currentzis-teodor-c-anton-zavyalov_766056-ndp

Palau 100 reuneix els nous referents de la direcció orquestral, com són Kirill Petrenko, Teodor Currentzis, Santtu-Matias Rouvali, François-Xavier Roth, Barbara Hannigan o Cristian Măcelaru, al costat de grans artistes considerats llegendaris, com Yuri Temirkànov, Elisabeth Leonskaja, Pinchas Zukermann o Giuliano Carmignola. 

L’Orfeó Català participarà en dos concerts amb Yuri Temirkànov i François-Xavier Roth. 

Un any més la temporada de Palau 100, el cicle estrella de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, presenta grans noms i grans formacions de l’escena internacional. Punt de trobada amb l’excel·lència, ja que cada concert resulta un esdeveniment únic i excepcional, Palau 100 presenta dotze concerts (més cinc que ampliaran l’abonament). Un espai per als melòmans amb la presència de les grans figures de la clàssica del panorama internacional, però també un espai obert al descobriment d’obres, compositors i intèrprets.

La programació de Palau 100 d’aquesta temporada vinent es presenta més simfònica que mai amb cinc grans orquestres filharmòniques: Filharmònica de Berlín, Filharmònica de Munic, Filharmònica de Dresden, Filharmònica de Sant Petersburg i Filharmònica de Hong Kong, tot representant la tradició i l’excel·lència. I també hi actuaran cinc orquestres simfòniques: Simfònica de Göteborg, Simfònica del Liceu, Simfònica de la WDR de Colònia, Simfònica de Sevilla i Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

A més, el cicle acollirà quatre formacions amb gran personalitat que aporten noves maneres de presentar i viure la música: Musica Aeterna, Balthasar Neumann Chor und Orchester, Mahler Chamber Orchestra i Les Siècles. També presentarà la Venice Baroque Orchestra amb Giuliano Carmignola i les formacions Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya de Jordi Savall. 

Pujaran al podi els nous referents de la direcció orquestral, com són Kirill Petrenko, Teodor Currentzis, Santtu-Matias Rouvali, François-Xavier Roth, Barbara Hannigan o Cristian Măcelaru. I també grans artistes consagrats i considerats llegendaris: Yuri Temirkànov, Elisabeth Leonskaja o Pinchas Zukermann.

Hi destaquen també altres noms rellevants, com els de Jaap van Zweden –al podi de la Filharmònica de Hong-Kong–, Daniele Gatti –dirigint la Mahler Chamber Orchestra–, Thomas Hengelbrock –amb els Balthasar Neumann Chor und Orchester–, Truls Mørk –solista del Concert per a violoncel de Dvořák–, Khatia Buniatishvili –solista del Concert per a piano en Sol de Ravel amb la Filharmònica de Hong Kong–, la soprano Camilla Nylund, l’organista Juan de la Rubia i els directors Pablo González, Jordi Savall, Antoni Ros Marbà, Josep Pons i Ernest Martínez Izquierdo.

L’Orfeó Català cantarà les “Danses polovtsianes” d’El príncep Igor de Borodín amb la Filharmònica de Sant Petersburg, dirigits per Yuri Termirkànov, i la Suite núm. 2 de Daphnis et Chloé de Ravel amb Les Siècles, dirigits per François-Xavier Roth, per primera vegada amb aquests directors.

La finlandesa Kaija Saariaho serà compositora convidada de la propera temporada del Palau de la Música Catalana i d’ella s’interpretaran dues obres: Ciel d’hiver i el Concert per a clarinet “D’Om le Vrai Sens”. El cicle presenta també dos eixos temàtics. D’una banda, la integral de les quatre Simfonies de Robert Schumann dirigides per Daniele Gatti amb la Mahler Chamber Orchestra, ofertes en dos dies consecutius. I d’una altra, les obres dedicades a herois de Richard Strauss, és a dir, els poemes simfònics Una vida d’heroi i Don Quixote, amb la Filharmònica de Dresden, dirigida per Pablo González, i la Simfònica de Colònia, dirigida per Cristian Măcelaru, respectivament. També es commemorarà el cinquantenari de la mort d’Igor Stravinsky –se n’interpretarà L’ocell de foc i el centenari de la mort de Camille Saint-Saëns, de qui es tocarà la Simfonia núm. 3 amb orgue i la “Bacanal” de Samson et Dalila. Igualment, s’escoltaran altres grans obres, com Un rèquiem alemany de Brahms, La Creació de Haydn i l’òpera catalana per excel·lència que és El giravolt de maig d’Eduard Toldrà.

