Rinaldo Alessandrini interpreta L’ofrena musical de Bach al Palau de la Música Catalana
Dimecres vinent, 29 de novembre, L’ofrena musical, peça fonamental de l’art del contrapunt escrita per Johann Sebastian Bach, tornarà a sonar a Barcelona de les mans de Concerto Italiano, dirigit per Rinaldo Alessandrini. Fundador d’aquesta prestigiosa formació, el director i clavecinista torna a l’escenari del Palau de la Música Catalana per abordar aquesta col·lecció singular de cànons i fugues del Kantor de Leipzig. El concert s’emmarca en el cicle Palau Bach, dedicat a Johann Sebastian Bach, compositor emblemàtic per a l’Orfeó Català i el mateix Palau de la Música Catalana, amb l’objectiu de presentar-ne l’obra oferta pels millors intèrprets.
L’ofrena musical suposa la culminació de l’art de la fuga escrita per Bach a partir d’un tema original del rei Frederic II el Gran de Prússia. La visita que el mestre va fer a la cort prussiana el 1747 responia a l’alta reputació que aleshores ja acompanyava Bach i va ser en aquest context que el rei va desafiar el compositor a escriure una fuga a partir d’un motiu creat pel monarca mateix. La història explica que l’endemà al matí Bach es va asseure davant la consola de l’orgue de l’església de l’Esperit Sant de Potsdam i que a la tarda el rei li va demanar una fuga a sis parts obligades, germen d’aquesta obra essencial de la música barroca. Poc interpretada a Barcelona els últims temps, Rinaldo Alessandrini ha construït un programa al voltant d’aquesta peça, i inclourà també la Sonata en Sol major per a flauta travessera, violí i baix continu i Diversos cànons sobre les primeres vuit notes fonamentals, Ària del mateix compositor.
Aquesta serà, per tant, una nova oportunitat d’escoltar la música del mestre del contrapunt interpretada pels referents més destacats del repertori en un marc d’excel·lència com és el cicle Palau Bach. Amb trenta anys d’història, Concerto Italiano s’ha imposat com una de les formacions italianes que ha revolucionat els criteris interpretatius de la música antiga, des del repertori madrigalesc (i Monteverdi particularment) fins a la literatura orquestral i operística del segle XVIII. Les interpretacions innovadores del grup han canviat la nostra percepció de la música dels segles XVII i XVIII. Rinaldo Alessandrini és fundador i director de la formació, a més de solista reconegut en recitals de clavicèmbal, fortepiano i orgue. Els seus enregistraments inclouen des de música italiana a Bach i contemporanis. Ha rebut grans lloances de la crítica, que li han reportat tres Premis Gramophone, dos Grands Prix du Disque i tres Premis de la Crítica Discogràfica Alemanya, entre molts d’altres.