Philippe Herreweghe dirigirà les Vespres de Monteverdi al Palau de la Música Catalana
Amb aquest concert Herreweghe i el Collegium Vocale Gent inicien el nou projecte de llarg recorregut dedicat a la gran música sacra.
El proper dilluns, 23 d’octubre, Philippe Herreweghe dirigirà al Palau de la Música Catalana (Sala de Concerts, 20.30 h) les Vespro della Beata Vergine de Claudio Monteverdi, considerada una de les primeres obres majúscules de la història de la música. Al capdavant del Collegium Vocale Gent, el director flamenc se suma a la commemoració del 450è aniversari del naixement del compositor de Cremona dirigint “una de les obres que més estimo” i que planteja “alguns dels màxims reptes de la interpretació musical”. Herreweghe, que va ser un del pioners a aplicar els criteris històrics a la música vocal, posseeix un estil dinàmic, autèntic i expressiu per a la música barroca, aspectes que el fan mereixedor de grans elogis de la crítica.
Les Vespres de Monteverdi són un compendi de música religiosa de gran originalitat publicat a Venècia l’any 1610. Es tracta d’una obra amb gran varietat d’estils, segurament per la voluntat de mostrar el màxim domini tècnic, i d’estructura instrumental amb efectes dramàtics i emotius precisos que no s’havien utilitzat mai fins aleshores. Sobre les Vespres, en el programa de concert Luis Gago explica que “la música en si mateixa, tal com va aparèixer editada a Venècia, exigeix que l’intèrpret o el musicòleg prenguin un nombre de decisions significatives que afectaran decisivament la plasmació sonora que arribi fins a nosaltres: poques obres plantegen, des del punt de vista editorial o interpretatiu, tantes divergències i tan profundes”. L’equip de solistes vocals estarà format per les sopranos Dorothee Mields i Barbora Kabátková, els tenors Benedict Hymas, William Knight, Reinoud Van Mechelen i Samuel Boden, i els baixos Peter Kooij i Wolf Matthias Friedrich, cantants especialitzats i reconeguts en l’àmbit de la música antiga.
El Collegium Vocale Gent, formació instrumental i vocal, va ser fundat el 1970 per un grup d’amics estudiants de la Universitat de Gant per iniciativa de Philippe Herreweghe. Va ser un dels primers conjunts que aplicà un nou enfocament a la música vocal barroca. La seva visió autèntica, quant a textos i expressió, li conferí la sonoritat transparent que li ha valgut fama internacional, amb actuacions als principals auditoris d’Europa, Israel, els Estats Units, Rússia, Amèrica del Sud, el Japó, Hong Kong i Austràlia.
Amb aquest concert, corresponent al cicle Palau 100, Philippe Herreweghe i el Collegium Vocale Gent inicien el nou projecte de llarg recorregut dedicat a la gran música sacra. Una proposta que continuarà les tres properes temporades i que inclourà les seves versions de la Missa en Si menor i la Passió segons sant Mateu de J. S. Bach. A més dels concerts, el cicle també inclourà trobades, exposicions i classes magistrals, entre altres activitats.
Una hora abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova conferència “Parlem de música” entorn del concert, a càrrec de Luis Gago.