Neix Palau Digital, la nova plataforma que posa a l’abast de tothom l’actualitat, els concerts i continguts musicals del Palau de la Música Catalana
La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana en col·laboració amb Endesa ha presentat avui Palau Digital, un nou minisite que és l’extensió virtual de l’oferta cultural i artística del Palau, que posa a l'abast de tothom l’actualitat, els concerts i continguts musicals. Aquesta plataforma és una aposta de la institució per la digitalització com a eina per difondre continguts, fidelitzar el públic, crear comunitat i promoure la interacció.
Aquest nou espai presenta enregistraments sonors i audiovisuals d’algunes de les produccions de la programació del Palau i de la família coral de l’Orfeó Català. Així, en la secció Concerts es destaquen els enregistraments més rellevants que han tingut lloc al Palau els darrers anys, els de la temporada en curs o d’altres que estan relacionats amb la programació del moment. Alguns d’aquests concerts seran exclusius i estaran online durant un temps limitat. Per a aquesta secció es compta amb el suport i la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que a través de la ràdio i televisió porten a terme la majoria d’enregistraments dels concerts al Palau de la Música Catalana.
A l’apartat Conferències es troben els arxius sonors dels esdeveniments paral·lels a la programació, com conferències divulgatives, masterclasses o trobades amb artistes. D’aquesta manera tota l’activitat complementària a la programació també té un lloc en aquest espai digital i el fa accessible al públic que no ha pogut assistir als actes, o bé que volen repetir o complementar l’experiència de venir al Palau.
Cal destacar que el contingut d’aquestes dues seccions serà seleccionada segons els criteris de rellevància i exclusivitat, prioritzant aquells enregistraments de concerts i actes més recents. En aquest sentit, i per complementar aquesta oferta, dins la mateixa web es troba l’apartat Arxiu, una secció desenvolupada pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català, on es troba tota la col·lecció sencera i categoritzada dels enregistraments dels concerts del Palau, des dels primers anys de vida de l’entitat.
Palau Digital, però, no només vol ser l’espai virtual on poder gaudir dels continguts que s’esdevenen al temple modernista, sinó que vol anar més enllà, tot creant continguts especialment dissenyats i pensats per consumir de manera digital. Aquest novedós projecte, encara en construcció, anomenat Palau Series, crearà continguts divulgatius de producció pròpia relacionats amb la música, el cant coral i el nostre patrimoni. Un espai obert a tothom, on el fil conductor és el coneixement i el gaudi al voltant del fet musical. Per aquest projecte el Palau de la Música Catalana cercarà col·laboradors com empreses mecenes, televisions i productores, per tal de crear continguts audiovisuals de qualitat per a tots els públics.
Continuant amb el nou espai web, s’hi troba també l’apartat Notícies amb les informacions generades diàriament pel Palau i l’Orfeó Català de caire artístic o institucional. Serà, doncs, el nou espai on trobar les últimes novetats i notícies destacades de la institució.
La secció Blog aglutinarà entrevistes, articles de divulgació cultural, cròniques de viatges dels cors de l’Orfeó Català, o entrevistes sobre el projecte Clavé XXI, per exemple, entre d’altres. Una secció, doncs, també informativa, però més personalitzada, que vol donar veu pròpia als diferents actors que participen i construeixen cadascun dels projectes de la casa, sovint amb menys visibilitat i ressò que les grans línies de programació.
Finalment Palau Digital inclou un apartat per visualitzar de manera sincronitzada les Xarxes Socials del Palau, el CEDOC i dels cors, que en total compten amb més de 80.000 seguidors.
El Palau Digital, doncs, és un pas més en la digitalització de la institució, un projecte pilot que suposa una nova manera de difondre i oferir continguts musicals a tots els públics: d’una banda, als melòmans i a la comunitat més propera al Palau i l’Orfeó Català, i, d’una altra banda, a altres públics interessats en la cultura, la música, la divulgació i, en definitiva, al conjunt de la població.
Aquest nou portal web, adaptable a dispositius mòbils, s’afegeix a altres projectes i innovacions tecnològiques que ha dut a terme el Palau de la Música Catalana els últims anys: com el nou sistema de ticketing i CRM estrenat el 2015, la digitalització i accés públic a gran part de l’arxiu del CEDOC, la implementació de tota la cartelleria digital enllaçada amb els continguts del web del Palau el 2016, i altres accions que es duen a terme pel que fa a la comunicació amb els públics del Palau: entrades digitals, accés als programes de mà dies abans dels concerts, ofertes segmentades, etc. A banda del Palau Digital, properament el Palau posarà en marxa noves estratègies de difusió i màrqueting digital per arribar a nous públics, segmentar-los i fidelitzar-los, tot establint noves vies de comunicació, entre elles el chatbot o assistent virtual, que funcionen a través de sistemes d’intel·ligència artificial.
Endesa col·labora amb el Palau de la Música Catalana com a mecenes, des de fa anys. El projecte d’enguany té una singularitat que el fa especial perquè està dedicat al disseny i posada en marxa del Palau Digital. Endesa, com a companyia elèctrica, també es troba immersa en la digitalització, convençuda que és el camí del futur. En aquesta direcció, la Companyia treballa tant en els processos i sistemes de treball i d'operació, com per poder dotar als consumidors d’un paper actiu que els permeti escollir i personalitzar el com, el quan i on volen consumir els diferents serveis que tenen a l’abast.