Red Música Social

Palau Vincles, el projecte social del Palau de la Música Catalana, i set entitats musicosocials de l’Estat espanyol han impulsat la creació de la Red Música Social, que pretén integrar i articular a Espanya el moviment de transformació social a través de la música i alhora aspira a proposar la pràctica musical col·lectiva com a eina eficaç per lluitar contra la pobresa, l’exclusió social i la vulnerabilitat. La Xarxa Música Social compta amb el suport de l’Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil, dependent de la Presidència del Govern, i neix gràcies a l’impuls de vuit entitats del tercer sector musicosocial de Madrid, Barcelona, Saragossa, Bilbao i Vitòria.

Es tracta d’un espai obert a noves incorporacions en el qual créixer conjuntament. Per això, convida a sumar-s’hi totes aquelles entitats, iniciatives i projectes que comparteixin el propòsit de contribuir a la reducció de les desigualtats i a la cohesió social, tot aconseguint, d’aquesta manera, el reconeixement públic i social com a agents de canvi i contribuir a la seva sostenibilitat. A Espanya, un de cada tres infants està en risc de pobresa o exclusió social, més de dos milions d’infants viuen sota el llindar de la pobresa i quasi set-cents mil en pobresa greu.

 

Aprenentatge musical col·lectiu: una resposta educativa innovadora

La Xarxa Música Social reivindica el poder de la cultura i l’aprenentatge musical col·lectiu com a eina de transformació social. Aprendre música en grup afavoreix canvis amb una especial incidència en la infància i la joventut, moment en què configurem el nostre ésser: millora la capacitat intel·lectual del menor i les habilitats de pensament lògic i abstracte, cultiva la disciplina, fomenta la creativitat i el treball en equip.

L’estat d’autorealització que aconsegueix cada infant i jove és com una llavor que germina, creix i produeix canvis saludables en tot el seu entorn. Genera inclusió social, integració de la diversitat social i cultural i apoderament, que es tradueix en una millora de les aspiracions socials recolzades en les pròpies capacitats. Aspectes que els permeten enfrontar-se amb èxit a l’adversitat.

 

Acabar amb la pobresa infantil mitjançant l’objectiu d’una prosperitat compartida

Dos de cada tres infants (2.365.000) estan per sota del llindar de la pobresa a Espanya. La pobresa infantil funciona com un cercle que s’hereta de pares a fills i produeix efectes per a tota la vida, per la qual cosa forma part de la responsabilitat de tots els agents d’abordar els grans reptes globals. Més que mai hem d’entendre que el futur de tota la humanitat és a les nostres mans i que només el treball en comú farà de la nostra societat un lloc de prosperitat per a tothom.

Per això la Xarxa Música Social se suma a l’Agenda 2030 per protegir els més vulnerables, acompanyar els joves perquè aconsegueixin una vida independent en què ells siguin els protagonistes del seu propi futur i creïn oportunitats de desenvolupament personal i professional, i garantir un medi ambient saludable en una societat pacífica on tothom siguem protagonistes d’aquest canvi.

 

La cultura: un element essencial de la vida humana

En el context present de crisi sanitària i social, aquest esforç encara té més rellevància. L’educació com a palanca de canvi és indispensable perquè la infància i la joventut tinguin les mateixes oportunitats de desenvolupament. En un moment en què l’escolaritat presencial es veu amenaçada i les activitats supracurriculars, suspeses, aquesta xarxa aspira a retornar al centre dels valors socials la necessitat d’una educació col·lectiva, integradora i generadora de transformació social.

 

La Xarxa Música Social amb l’Agenda 2030:

ODS 1. Fi de la pobresa

ODS 3. Salut i benestar

ODS 4. Educació de qualitat

ODS 10. Reducció de les desigualtats

ODS 16. Pau, justícia i institucions

ODS 17. Aliança pels objectius

 

Entitats fundadores de la Xarxa Música Social:

Madrid:

Barcelona:

Saragossa:

Vitòria:

Bilbao:

 

Alt Comissionat Contra la Pobresa Infantil

L’Alt Comissionat Contra la Pobresa Infantil neix per iniciativa del president del Govern de l’Estat per impulsar polítiques i aliances socials que aconsegueixin que erradicar la pobresa infantil al nostre país sigui un objectiu d’Estat, i afavorir així una Espanya que proporcioni les mateixes oportunitats de futur a tots els infants sense importar les condicions de naixement.

Per assolir aquest objectiu, l’Alt Comissionat treballa en tres eixos: visibilitat i creació de coneixement sobre pobresa infantil, actuació sobre les causes i les conseqüències, i articulació de polítiques públiques centrades en els drets de la infància.

 

Sobre Palau Vincles

Palau Vincles, abans anomenat Clavé XXI, és el projecte social del Palau de la Música Catalana. Una iniciativa que va néixer l’any 2011 amb l’acompanyament de l’Escola Coral de l’Orfeó Català. El projecte vol enfortir i ampliar la vocació de servei i la dimensió social i solidària del Palau de la Música Catalana i l’Orfeó Català. L’objectiu de Palau Vincles és fomentar la inclusió i integració social a través de la pràctica coral col·lectiva d’infants i joves a zones o en situacions vulnerades, des del convenciment del gran poder de transformació personal i social de la pràctica coral.

Més enllà de la pràctica musical, el propòsit de Palau Vincles és aprofitar les eines que la música i concretament el cant ofereixen en el creixement personal d’infants i adolescents, tot incidint positivament en l’educació en valors, en el desenvolupament de les capacitats psicosocials i pedagògiques i oferint oportunitats. Actualment Palau Vincles facilita formació coral gratuïta a 600 infants i joves de forma directa a través de 12 espais entre centres oberts, fundacions i escoles, i fins a 1.300 nenes i nens i 83 formacions corals a través de les corals adscrites al projecte del Palau. Les formacions corals assagen setmanalment un o dos cops per setmana, segons la formació, i fan anualment al voltant de 150 concerts, amb dos concerts de referència cada any a la Sala de Concerts del Palau, on els familiars assisteixen com a convidats. A través de Palau Vincles l’entitat recupera alguns dels seus valors fundacionals, com són la participació i el compromís social. 

Podeu descarregar-vos aquí una fotografía de l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, Ernesto Gasco i de la directora de l’oficina de l’Alt Comissionat, Carmen Gayo, amb els representants de les entitats de la Xarxa Música Social.

Palau Vincles i set entitats més creen la Red Música Social, per reivindicar el poder de la cultura i l’aprenentatge musical col·lectiu com a eina de transformació social