Cloenda d’El Primer Palau 2024—Claudia Aliaj
- El Primer Palau
La jornada, que oferirà set concerts ininterrompudament de les 11 a les 17.30 h, ofereix l’oportunitat de debutar al Palau de la Música Catalana a set joves intèrprets de música clàssica.
Claudia Aliaj, guanyadora del Premi El Primer Palau 2023, oferirà el concert de cloenda el 27 de novembre.
El Primer Palau gaudeix per vint-i-quatrè any consecutiu del patrocini de Mitsubishi Electric.
El proper dissabte 28 de setembre (Sala de Concerts, d’11 a 17.30 h) se celebrarà la vint-i-novena edició del cicle-concurs El Primer Palau. Enguany és el tercer any consecutiu que el cicle es presenta en format de marató de set concerts, als quals es podrà accedir amb entrada única de 20 euros, i oferint així l’oportunitat al públic de gaudir, en una mateixa jornada, del debut a la sala modernista de set joves promeses de la música clàssica. Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el cicle té el patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric.
El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més consistents que els joves músics poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert amb les màximes condiciones de rigor i professionalitat, a més de suposar una tribuna de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets de música clàssica. A l’edició d’enguany participaran set joves artistes seleccionats entre 172 sol·licituds, nacionals i internacionals. Noms coneguts del panorama musical actual van ser, en el seu moment, guanyadors d’aquest certamen, com ara el Quartet Atenea i el pianista Eudald Buch (tots dos Premi Primer Palau els anys 2022 i 2021, respectivament), o la violoncel·lista Mariona Camats i la soprano Mireia Tarragó (que van rebre, l’any 2020, el Premi de la Crítica i el Premi Catalunya Música, respectivament).
Obrirà la marató la violinista Raquel Areal (Pontevedra, 1999), formada a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía i a la Hochschule für Musik de Berlín i que ha guanyat concursos internacionals prestigiosos. Interpretarà, entre d’altres, obres de Debussy i Manuel Quiroga, en un repertori refinat i ple de fantasia. La seguirà el violoncel·lista Gerard Flotats (Solsona, 2001), guanyador de la Royal Over-Seas League Strings Competition 2023 i que ja ha actuat a grans sales, com el Wigmore Hall i Kings Place de Londres; posarà a prova la versatilitat que el caracteritza en un programa d’una gran varietat expressiva i tècnica, amb obres de Bach i Rakhmàninov, entre d’altres. Després de la primera pausa, pujarà a l’escenari modernista el duo de guitarres Duo StriAgo, format per Mario Strinati (Ravenna, 1998) i Pietro Agosti (Forli, 1998), que va ser un dels quatre conjunts que a Londres van participar a la ronda final del Royal Over-Seas League Competition 2024 i que ha guanyat diversos premis internacionals. El duo presentarà un programa amb obres de Boccherini, Castelnuovo-Tedesco i Piazzolla. A continuació serà el torn de Guillem Gràcia (Terrassa, 2005), violoncel·lista que va debutar com a solista amb només tretze anys i que ha actuat a l’Auditorio Nacional i Teatro Monumental de Madrid i al Gran Teatre del Liceu. Gràcia interpretarà un repertori que explora la versatilitat del violoncel, des del lirisme de Beau soir de Debussy fins al virtuosisme, amb obres més dramàtiques, com la Sonata de Granados, entre d’altres.
Després del descans del migdia, a les 15.30 h es reprendran els concerts amb un un instrument singular, el bombardí, interpretat per Raúl Sabiote (Almeria, 1998), que en la seva trajectòria ja ha rebut múltiples premis, entre els quals destaquen el Concurs de Solistes del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, el Concurs Internacional OPUS 2021 i el Concurs Internacional Medici, entre d’altres. Interpretarà obres de Schumann i Granados, entre altres compositors. El seguirà una formació de corda, el Quartet Vivancos, sorgit a l’ESMUC fa cinc anys integrat pels violinistes Biel Ricart (Barcelona, 2001) i Jordi Prim (Lleida, 2000), la viola Estela Megías (Madrid, 1999) i el violoncel·lista Joaquim Tejedor (l’Hospitalet de Llobregat, 1997). Reconeguts per Joventuts Musicals d’Alemanya, han actuat a l’Auditori de Barcelona, Palau de la Música de València i als auditoris de Burgos i Pontevedra, entre altres sales. Presentaran un programa Schubert, Beethoven i Vivancos. Finalitzarà la sessió el pianista Álvaro Fernández-Bravo (Madrid, 2002), graduat amb premi de fi de grau al Centro Integrado de Música Padre Antonio Soler. Amb una intensa trajectòria concertística, ha guanyat el Concurs Nacional de Piano Don Benito i el Concurs de Joventuts Musicals de Moià. Tancarà la jornada amb un programa creatiu i variat, des del virtuosisme de Chopin fins a la poderosa transcripció de Liszt de la Liebestod wagneriana, passant per altres compositors como són Guix, Skriabin i Kurtág.
El concert de cloenda d’El Primer Palau 2024 s’esdevindrà el dimecres 27 de novembre (Sala de Concerts, 20 h) amb el lliurament de premis als guardonats i l’actuació de Claudia Aliaj, com a guanyadora del Premi El Primer Palau 2023, en què interpretarà obres de Von Weber, Lutoslawski, Widmann, Rakhmàninov i Falla. Les bases per poder participar a l’edició d’El Primer Palau 2025 es donaran a conèixer el proper 15 d’octubre.
Premis
A més de debutar a la sala modernista en condicions professionals, el cicle afegeix com a estímul el Premi El Primer Palau, que està dotat amb 5.000 euros. Igualment, s’hi preveu un segon premi de 2.500 euros o dos accèssits de 1.250 euros cadascun. I entre els intèrprets participants en aquesta edició, Catalunya Música, juntament amb el Palau de la Música Catalana, atorgarà un premi que consistirà en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori triat per l’artista i en la promoció nacional i internacional del guanyador mitjançant els seus canals de difusió (emissores de ràdio i xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió). Per la seva banda, la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya concedirà el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, que consistirà en la participació al circuit Xarxa de Músiques de Catalunya, mentre que la Confederación de Juventudes Musicales de España oferirà el Premi Juventudes Musicales de España a un dels participants, consistent en la inclusió en la programació de la Red de Músicas de JM España que organitza en diverses localitats de l’Estat durant la temporada 2024-25. Finalment, un jurat format per una representació de la crítica musical de Barcelona atorgarà el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a la compra de material musical.
El jurat d’El Primer Palau 2024 estarà format per Joaquín Arrabal, contrabaix solista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i professor al Conservatori Superior de Música del Liceu; Raimon Colomer, guitarrista i responsable de l’Àrea de Producció de Catalunya Música; Joan Magrané, compositor i president de Joventuts Musicals de Catalunya; Helena Satué, violinista membre del Cosmos Quartet i professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya, i Alba Ventura, pianista concertista internacional i professora al Conservatori Superior de Música del Liceu. Per la seva banda, al jurat de la crítica hi haurà Antoni Colomer («Platea Magazine»), Pep Gorgori («ABC»), Alba Nogueras («Núvol»), Albert Torrens («Revista Musical Catalana») i Lluís Trullén («Scherzo»).
Podeu descarregar-vos aquí fotos dels protagonistes:
Raquel Areal, violí
Álvaro Fernández-Bravo, piano
Gerard Flotats, violoncel
Guillem Gràcia, violoncel
Raúl Sabiote, bombardí © Monica Cruz
Duo StriAgo, guitarres
Quartet Vivancos
(fotografia del Quartet Atenea ©Mario Wurzburger)