Luis Alejandro García Pérez

Els propers mesos s’oferiran per streaming en directe el Magnificat de Bach amb el Cor de Cambra, el recital de Valentina Lisitsa i el Concert de Sant Esteve

La plataforma posarà a l’abast de tothom la Vuitena i la Novena de Beethoven dirigides per Gardiner al Palau, concerts del Servei Educatiu i un nou format digital de conferències divulgatives

Dos anys de #PalauDigital amb més de 150 continguts

Demà dijous, 19 de novembre, a les 20.40 h, el Palau de la Música Catalana acollirà el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo quan se celebren vuitanta anys de la seva estrena al Palau, esdevinguda el 9 de novembre de 1940. El concert tindrà lloc a porta tancada, a causa de les mesures per contenir la COVID-19, però atesa la importància de l’esdeveniment el Palau ha volgut que tothom pugui seguir aquest concert en directe de manera a gratuïta a través de www.palaudigital.cat. El concert tindrà com a protagonista el guitarrista canari Luis Alejandro García Pérez, guanyador del Premi El Primer Palau 2019, que actuarà al costat de l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la batuta de Xavier Puig, per interpretar aquesta obra mestra de Rodrigo.

El Concierto de Aranjuez va suposar un abans i un després en la relació de la guitarra amb l’orquestra i va animar altres compositors a seguir el mateix camí. L’estrena al Palau va ser a càrrec del guitarrista Regino Sainz de la Maza, amb l’Orquestra Filharmònica dirigida per César Mendoza Lasalle. Una obra que ha estat tocada i enregistrada pels millors intèrprets del món. Per a Luis Alejandro García Pérez, és “precisament en aquesta enorme popularitat que té el Concert, allà on trobaríem el repte interpretatiu més gran”. Segons el músic canari, “el més complex per al guitarrista que toqui el Concert és aportar alguna cosa a l’obra i no limitar-se a fer-ne una execució més o menys acadèmica. Extreure tot el que es pugui a la partitura i dotar la interpretació d’un prisma propi”. Abans de la interpretació d’aquesta obra s’oferirà la Suite Platero y yo d’Eduardo Sainz de la Maza. I prèviament al concert, a les 20 h, tindrà lloc el lliurament de guardons de l’edició 2020 del Premi El Primer Palau, un cicle de concerts que enguany celebra el seu 25è aniversari i que compta des de fa 20 edicions amb el patrocini de Mitsubishi Electric, que també es podrà seguir en directe des de la mateixa plataforma.

PROPERES SESSIONS PER STREAMING EN DIRECTE I GRATUÏTAMENT a #PALAUDIGITAL

D’altra banda, davant la incertesa de la situació provocada per la COVID-19 i esperant que es recuperi la música en viu al més aviat possible, Palau Digital retransmetrà amb públic o bé a porta tancada, segons el que determinin les autoritats sanitàries, en directe i gratuïtament tres concerts que ja formaven part de la temporada artística: el Magnificat de Bach, amb el Cor de Cambra i Vespres d’Arnadí, dirigit per Xavier Puig, que tindrà lloc el 9 de desembre, a les 20 h, amb l’objectiu d’anar ampliant les produccions audiovisuals protagonitzades pels cors de la casa; el recital de piano de Valentina Lisitsa amb Sonates de Beethoven, entre les quals l’Appasionata, un esdeveniment que es vol posar a l’abast de tothom, ja que tindrà lloc just el dia de la celebració del 250è aniversari del naixement del geni de Bonn, esdevingut el 16 de desembre de 1770, i el Concert de Sant Esteve, amb tota la família coral de l’Orfeó Català i que TV3 també retransmetrà en directe com és tradició des de fa uns anys. Els concerts quedaran penjats a la plataforma digital del Palau i seran consultables per tothom en un format a la carta.

LA VUITENA I LA NOVENA DE BEETHOVEN DIRIGIDES PER GARDINER AL PALAU, CONCERTS DEL SERVEI EDUCATIU I UN NOU FORMAT DIGITAL DE CONFERÈNCIES DIVULGATIVES SÓN ALTRES NOVETATS DE #PALAUDIGITAL

Cal destacar que properament Palau Digital posarà a l’abast de tothom un altre concert que també va ser històric: la Vuitena i la Novena Simfonies de Beethoven, que van ser les obres del darrer concert de la Integral de les Simfonies de Beethoven que Sir John Eliot Gardiner va dirigir al Palau de la Música Catalana del 9 al 14 de febrer amb l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Barcelona va ser la primera parada d’aquest projecte únic i excepcional que es va haver d’aturar per culpa de la pandèmia; per això aquest enregistrament, realitzat per TV3, té avui dia encara més valor. L’emissió es farà simultàniament per Palau Digital i TV3, en una data que s’anunciarà properament. Recordem que a la Novena Simfonia, Gardiner va comptar també amb el Cor de Cambra del Palau, en la que va ser la primera col·laboració de la formació catalana amb el mestre anglès, tot cantant al costat de les veus del Monteverdi Choir.

