El Cor

Sentir les veus del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana és emocionar-se i sorprèn la seva manera de viure la música. Gràcies al seu altíssim nivell artístic i la seva professionalitat, travessa fronteres i es converteix en un referent internacional.

La voluntat del Cor de Cambra és cultivar la música coral universal, promoure la recuperació del patrimoni musical català i fomentar la nova creació. Té una gran riquesa estilística i interpretativa des de compositors del Renaixement fins a estrenes absolutes de compositors actuals. Des de música a cappella fins a les produccions operístiques i el gran repertori simfonicocoral, sempre amb la màxima versatilitat i sense límits.

El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana va ser fundat l'any 1990 per l'Orfeó Català i actualment rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Té el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya. Col·labora amb les més prestigioses orquestres i òperes nacionals i internacionals, i amb els directors més destacats del segle XXI. Ha enregistrat per a segells discogràfics, ràdios i televisions. 

Contractació

Tel.:+34 93 295 72 30
[email protected]

Biografia

El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana és un dels cors professionals més prestigiosos de l’Estat espanyol. Va ser creat per l’Orfeó Català l’any 1990 amb la missió de difondre la música coral universal, promoure la recuperació del patrimoni musical català i fomentar la nova creació. El Cor ha estat dirigit per Jordi Casas i Bayer, Josep Vila i Casañas i Simon Halsey. Actualment Xavier Puig n’és el director i Jordi Armengol el pianista.

Als seus components se’ls exigeix un alt nivell vocal i artístic, aspectes que aporten al grup un potencial que el converteix en un cor de gran qualitat. Ha estat dirigit per grans mestres, com René Jacobs, Marc Minkowski, Kent Nagano, Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Daniel Barenboim, Christophe Rousset, Vladimir Jurowski, Daniele Gatti, Simon Carrington i Fabio Biondi, Eric Whitacre i Harry Bicket; i ha col·laborat amb els cantants Philippe Jaroussky i Mark Padmore. Des de l’any 2010 la formació és membre de The European Network for Professional Chamber Choirs (TENSO).

A nivell internacional, cal destacar-ne el debut el 2017 als Proms de la BBC de Londres, la gira amb Jean-Christophe Spinosi i l’Ensemble Matheus el 2018, i el debut al Festival MÜPA de Budapest el 2022 amb un programa d’ensalades i madrigals del Renaixement català. De l’any 2022 cal destacar la Passió segons sant Joan de Bach, sota la direcció de Xavier Puig, i les estrenes de Reconnaissance de Kaija Saariaho i Invocation to the earth de Xavier Pagès Corella, sota la direcció de Simon Halsey. També cal destacar la interpretació d’obres dels compositors convidats del Palau de la Música Catalana Caroline Shaw i Ferran Cruixent (dirigit per Júlia Sesé, preparadora del Cor); el concert commemoratiu del centenari del l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya que, amb l’objectiu de difondre la música coral a nivell professional per tot el país, es va presentar en gira per territori català en una quinzena de poblacions, i la nova col·laboració amb Franco Fagioli al podi de l’Orchestre de l’Opéra Royal de Versalles, amb El Messies de Händel, que va incloure dos concerts a l’auditori francès.

El 2023 va tenir lloc la segona col·laboració amb Europa Galante i Fabio Biondi, amb Il ritorno d’Ulisse in patria de Monteverdi; la interpretació de The sacred evil d’Eric Whitacre, al Palau i al Festival Vocal Saulus de Saragossa, dirigida pel mateix compositor; l’estrena de la producció pròpia Un cant a la natura. Un crit a la terra, i la nova col·laboració amb Les Musiciens du Louvre, sota la direcció de Marc Minkowski, amb El ratpenat de Strauss, al Teatro Real de Madrid i al Théâtre des Champs Élysées de París. Del 2024 destaquen la intervenció a L’incoronazzione di Poppea de Monteverdi, amb The English Concert, sota la direcció de Harry Bicket, a Palau Òpera; l’estrena de la producció pròpia Una Schubertíada, i el debut a Los Angeles (EUA) en l’inici de la gira internacional de la producció integradora de l’òpera Fidelio de Beethoven de l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles (LA Phil), dirigits pel seu titular, Gustavo Dudamel (Los Angeles, Barcelona, París i Londres, maig-juny del 2024).

D’aquesta temporada 2024-25 destaquen el concert d’homenatge a l’escriptor Joan Salvat-Papasseit, en el centenari de la seva mort (octubre del 2024); la interpretació del Requiem de Fauré, amb la Franz Schubert Filharmonia (novembre del 2024); la col·laboració amb el Balthasar Neumann Chor de Thomas Hengelbrock, amb un programa de romanticisme coral (març del 2025), i el concert al costat del violoncel·lista Nicolas Altstaed, amb el seu Stabat Mater, per a cor mixt i violoncel, dirigit per Júlia Sesé, així com una estrena de Raquel García-Tomás (maig del 2025).

Els cantants

L'objectiu del Cor de Cambra ha estat sempre el mateix des de la seva fundació: conrear i potenciar la pràctica coral cambrística tot millorant el nivell qualitatiu dels seus components, i ampliar-ne al màxim la seva difusió.

La plantilla del Cor està formada per 4 sopranos, 4 contralts, 4 tenors i 4 baixos barítons, els quals han accedit al Cor en superar satisfactòriament unes proves d'accés. En aquestes proves es valoren els coneixements suficients de lectura musical i cant.

Un cop acceptats al Cor, els cantants han de complir un règim d'activitat i de compromís que implica estudi, assaigs ordinaris i extraordinaris, concerts i gires. A més a més, tots els membres del Cor tenen caràcter de solista, i poden cantar tant en el si del conjunt, com en grups més reduïts.

El director, quan el repertori o altres circumstàncies musicals ho exigeixin, pot fragmentar el Cor o bé augmentar-ne el nombre de components, esporàdicament.

Sopranos

Belen Barnaus*
Natàlia Casasús i Magriñà
Araceli Esquerra i Freixa
Míriam Garriga i Pujol

Contralts

Assumpta Cumí i Martí
Toni Gubau i Bosch
Mariona Llobera i Trias
Magda Pujol i Vers

Tenors

Aniol Botines i Martínez
Josep Camós i Roquet
Carles Prat i Vives*
Marc Rendon Gaya

Baixos

Esteve Gascon i Martorell
Daniel Morales i Teixidó
David Pastor i Pi
German de la Riva Herrera

* Col·laboradors estables del Cor de Cambra