Philippe Jaroussky serà l’Orfeo de Gluck al Palau de la Música Catalana
Dimarts, 5 de juny (Sala de Concerts, 20.30 h), el contratenor Philippe Jaroussky protagonitzarà l’òpera Orfeo ed Euridice del cicle Palau 100 del Palau de la Música Catalana. Serà una versió de concert de la reconeguda òpera de Gluck dirigida en aquesta ocasió per Andrea Marchiol al capdavant d’I Barocchisti i amb la participació del Cor de Cambra del Palau de la Música i les cantants Chantal Santon (Euridice) i Emöke Barath (Amor). Aquesta interpretació, en la qual el contratenor té un paper protagonista i està en escena tota l’obra, fet que suposa un repte per a l’intèrpret, constitueix el retorn de Jaroussky al Palau després de l’èxit de la seva interpretació de les Cantates de Bach el 2016. Aquesta òpera arriba a Barcelona amb Jaroussky com a Orfeo després de ser presentada els darrers dies al Thêatre des Champs Élyseés de París en la versió escènica de Robert Carsen.
Orfeo ed Euridice és una mostra de l’afany reformista en l’àmbit operístic de Christoph Willibald Gluck, que cercava aportar llum a un gènere que havia anat perdent la forma originària durant els anys anteriors a la Il·lustració, arran de la fastuositat pròpia dels gustos italians i l’admiració per la pirotècnica vocal del Barroc. Aquest va ser el motiu principal per a l’elecció del tema d’Orfeu, mite fonamental de la cultura clàssica, en aquest context de retorn als orígens que reivindica la finalitat expressiva de l’òpera. La versió que se n’oferirà al Palau és la que es va estrenar a Viena a partir del llibret italià, en contraposició a la versió en francès que anys després Gluck va arranjar per a la coronació de Lluís XVI.
Jaroussky és un dels principals contratenors del panorama internacional, com ho confirmen els molts premis que ha rebut. Amb una mestria tècnica que li permet els matisos més audaços i pirotècnies espectaculars, té un repertori extremament extens en el camp barroc, des dels refinaments del segle XVII, amb compositors com Monteverdi, Sances o Rossi, fins a l’impressionant virtuosisme de Händel o Vivaldi. El 2009 Philippe Jaroussky va ser nomenat Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres pel govern francès i actualment col·labora habitualment amb algunes de les millors formacions barroques a les sales i els festivals més prestigiosos. Darrerament comença a consolidar-se un dels seus projectes més personals: l’Acadèmia de Philippe Jaroussky, que intenta ajudar els joves músics que pateixen aïllament cultural, mitjançant un ensenyament original, extens i exigent.