GUAL, Anna & PONS ALORDA, Jaume

Continuant la tradició iniciada fa cinc anys, inspirada al seu torn en la relació històrica entre música i literatura en els orígens de l’Orfeó Català i del Palau de la Música la institució proposa a dues joves veus poètiques del moment, Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda, perquè segueixin aportant, des d’una òptica renovada, una presència important de les lletres a una programació artística que es basa en concerts i activitats musicals. Aquesta jove parella d’autors, repetidament publicats i llorejats, son els poetes convidats d’aquesta temporada 2021-22 del Palau de la Música Catalana.


El 25 de setembre passat, dins el cicle Simfònics al Palau, va tenir lloc l’estrena absoluta de l’obra de Ferran Cruixent La victòria de la dona lluna, encàrrec del Palau sobre textos de Jaume C. Pons Alorda (dins el programa Barcelona Creació Sonora), amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i les veus del Cor de Noies de l’Orfeó Català, dirigits per Andrés Salado. El proper 13 de gener, Gual i Pons Alorda seran els amfitrions del Gran recital poètic d’Any Nou (dins la programació de L’Hivernacle i Nadal al Palau). També seran els amfitrions d’una visita guiada pel Palau (data per determinar) i d’un cap de setmana cultural i gastronòmic al Penedès, al mes de juny. A més, els poetes enriqueixen els programes de mà dels concerts del Palau amb les seves belles paraules.

Albert Torrens, director de la «Revista Musical Catalana», signa aquesta entrevista als dos poetes de la qual reproduïm uns fragments. Podeu llegir l’entrevista sencera a Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda al número 374 de la «Revista Musical Catalana», corresponent als mesos de setembre-desembre del 2021, a la secció La Casa dels Cants (podeu adquirir aquest número en format digital a través del portal de premsa i revistes digitals en català iQuiosc.cat).

ANNA GUAL I PONS ALORDA “RESIDIRAN” AL PALAU AQUESTA TEMPORADA

-Com va néixer la idea de la vostra residència artística al Palau de la Música?

-Anna Gual: El Palau ens va explicar el seu històric d’escriptors convidats i vam veure que és un projecte que va creixent. Enguany s’han decidit a fer-ho encara més ambiciós i convidar-nos a tots dos. La proposta era molt oberta, pràcticament sense límits i partint de la confiança, així que ens va emocionar moltíssim.

-Jaume C. Pons Alorda: La idea engloba dos nivells molt interessants: d’una banda, formar part del Palau i, de l’altra, fer una fusió de diverses arts, crear una cosmogonia al voltant de la música. Se’ns han proposat xerrades, recitals, rutes... Tenim una vinculació afectiva amb aquesta casa i ara hi som tant dins com fora. És un projecte fascinant, ambiciós i molt poderós. Som davant d’una autèntica explosió poètica!

-Què significa la música per a vosaltres?

-AG: La música ens emociona i, en tant que poetes, no podem negar que és part important de les nostres vides perquè també ho és la poesia i totes dues estan intrínsecament lligades. Més enllà de concerts de tot tipus als quals hem vingut, hi ha una cita anual que no ens perdem mai, que és la Setmana de la Poesia de Barcelona. El Palau no només és música, és molt més i hi ha moltes ocasions durant l’any de poder-ho veure. Aquí és on entrem nosaltres, perquè ens han demanat coses que vagin més enllà de les notes.

-¿Us agrada algun tipus de música concret per damunt de la resta?

-AG: Ens costa definir-nos, som molt eclèctics i no som experts en clàssica. Ens emociona tot.

-Els paral·lelismes entre el procés creatiu de poetes i músics són evidents. Què sentiu quan us musiquen un poema?

-AG: A mi m’agrada molt, perquè és una evolució positiva.

-JCPA: “Interpretació” és una paraula fantàstica que té molts significats: quan llegeixes un poema, en fas la teva pròpia interpretació i hi dones sentit amb tot el teu bagatge. Per tant, considerar que hi ha interpretacions més vàlides que d’altres és perniciós. Simplement, hi ha la llibertat de cadascú davant de qualsevol text. No hem tingut mai males experiències.


“Tenim una vinculació afectiva amb aquesta casa i ara hi som tant dins com fora”.

“La música ens emociona i, en tant que poetes, és part important de les nostres vides”.

GRAN RECITAL POÈTIC D’ANY NOU      

Els poetes convidats de la temporada, Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda, conduiran, l'1 de maig de 2022 (la data inicialment anunciada era el 13 de gener), el Gran recital poètic d’Any Nou. Un recital poètic extraordinari que omplirà el Palau de saviesa i sensibilitat, de tradició i de natura, d’entusiasme i de veneració, de la mà de llegats vivents de la poesia en català: Rosina Ballester, Enric Casasses, Narcís Comadira, Joan Navarro, Teresa Pascual, Marta Pessarrodona, Jaume Pont, Antònia Vicens i Antoni Vidal Ferrando. El recital comptarà amb interludis al piano de Bernat Català amb els Lieder ohne Worte (Cançons sense paraules) de Mendelssohn. Una activitat de L’Hivernacle del Palau.

Quatre preguntes a.... Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda