La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya presenta Cançó d’amor i de guerra al Palau de la Música Catalana
El proper dilluns, 11 de juny (Sala de Concerts, 19.00 h), la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), el projecte musical que impulsa la Fundació Metalquimia en col·laboració amb l’Auditori de Girona, presentarà al Palau de la Música Catalana la sarsuela Cançó d’amor i de guerra al cicle Tardes al Palau. Amb un centenar de músics a l’escenari, el concert compta amb la col·laboració de solistes catalans de primera línia, com Marta Mathéu, Roger Padullés i Joan Garcia Gomà en els papers principals, i amb la Polifònica de Puig-reig a les parts corals, dirigits musicalment per Francesc Cassú. Serà la primera vegada que es podrà sentir a Barcelona la versió íntegra d’aquesta sarsuela catalana per excel·lència, enregistrada per la Simfònica de Cobla i Corda. Un enregistrament que ha rebut el Premi Enderrock 2018 com a millor disc de clàssica.
Prohibida inicialment per la censura de l’època, Cançó d’amor i de guerra se situa en un poble del Vallespir durant la Revolució Francesa i reflecteix el complicat moment històric, social i individual que es va viure en aquella zona a la darreria del segle XVIII. El darrer enregistrament de la sarsuela composta per Rafael Martínez Valls es va fer l’any 1974, amb Montserrat Caballé, Josep Carreras i Vicenç Sardinero en els papers protagonistes i l’Orfeó Gracienc a les parts corals, sota la direcció d’Antoni Ros Marbà. Més de quaranta anys després d’aquell històric enregistrament, l’SCCC treballa per apropar novament l’obra al públic amb la inclusió de fragments inèdits. En aquesta nova versió s’han recuperat dos números escrits en les partitures originals que no s’havien enregistrat, i s’hi han inclòs per primera vegada els textos parlats de l’obra. Per a aquest treball, la Simfònica ha comptat amb l’assessorament del productor artístic Joan Casas, que en va fer l’edició crítica l’any 2006.
La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya és un projecte peculiar que combina l’experiència i el coneixement dels mestres de La Principal de la Bisbal amb la força i la il·lusió dels joves talents de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines, el projecte pedagògic de l’Orquestra de Cadaqués. La formació va néixer l’any 2008, impulsada per l’empresa gironina Metalquimia i la Fundació Metalquimia, com a projecte musical innovador, amb l’objectiu de crear una orquestra simfònica catalana de gran format que unís els instruments de corda i percussió d’una orquestra simfònica convencional i el personalíssim so dels instruments de vent de la cobla.