Una temporada eminentment simfònica amb grans orquestres, dirigides pels nous referents de la direcció orquestral i directors consagrats, juntament amb formacions de gran personalitat i intèrprets de referència

El rus Kirill Petrenko dirigirà la Filharmònica de Berlín, de la qual va ser nomenat titular l’any passat. Presentarà un programa amb la Simfonia núm. 25 i l’Exsultate, jubilate de Mozart i la Simfonia núm. 1 de Txaikovski (02.05.21).

Cal destacar la presència d’una dona directora després de molts anys a Palau 100. La canadenca Barbara Hannigan dirigirà la Filharmònica de Munic i també serà la soprano solista de l’obra Djamila Boupacha de Luigi Nono, dedicada a Djamila Boupacha, una exmilitant del Front Nacional d’Alliberament d’Algèria. El programa es completarà amb la Simfonia núm. 49 de Hadyn i la Simfonia núm. 4 de Mahler, en què la soprano també actuarà com a solista. (16.02.21).

L’asturià Pablo González assumirà la batuta de la Filharmònica de Dresden per dirigir el poema simfònic Vida d’heroi d’Strauss i acompanyar Elisabeth Leonskaja en el Concert per a piano núm. 4 de Beethoven (25.01.21).

El rus Yuri Termikànov i la Filharmònica de Sant Petersburg oferiran un programa de música russa i comptaran amb l’Orfeó Català per a les “Danses polovtsianes” d’El príncep Igor de Borodín, en la primera col·laboració del cor del Palau amb el director (26.11.20). Completaran el programa Le baiser de la fée, divertimento d’Stravinsky i Romeu i Julieta (extractes dels ballets, selecció de les Suites 1 i 2).

L’holandès Jaap van Zweden dirigirà la Filharmònica de Hong Kong, amb la Simfonia núm. 7, “Leningrad” de Xostakóvitx i el Concert per a piano en Sol de Ravel amb Kathia Buniatishvili (11.05.21).

El grec Teodor Currentzis dirigirà amb el seu grup, Musica Aeterna, la Simfonia núm. 6 de Txaikovski i l’“Adagio” de la Simfonia núm. 10 de Mahler (10.12.20).

El finlandès Santtu-Matias Rouvali dirigirà la Simfònica de Göteborg, amb Truls Mørk com a solista del Concert per a violoncel de Dvořák en el concert inaugural de la temporada (19.10.20), que també inclourà el “Nocturn” de la suite Rei Cristià II de Sibelius i L’ocell de foc d’Stravinsky.

El francès François-Xavier Roth tornarà per segon any consecutiu (debuta al Palau aquesta temporada 2019-20) amb el seu conjunt, Les Siècles, i un programa de música francesa. Roth i la seva formació col·laboraran per primera vegada amb l’Orfeó Català, amb el qual interpretaran la Suite núm. 2 de Daphnis et Chloé de Ravel. El programa també inclourà la “Bacanal” de Samson et Dalila de Saint-Saëns i la Simfonia núm. 3 amb orgue igualment de Saint-Saëns, amb el valencià Juan de la Rubia a l’orgue (19.04.21).

El romanès Cristian Măcelaru, al capdavant de la Simfònica de la WDR de Colònia, dirigirà el poema simfònic per a violoncel, viola i orquestra Don Quixote de Richard Strauss, que tindrà com a solistes Amanda Forsyth (violoncel) i Pinchas Zukkermann (viola). També s’interpretarà l’Adagio per a cordes de Barber i el Concert per a violí núm. 3 de Mozart, amb Pinchas Zukermann en el rol de solista (04.03.21).

L’italià Giuliano Carmignola dirigirà des del violí la Venice Baroque Orchestra amb un programa amb obres de Geminiani i Vivaldi que inclou Les quatre estacions (09.11.20).

L’alemany Thomas Hengelbrock i els seus Balthasar Neumann Chor und Orchester visitaran novament el Palau per oferir el Un rèquiem alemany de Brahms, que comptarà amb les veus solistes de la soprano Regula Mühlemann i el baríton Michael Nagy (04.02.21).

