Laia Llobera i Emili Brugalla proposen un viatge al misteri de l’ànima al Petit Palau, amb un diàleg entre la ‘Música callada’ de Mompou i una lectura de poemes
La proposta és una de les activitats al voltant de l’Exposició sobre Jaume Plensa. 'Poesia del silenci' que es pot veure a La Pedrera fins al 23 de juliol
El proper dimarts, 4 de juliol, el Petit Palau (20 h) acollirà l’estrena d’un espectacle ideat per Laia Llobera, la poeta convidada de la propera temporada del Palau, i el pianista Emili Brugalla. Una proposta que vol ser un viatge al misteri de l’ànima humana a través de la lectura d’una selecció de poemes i de la interpretació de fragments de la Música callada de Frederic Mompou, una de les especialitats de Brugalla. Un concert organitzat en col·laboració amb la Fundació Catalunya La Pedrera en el context de les activitats organitzades al voltant de l’Exposició sobre Jaume Plensa. Poesia del silenci que es pot veure a La Pedrera fins al 23 de juliol.
El públic està cridat a reunir-se davant de l’escultura Carmela, de Jaume Plensa, situada davant de la façana del Petit Palau, abans de començar el concert. En aquest punt de trobada, Laia Llobera llegirà un petit poema de John Cage sobre el silenci i es convidarà el públic a accedir a la sala de manera silenciosa. A partir d’aquest moment, i un cop el públic estigui a lloc, s’iniciarà el diàleg entre la poesia i la música.
Així, Llobera llegirà obres seleccionades per ella mateixa de poetes universals i catalans com Carles Riba, Felícia Fuster, Paul Verlaine, Rainer Maria Rilke, Agustí Bartra i Novalis, i també un poema propi, entre d’altres peces. Una lectura que anirà intercalada de la interpretació al piano de fragments de Música callada de Mompou. “Aquesta música és ‘callada’, perquè la seva audició és interna. La seva emoció és secreta i només pren forma en les seves ressonàncies sota la volta freda de la nostra soledat”, segons va manifestar el mateix Frederic Mompou (1893-1987) a propòsit d’una obra per ell considerada paradigmàtica, i que s'articula en quatre quaderns de peces compostes el 1951, 1962, 1965 i 1967, respectivament. Per reforçar el missatge de la proposta, s’utilitzarà una il·luminació especial per a cada un dels quaderns de l’obra de Mompou.
Sobre els artistes
La poesia de Laia Llobera traspua una profunda espiritualitat que gira al voltant de les preguntes bàsiques de l’ésser humà, aquelles que tot sovint només en l’univers imaginari de la poesia o mitjançant la transcendència poden tenir resposta. Els seus poemes copsen el misteri de l’instant, la màgia del quotidià, la immanència del cicle de la natura (com a proveïdora de símbols, de recerca de la veritat) i l’intangible sentit fonamental de l’existència. Aquesta singularitat l’ha convertida en una de les veus més originals i potents de la nostra poesia.
Laia Llobera participarà a la propera temporada del Palau de la Música Catalana en activitats de l’Hivernacle com a recitadora dels seus propis poemes i també reivindicant la poesia catalana del Modernisme, contemporània de la construcció del Palau. A més, també inspirarà noves creacions, com és el cas d’una nova obra de la compositora Mariona Vila que estrenarà el Cor de Noies de l’Orfeó Català, i escriurà noves obres a proposta del Palau.
Per la seva banda, el pianista Emili Brugalla ha actuat a les sales més importants d’Espanya i també en el marc de prestigiosos festivals. Ha col·laborat habitualment amb grups de cambra, com BCN216 i Solistes de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (Saló de Cent-Auditori) i des del 1998 és membre fundador del Trio Kandinsky, amb el qual desenvolupa una carrera internacional intensa. L’any 2012 fundà el duo de piano Brugalla & Stambolov, amb el pianista búlgar Vesko Stambolov.
La discografia de Brugalla inclou obres del repertori català del segle XX per a piano sol (Etnos), la integral de Danzas españolas i altres obres d’Enric Granados (La Mà de Guido), Música callada de Mompou (La Mà de Guido), Dialogues Blancafort-Mompou (Ficta) i la primera edició de les Variacions per a piano i orquestra de Joaquim Serra, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès (Naxos). El seu darrer enregistrament, Goyescas, llançat pel segell alemany Arsproduktion aquest mes de maig passat està recollint grans elogis de la crítica especialitzada. El seu interès per l’escena l’ha portat a intervenir en molts projectes multidisciplinaris, especialment al món del teatre, amb artistes com ara Uma Ysamat, Mario Gas, Clara del Ruste i darrerament Lluís Homar i Adriana Ozores en l’espectacle Alma y palabra: San Juan y Mompou, actualment en gira amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico.