La violista Cristina Cordero guanya el Premi El Primer Palau 2020, que patrocina Mitsubishi Electric, en la 25a edició del cicle
El lliurament de premis i el concert de cloenda tindran lloc dijous 19 de novembre a porta tancada i es retransmetrà per streaming en directe i gratuïtament a www.palaudigital.cat
Amb motiu del 25è aniversari del cicle, al concert de cloenda, el guitarrista Luis Alejandro García Pérez interpretarà el Concierto de Aranjuez coincidint amb el 80è aniversari de l’estrena, que va tenir lloc al Palau de la Música Catalana
El jurat encarregat dels premis corresponents a la vint-i-cinquena edició del cicle de joves intèrprets El Primer Palau, format per Marta Mathéu, Salvador Brotons, Enrique Bagaría, Jordán Tejedor i Raimon Colomer, ha acordat atorgar el Premi El Primer Palau 2020 a la violista madrilenya Cristina Cordero. El jurat destaca “la solvència musical i interpretativa amb què va defensar un programa compromès, per la qualitat del seu so i el talent demostrat, que fan albirar una carrera amb molt de futur”. El Premi és dotat amb 5.000 euros, oferts per Mitsubishi Electric Europe B. V. Sucursal Espanya, patrocinador del cicle de concerts des de fa vint anys. La violista també ha obtingut el guardó extraordinari Premi Juventudes Musicales de España, atorgat per la confederació de Juventudes Musicales de España (JME) i consistent en la inclusió dins la Red de Músicas de JME per diverses localitats de l’Estat espanyol durant la temporada 2021-22.
A més, el jurat també ha decidit atorgar el segon premi, dotat amb 2.500 euros, al violinista barceloní Miquel Muñiz, del qual destaca l’“aplom i seguretat demostrades, la qualitat del seu so i l’entusiasme interpretatiu, que mostren un talent indubtable i amb una projecció de futur indiscutible”. El Premi de la Crítica, valorat en 1.000 euros en forma de material musical i atorgat per un jurat integrat pels crítics musicals Jorge de Persia, Javier Pérez Senz, Antoni Colomer, Mònica Pagès i Aina Vega, ha recaigut en la violoncel·lista granollerina Mariona Camats per la “bellesa del seu so i la sensibilitat demostrada en el concert”.
Pel que fa a la resta de premis extraordinaris, la soprano tarragonina Mireia Tarragó ha estat guardonada amb el Premi Catalunya Música, concedit per l’emissora de ràdio per setè any consecutiu, consistent en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori escollit per la guanyadora i en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió. Finalment, el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, consistent en la participació al circuit Xarxa de Músiques, ha estat concedit a la flautista de Zamora Gala Kossakowski.
La vint-i-cinquena edició del cicle El Primer Palau va començar el 16 de setembre passat i va donar l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts a sis joves intèrprets de música clàssica en quatre concerts. Arran de les restriccions en la mobilitat internacional motivades per la COVID-19, el clarinetista portuguès Sérgio Pires i l’Orion Trio –procedent d’Hongria–, que havien estat seleccionats per participar en aquesta edició, la primera de caire internacional, no van poder actuar al Palau.
Lliurament de premis i concert de cloenda: 80 anys de l’estrena del Concierto de Aranjuez
El lliurament de premis i el concert de cloenda del cicle El Primer Palau 2020 se celebrarà el proper dijous 19 de novembre, a les 20 h, a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana, a porta tancada. Atesa la importància de l’esdeveniment, el lliurament de premis i el concert es podran seguir en directe per streaming i gratuïtament a través de la plataforma www.palaudigital.cat. El concert també serà emès en directe per l’emissora Catalunya Música. Serà un concert molt especial en el qual participarà el guanyador de l’edició passada del cicle, el guitarrista canari Luis Alejandro García Pérez, que actuarà al costat de l’Orquestra Simfònica del Vallès i sota la direcció de Xavier Puig per oferir el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo exactament 80 anys i 10 dies després de l’estrena mundial, esdevinguda al Palau de la Música Catalana el 9 de novembre de 1940. També s’hi oferirà la suite Platero y yo d’Enrique Sainz de la Maza.
Celebració del 25è aniversari del cicle
Fa vint-i-cinc anys naixia el cicle i concurs El Primer Palau, que durant aquests anys ha donat l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts modernista a un total de 289 joves músics que tot just iniciaven el difícil i competitiu camí de la carrera professional. Per celebrar aquest vint-i-cinquè aniversari, a més del ja esmentat concert de cloenda del proper 19 de novembre, el 17 de maig de 2021 tindrà lloc al Petit Palau el concert commemoratiu amb alguns dels intèrprets que hi han participat en la seva història, com Elisabeth Franch, Ona Cardona, Esther Pinyol, Ferran Carceller, Marta Puig o el Quartet Gerhard, amb un programa integrat majoritàriament per obres de Marc Timón, compositor convidat de la temporada del Palau. Cal destacar que molts dels músics que al llarg d’aquests anys han pogut debutar al Palau mitjançant aquesta plataforma formen part habitualment de les programacions dels millors auditoris i sales de concerts internacionals, entre els quals el Palau de la Música Catalana. Així, excepcionalment, aquesta temporada 2020-21 el Palau ha programat més d’una vintena de músics solistes i formacions de cambra que han passat per El Primer Palau, amb trajectòries professionals tan reconegudes com les de Javier Perianes, Cuarteto Quiroga, Juan de la Rubia, Daniel Ligorio, Arnau Tomàs (membre del Quartet Casals) o Josep-Ramon Olivé, entre d’altres. Amb aquestes propostes el Palau de la Música Catalana vol celebrar l’aniversari d’un cicle que tan bons fruits ha donat des del seu naixement i que continua donant suport als músics del futur.
Convocatòria d’El Primer Palau 2021
Ja està oberta la convocatòria d’El Primer Palau 2021, corresponent a la vint-i-sisena edició del cicle. Els participants poden ser instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser ciutadans o residents d’estats membres de la Unió Europea, nascuts a partir de l’any 1994 en el cas dels instrumentistes, i a partir de l’any 1991 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la seva sol·licitud de participació abans del dia 20 de gener de 2021. Podeu consultar aquí les bases.