càrrec de Joan Vives.