El català Josep Pons i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu tornaran a la seva cita de Palau 100, en aquesta ocasió amb la soprano Camilla Nylund com a convidada; interpretaran un programa eminentment operístic, amb obres de Wagner, Ligeti i Strauss (25.11.20). També el català Antoni Ros Marbà dirigirà la versió de concert de l’òpera catalana El giravolt de maig d’Eduard Toldrà, amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), formació convidada habitual del cicle. Hi intervindran els cantants Elena Copons, Gemma Coma-Alabert, Roger Padullés i Lluís Vilamajó en els papers protagonistes. El concert homenatjarà Eduard Toldrà arran del 125è aniversari del seu naixement i tancarà la temporada 2020-21 de Palau 100 (06.06.21).

El català Jordi Savall i els seus conjunts Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya tornaran a Palau 100 per oferir en aquest ocasió La Creació de Haydn, obra que afrontarà per primera vegada a petició del Palau. Comptarà amb les veus solistes de la soprano Yeree Suh, el tenor Tilman Lichdi i el baix-baríton Matthias Winckhler (04.05.21).

El català Ernest Martínez Izquierdo vindrà a Palau 100 amb la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla amb un programa íntegrament finlandès, dues obres de Kaija Saariaho, compositora convidada de la temporada 2020-21 del Palau, Ciel d’hiver i el Concert per a clarinet “D’Om le Vrai Sens”, amb el també finlandès Kari Krikku al clarinet solista, i la Simfonia núm. 5 de Sibelius (10.04.21).

Integrals i obres destacades del repertori internacional

De la programació de la propera temporada de Palau 100 destaquen dos eixos temàtics, centrats en la integral de les quatre Simfonies de Schumann que oferirà la Mahler Chamber Orchestra, dirigida per Daniele Gatti, en dos concerts consecutius (12 i 13.04.21), i en els herois, amb els poemes simfònics de Richard Strauss Vida d’heroi i Don Quixote, amb la Filharmònica de Dresden, dirigida per Pablo González (25.01.21), i la Simfònica de Colònia, dirigida per Cristian Măcelaru (04.03.21), respectivament. També es podran escoltar grans obres del repertori, com L’ocell de foc d’Stravinsky (19.10.20), Un rèquiem alemany de Brahms amb els Balthasar Neumann Chor & Orchester de Thomas Hengelbrock (04.02.21), i La Creació de Haydn per Jordi Savall i les seves formacions (04.05.21).

Conferències Parlem de Música: creant comunitat

Com ja és habitual, una hora abans de l’inici dels concerts de Palau 100 tindran lloc les conferències Parlem de Música a càrrec d’experts que posaran en context i donaran les claus per entendre el programa del concert, els secrets d’un compositor o el context històric en el qual es va crear una obra. Es tracta d’exitoses sessions de 45 minuts, que es fan al Petit Palau o a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català, i que s’han convertit en un referent per al públic assistent, tot creant una comunitat al voltant del fet artístic que guanya com més va més adeptes.

Entrades i abonaments

A partir de demà dimecres, 19 de febrer, els abonats a Palau 100 podran renovar els seus abonaments. El cicle ofereix l’abonament tradicional Palau 100 de dotze concerts i una versió ampliada, denominada Palau 100+, que inclou cinc concerts més: Giuliano Carmignola amb la Venice Baroque Orchestra; Josep Pons amb l’Orquestra del Liceu; el segon concert de la Integral de Simfonies de Schumann, dirigit per Daniele Gatti (Segona i Quarta Simfonies); Jordi Savall dirigint La Creació de Haydn, i l’OBC amb Ros Marbà interpretant El giravolt de maig de Toldrà.

El mateix dia 19 també s’obre el termini prereserva de nous abonaments i els abonats de la temporada 2019-20 tenen preferència per adquirir entrades addicionals d’aquest proper Palau 100. Per primer cop i redoblant l’aposta perquè el preu no sigui un fre per als joves melòmans, els menors de 35 anys poden adquirir l’Abonament Jove, que suposa un 50% de descompte.

Les filharmòniques de Berlín, Munic, Dresden, Sant Petersburg i Hong Kong al cicle Palau 100 més simfònic, la propera temporada 2020-21