Les produccions del Servei Educatiu del Palau: Cobla 2.0, Big Bang Beethoven i Twinkle Twinkle Baby’s Star també estaran disponibles a Palau Digital a partir del mes de desembre. Es tracta de tres produccions pròpies que s’ofereixen tant al cicle Concerts Familiars com al d’Escoles al Palau, que s’estan enregistrant per posar-les en obert a l’abast de tothom en dos formats: l’espectacle sencer, amb una acurada realització pensada per a aquesta oferta digital, i com a píndoles de cada una de les peces, per a aquelles famílies que vulguin gaudir al moment de temes concrets. Aquestes noves produccions suposen una iniciativa pionera pel que fa a una oferta digital especialment adreçada a famílies i a escoles.

La darrera novetat de #PalauDigital serà el llançament d’un nou format de càpsules digitals divulgatives concebudes a partir del reconegut cicle de conferències Parlem de Música, prèvies als concerts de Palau 100. Aquestes càpsules seran consultables pel públic una setmana abans d’assistir als concerts, amb l’objectiu de facilitar-hi l’accés al públic habitual, però també, i sobretot, amb la voluntat d’oferir aquest contingut a nous públics que tinguin interès per les temàtiques proposades sense necessitat d’assistir al concert. La primera emissió es farà tan aviat com es reprengui l’activitat del cicle Palau 100.

Aquesta suposa una nova oferta que reforça el contingut ja existent amb produccions com per exemple la Integral de les Simfonies de Beethoven o la Segona de Mahler amb Gustavo Dudamel, concerts ja considerats històrics, o l’emotiu concert de la represa a càrrec d’Albert Guinovart en l’obertura del Palau l’1 de juliol passat. Per la seva banda, les ja anunciades emissions per streaming dels cors amplien el catàleg de publicacions de les formacions de la casa, en què ja es compta amb una producció ad hoc per a la plataforma de La justa de Mateu Fletxa i els concerts Tradició i creació i A prayer for peace, totes amb el Cor de Cambra, o Dido & Aeneas amb el Cor Jove.

DOS ANYS DE #PALAUDIGITAL AMB MÉS DE 150 CONTINGUTS: CONCERTS, CONFERÈNCIES, VÍDEOS DIVULGATIUS I ARTICLES

Palau Digital és la plataforma de continguts musicals pionera a l’Estat espanyol, llançada el mes de febrer del 2019 amb la col·laboració d’Endesa, amb el desig de fer arribar a tothom, melòmans i nous públics, els concerts i les conferències més destacades que tenen lloc al Palau, així com també noves ofertes divulgatives que complementin l’experiència de la música en viu. Amb més de 236.000 visites des que la plataforma es va posar en funcionament, Palau Digital disposa actualment de 150 continguts en cartera, 29 dels quals són concerts, 51 conferències i 15 audiovisuals amb continguts divulgatius creats especialment per a la plataforma, a més d’articles i altres arxius d’àudio i vídeo. La majoria de visitants de la plataforma es connecta de des d’un dispositiu mòbil (57%) i del total d’usuaris un 65% son dones i el 65% son majors de 45 anys.  

A banda de les novetats esmentades per als propers mesos, Palau Digital continua oferint la seva nova sèrie de càpsules de vídeo titulada Palau 360º, dedicada a donar a conèixer des de diversos punts de vista el Palau en tot el seu abast, i que permet al públic entrar a la realitat del Palau des de casa: com és el projecte artístic o conèixer el projecte social del Palau, la vida de cada dia de l’Orfeó Català, els mecenes, abonats, cantaires, treballadors, etc. Palau 360º s’ampliarà properament amb nous vídeos per mostrar-ne més vessants, com l’Escola Coral o la conservació del patrimoni. A més, continua disponible el documental elaborat per la pròpia institució titulat Palau de la Música Catalana. Resurrecció, en el qual s’explica per primera vegada des de dins el que ha permès al Palau superar la crisi de l’escàndol Millet.

 

Palau Digital retransmetrà demà per streaming en directe el Concierto de Aranjuez en el 80è aniversari de la seva estrena al Palau de la Música Catalana