Rudolf Buchbinder torna al Palau de la Música Catalana per presentar el seu ‘Projecte Diabelli 2020’
El dimecres 3 de novembre (Sala de Concerts, 20 h), el pianista austríac Rudolf Buchbinder, considerat un dels grans pianistes de la seva generació i tot un referent en la interpretació de l’obra de Beethoven, torna al Palau de la Música Catalana amb el Projecte Diabelli 2020, un dels programes més originals i innovadors d’aquesta temporada. Es podrà escoltar i confrontar en una sola sessió el conegut Vals en Do del compositor i editor austríac Anton Diabelli, vuit variacions clàssiques d’aquesta obra més les cèlebres 33 Variacions de Beethoven i les Noves Variacions Diabelli creades recentment per onze destacats compositors contemporanis. Un viatge extraordinari per dos segles de música ideat pel mateix pianista que, amb motiu del 250è aniversari del naixement de Beethoven, ha recuperat aquest repertori i l’ha ampliat i enriquit amb l’encàrrec de noves variacions a creadors actuals, entre ells Jörg Widmann, compositor convidat de la temporada del Palau. Buchbinder ha portat el Projecte Diabelli 2020 per diversos auditoris d’arreu amb la col·laboració d’institucions musicals de tot el món, com el Palau de la Música Catalana, amb el patrocini de la Fundació Ernst von Siemens (Ernst von Siemens Musikstiftung), i també l’ha enregistrat per al segell Deutsche Grammophon (2020).
Buchbinder iniciarà el concert, corresponent al cicle Palau Piano, amb el Vals en Do de Diabelli, seguit per les Noves Variacions Diabelli, encarregades a Lera Auerbach, Brett Dean, Toshio Hosokawa, Christian Jost, Brad Lubman, Philippe Manoury, Max Richter, Rodion Sxedrín, Johannes Maria Staud, Tan Dun i Jörg Widmann, estrenades al Musikverein de Viena i que han esdevingut una part dels seus programes de gira per Europa, Àsia i els Estats Units. A continuació oferirà la visió de vuit –seleccionats pel pianista– dels cinquanta compositors que van respondre al repte de Diabelli, consistent a compondre variacions sobre la seva obra: Johann N. Hummel, Frédéric Kalkbrenner, Conradin Kreutzer, Franz Liszt, Ignaz Moscheles, Franz Xaver W. Mozart, Franz Schubert i Carl Czerny. Buchbinder tancarà el concert amb les monumentals 33 Variacions sobre un vals d’A. Diabelli, op. 120 de Beethoven, “el compositor que va respondre de manera més magistral l’encàrrec”, diu la periodista musical Ana María Dávila al programa de mà del concert, obra que qualifica con “una de les més grans creacions per a piano del compositor; una obra mestra atrevida, exuberant i virtuosa, un carrusel d’emocions sota el qual subjau un extraordinari sentit de l’humor”.
Les Noves Variacions Diabelli han estat encarregades pels Amics de la Música de Viena, Brucknerhaus Linz, Centro Nacional de Difusión Musical de Madrid, Gewandhaus de Leipzig, Fundação Calouste Gulbenkian de Lisboa, National Centre for the Performing Arts de Pequín, Palau de la Música Catalana, Philharmonie de París, Festival Estrelles de les Nits Blanques de Sant Petersburg, Fundació Ruhr Piano Festival i Tonhalle-Gesellschaft de Zuric, amb el suport de la Fundació Musical Ernst von Siemens.
Rudolf Buchbinder és definit com un dels intèrprets llegendaris del nostre temps. L’autoritat d’una carrera de més de seixanta anys es combina de manera única amb l’esperit i l’espontaneïtat en la seva interpretació del piano. Tradició i innovació, fidelitat a l’obra i llibertat, autenticitat i cosmopolitisme es fonen en la seva lectura de la gran literatura pianística. Especialista en Beethoven, n’ha interpretat les 32 Sonates per a piano cíclicament més d’una seixantena de vegades arreu del món i ha continuat desenvolupant la història de la interpretació d’aquestes obres durant dècades. Amb l’edició del CD Buchbinder-Beethoven, Deutsche Grammophom (DG) acaba de llançar l’enregistrament complet de les 32 Sonates per a piano i els cinc Concerts per a piano just abans dels 75 anys del pianista.
(fotografia de Rudolf Buchbinder ©Rita Newman)