Més de 200 infants i joves d’orquestres i cors d’arreu de l’Estat espanyol actuaran junts per primera vegada al Palau per mostrar el poder transformador de la música
El concert està organitzat per Red Música Social, la plataforma que aposta per la pràctica musical col·lectiva com a eina eficaç per reduir les desigualtats i lluitar per la cohesió social
Demà dissabte, 19 de març, a les 12 h, el Palau de la Música Catalana acollirà el concert que organitza Red Música Social amb més de dos-cents infants i joves d’orquestres i cors provinents de projectes de Barcelona, Madrid, Bilbao, Saragossa, València i Vitòria, que s’uniran per primera vegada per mostrar, a través de la música, el seu compromís amb la igualtat d’oportunitats. Aquest concert vol fer visible el poder de la música com a eina necessària per aconseguir l’equitat educativa i la reducció de les desigualtats socials.
Música per créixer és el títol de la proposta, que enguany arriba a la segona edició; la primera es va celebrar el 27 de juny de 2019 a l’Auditorio Nacional de Madrid. El concert té la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i de Renfe. Els participants es trobaran avui per primera vegada junts a l’escenari per assajar el programa de demà, que consta de diverses músiques d’arreu del món i de diferents estètiques i estils. Els infants i joves protagonistes del concert llançaran amb la seva actuació un missatge més urgent i necessari que mai, ateses les circumstàncies actuals: que la música és una força generadora de llibertat, bellesa, joc i trobada i que l’acció musical mou a la fraternitat humana i aspira a la unió de totes les persones. Una experiència que ofereix un camí concret per a la promoció d’una cultura de pau, concòrdia i escolta.
Programa del concert
El concert, que serà conduït per la periodista Mireia Mallol, es divideix en tres blocs. Al primer, purament coral, trobarem músiques que van des de Sud-àfrica i Hawaï, fins a la música catalana actual de Miki Núñez –amb l’aclamada Escriurem– i d’Arnau Tordera –amb Una veu feta de mil veus, que ha esdevingut l’himne del projecte social Palau Vincles. El segon bloc brindarà el torn a la part orquestral, amb obres adaptades d’origen llatinoamericà, com Sol di manhã de Paulino Vieira, i Suite afro-cubana i Ritmos ciganos –escrita sobre temes tradicionals dels gitanos del Brasil–, totes dues de Carlos García. Seguidament podrem sentir dues adaptacions de música europea: la “Farandole” de Bizet (de l’obra L’Arlésienne), arranjada per Richard Meyer, i la tradicional sueca Finvisan, arranjada per Tormod Tvete. La tercera part, que tancarà el concert, unirà els cors i els instruments en tres tutti. El primer amb l’arranjament de Tormod Tvete de l’“Himne a l’alegria” de la Novena Simfonia de Beethoven, amb la ja tradicional traducció catalana que en va fer Joan Maragall. El segon, amb la cançó que obre El rei Lleó de Walt Disney: El cicle vital d’Elton John, i el tercer tutti serà el festiu Merengue del primero de Carlos Medrano.
Sobre Red Música Social
Red Música Social és la plataforma impulsada per vuit entitats d’intervenció sociomusical d’arreu de l’Estat espanyol: Acción por la Música; Etorkizuna Musikatan; Músicos Solidarios Sin Fronteras; Orquesta Escuela Zaragoza; Palau Vincles-Palau de la Música Catalana; Plataforma REDOMI; Voces para la Conciencia y el Desarrollo i Xamfrà, i compta amb el suport de l’Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil, del Govern d’Espanya.
La Red Música Social pretén integrar i articular el moviment de transformació social a Espanya, a través de la música. Un país on un de cada tres nens està en risc de pobresa o exclusió social, més de dos milions de nens i nenes viuen sota el llindar de la pobresa i gairebé 700.000 en pobresa greu. La Xarxa és un espai obert a noves incorporacions, en el qual créixer conjuntament. Per això convida a sumar-s’hi totes aquelles entitats, iniciatives i projectes que comparteixin el propòsit de contribuir a la reducció de les desigualtats i a la cohesió social, tot aconseguint, així, el reconeixement públic i social com a agents de canvi i contribuint a la seva sostenibilitat.