La Tercera de Mahler, dirigida per Jonathan Nott, amb la Gustav Mahler Jugendorchester, el Cor de Noies i el Cor Infantil de l’Orfeó Català, arriba al Palau
El proper dijous, 14 de març (20 h, Sala de Concerts), el cicle Palau 100 acollirà la Simfonia núm. 3, en Re menor de Gustav Mahler, sota la batuta de Jonathan Nott, un dels directors més reconeguts en les interpretacions del compositor austríac. Aquest concert també forma part del Barcelona Obertura Spring Festival.
Nott es posarà al capdavant de la Gustav Mahler Jugendorchester, una de les orquestres de joves fundada pel mestre Claudio Abbado. En aquesta ocasió i per primera vegada, el Cor de Noies de l’Orfeó Català (Buia Reixach, directora) i el Cor Infantil de l’Orfeó Català (Glòria Coma, directora) seran dirigits pel prestigiós director i acompanyats per la mezzosoprano russa Elena Zhitkova per interpretar un dels projectes artístics de més abast de Gustav Mahler,la seva Simfonia núm. 3, que ocuparà tot el programa de la nit.
El director anglès, que va venir fa quatre anys al Palau amb motiu de la Segona de Mahler i que va treballar amb l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau, és elogiat per les seves versions de la integral d’aquest compositor. Nott és l’actual titular de l’Orchestre de la Suisse Romande. Com a director titular de la Sinfonieorchester de Lucerna va prendre part activa en la inauguració de la nova sala de concerts de Lucerna, on actuà amb l’Ensemble Intercontemporain, de la qual havia estat titular entre els anys 2000 i 2003. Les seves setze temporades com a director principal de la Bamberger Symphoniker (2000-2016) van estar plenes d’experiències enriquidores: hi creà programes d’artistes en residència, va oferir diverses gires internacionals amb l’orquestra, va merèixer el Premi Midem (2010) per l’enregistrament de la Novena Simfonia de Mahler i va promoure el Concurs de Direcció Gustav Mahler, del qual han sorgit diversos dels directors de més prestigi del món, com Gustavo Dudamel i Lahav Shani. Nott també ha ocupat el càrrec de director musical de l’Orquestra Simfònica de Tòquio des del 2014. El seu exemple serveix de model a joves artistes pel seu compromís a llarg termini amb la Junge Deutsche Philharmonie i amb la Gustav Mahler Jugendorchester.
La Gustav Mahler Jugendorchester, fundada a Viena la temporada 1986-87 per iniciativa de Claudio Abbado, és considerada la principal orquestra de joves d’arreu del món i el 2007 va ser guardonada per la Fundació Cultural Europea. A més de donar suport a joves músics, Abbado va mostrar un interès especial a promoure que els joves austríacs poguessin tocar amb els seus col·legues de les repúbliques socialistes de l’aleshores Txecoslovàquia i Hongria. D’aquesta manera, la GMJO va ser la primera orquestra internacional de joves a oferir audicions obertes als països de l’antic bloc de l’Est. El seu alt nivell artístic i el reconeixement internacional han atret a col·laborar-hi molts dels més importants directors i solistes. La Gustav Mahler Jugendorchester va ser nomenada ambaixadora d’UNICEF d’Àustria amb motiu del seu vint-i-cinquè aniversari.
Elena Zhidkova, mezzosoprano, va debutar professionalment a la Deutsche Oper de Berlín i ha actuat al Festival de Bayreuth. Va ser convidada per Claudio Abbado a participar en la versió de concert de Parsifal, també en escenes de Faust de Schumann i al concert de comiat amb la Berliner Philharmoniker, i amb Harnoncourt per a la interpretació de Jephtha de Händel. Han estat molt lloades per la crítica i el públic les seves aparicions com a Didon de Les troyens i Amneris d’Aida a l’Oper d’Hamburg.
El Cor de Noies de l’Orfeó Català va ser fundat l’any 2000 per Lluís Vilamajó, que el va dirigir durant els primers set anys. Des de llavors Buia Reixach i Feixes n’és la directora i Josep Surinyac el pianista. Està integrat per joves de setze a vint-i-cinc anys, la majoria de les quals es van iniciar als cors infantils de l’entitat. Ha actuat arreu de Catalunya, a l'Estat espanyol, Alemanya, França i Eslovènia. El 2005 va rebre el segon premi (modalitat cors de noies) del Festival Internacional de Cantonigròs i ha passat a la final del concurs Let the Peoples Sing de la Unió Europea de Radiodifusió, que se celebrarà al Palau de la Música Catalana el proper 13 d’octubre.
El Cor Infantil de l’Orfeó Català va ser fundat, i dirigit fins al 2008, per Elisenda Carrasco i Ribot. Des d’aleshores Glòria Coma i Pedrals n’és la directora i Pau Casan el pianista. Està integrat per cantaires d’onze a setze anys. Ha actuat arreu de Catalunya, a l’Estat espanyol i Europa. Ha col·laborat amb orquestres, directors i cors de prestigi. Ha enregistrat tres CD i va rebre el tercer premi de la modalitat de cors infantils al Festival de Cantonigròs (2013).El 2017 va fer una gira de cinc concerts per Catalunya i França amb la Tercera Simfonia de Mahler, juntament amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, dirigits per Manel Valdivieso. També va interpretar les Vespres de Monteverdi en l’acte de cloenda de la 17a edició del Festival Internacional de Música Sacra Anima Mundi de Pisa, juntament amb el Monteverdi Choir i els English Baroque Soloists, dirigits per J. E. Gardiner.
Dijous, una hora abans del concert, amb accés gratuït, el Petit Palau acollirà la conferència Parlem de Música amb el musicòleg Carlos Calderón,que parlarà sobre el concert de Palau 100.