ANIVERSARI RMC-directors

Enguany s’escau el 120è aniversari de la fundació de la capçalera i el 40è de la represa de la publicació.

La celebració es concentrarà al mes d’octubre, amb una exposició al Foyer del Palau de la Música i diverses activitats.

La Revista Musical Catalana celebra enguany el 120è aniversari de la fundació de la capçalera i el 40è de la represa de la publicació, que va quedar aturada el 1936 arran de l’esclat de la Guerra Civil.

La singular trajectòria de la publicació -amb dos períodes separats per una llarga pausa de gairebé cinc dècades- és reflex de història del nostre país: creada per l’Orfeó Català l’any 1904, se’n van publicar 390 números, amb periodicitat diversa, fins al 1936, en l’anomenada Primera Època.

Exactament vuitanta anys després de la gènesi d’aquella iniciativa, la Revista Musical Catalana va tornar a veure la llum, adaptada als nous temps i amb voluntat més divulgativa que musicològica però amb els mateixos valors fundacionals. El novembre de 1984, doncs, va començar la Segona Època -impulsada per Lluís Millet i Loras, Pere Artís i Jaume Comellas, que en va ser el primer director- a la qual n’han seguit d’altres, ja de manera ininterrompuda, fins arribar a l’actualitat.

Viva i dinàmica, la Revista Musical Catalana arriba a la celebració d’aquest doble aniversari convertida referent en l’àmbit de les publicacions periòdiques de temàtica musical i en llengua catalana, així com ja ho va ser -de fet, de manera pionera- en el seu naixement. La Revista esdevé avui un híbrid de gran interès, posseïdora d’un passat inspirador, atenta al present i que mira amb il·lusió cap al futur. 

Nou disseny gràfic

Coincidint amb el doble aniversari de la Revista, el número 383, corresponent al període setembre-desembre 2024, estrena un nou disseny gràfic –el setè de l’etapa moderna i deu anys després de l’últim canvi-, que serà un dels llegats d’aquesta celebració.

Elaborat per Abacus –que s’encarrega del procés d’edició de la Revista des de fa temps-, el nou llibre d’estil gràfic pretén actualitzar de manera natural la identitat editorial de la publicació, tot consolidant-ne les característiques però fent-la encara més atractiva i dinàmica a nivell visual, de manera que s’hi sentin còmodes tant els lectors habituals com els nous.

Pensant en la renovació constant i millora formal de la Revista,  es presenta una proposta funcional, senzilla i neta a partir de més espais blancs, l’aposta per la fotografia, una paleta de color continguda i limitada a tres colors bàsics i una millor legibilitat gràcies a una nova tipografia i un major cos de lletra, entre d’altres elements en sintonia amb les noves estètiques de les revistes divulgatives i culturals internacionals.

El redisseny no modifica l’estructura habitual dels últims anys, amb seccions emblemàtiques com el Dossier -que ha estat des de sempre element característic dels continguts de la Revista-, Passacaglia, El compositor, Escenaris del món i, evidentment, entrevistes a artistes i protagonistes de l’actualitat musical i articles sobre els temes més destacats de cada moment.

Exposició al Foyer del Palau de la Música

Entre els mesos d’octubre i gener, el Foyer del Palau de la Música Catalana acollirà una exposició produïda pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) i realitzada amb la col·laboració de la Revista Musical Catalana amb el títol “120-40: dos aniversaris i una història musical”.

La mostra, cocomissariada per Marta Grassot i Albert Torrens, fa un recorregut tant per la Primera Època com pels darrers quaranta anys de la publicació, i s’hi podran veure documents, fotografies i llibres, entre altres materials procedents dels fons propis del CEDOC i de la Revista Musical Catalana.

D’accés lliure, s’inaugurarà el dia 1 d’octubre (18 h) i es podrà visitar fins a finals de gener de 2025.

Altres activitats commemoratives

El dia 24 de setembre (12 h), a la carpa de l’APPEC de la Setmana del Llibre en Català (al passeig Lluís Companys de Barcelona), tindrà lloc un acte de presentació de la història de la Revista Musical Catalana, conduït per Pere Andreu Jariod, amb participació del director de la Revista, Albert Torrens, i actuacions musicals a càrrec del quartet de barbershop Metropolitan Union. Aquesta activitat és d’accés lliure.

El dia 24 d’octubre (19 h), al Palau de la Música Catalana, el concert del cicle Palau Òpera Giuseppe riconosciuto de Domènec Terradellas, a càrrec de Vespres d’Arnadí i Dani Espasa, estarà dedicat al doble aniversari de la Revista. Els subscriptors de la Revista Musical Catalana podran accedir-hi gratuïtament, prèvia confirmació d’assistència.

De l’1 al 15 d’octubre, es durà a terme a les xarxes socials de la Revista (X: revistamuscat; IG: revistamusicalcat) El joc de l’aniversari de la RMC, un concurs amb el qual tothom podrà posar a prova els seus coneixements de música catalana i entrar en el sorteig d’un abonament a quatre concerts al Palau de la Música Catalana, a més de subscripcions a la Revista i altres premis.

Podeu descarregar-vos aquí una imatge de diferents portades de la revista i aquí una imatge de la portada de la nova revista recent publicada. 

Podeu consultar aquí informació histórica sobre la revista.

(fotografia: imatge dels directors de la segona època de la Revista: Mercedes Conde, Jaume Comellas i Albert Torrens. Dreta, Teresa Martínez, secretària).

La Revista Musical Catalana celebra el 120è/40è aniversari amb nou disseny gràfic i diverses activitats