La 'Resurrecció' del Palau
El 23 de juliol de 2019 farà 10 anys del destapament del cas Millet, un desfalc xifrat en 23 milions d'euros que va suposar un trasbals per a la institució, però també per a tota una societat que sent el Palau de la Música Catalana i l'Orfeó Català com un símbol de la cultura catalana i del país. A l'espera de què el Tribunal Suprem aprovi la sentència ferma, l'Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana han treballat intensament durant aquests 10 anys per convertir la crisi en una oportunitat. Una oportunitat per retornar els valors fundacionals de l'Orfeó i del Palau al centre de la institució. Deu anys després el Palau ha renascut, s'ha transformat i ha recuperat la il·lusió, construint un projecte artístic sòlid que apropa el Palau i l'Orfeó a tota la ciutadania.
El Palau presenta en aquest context el seu primer documental per al Palau Series. Es tracta d'un documental inèdit, on per primera vegada s'ha volgut explicar tot el que va passar i com l'entitat ha renascut, des de dins, donant veu a totes les persones que van protagonitzar, presenciar o viure de prop l'escàndol i que avui han vist el Palau renéixer. Es compta amb els testimonis d'antics directius, treballadors que van viure en primera persona tots els esdeveniments, membres de Junta de l'Orfeó, cantaires, Mecenes, administracions públiques i artistes reconeguts. S'ha volgut donar una visió plural del que va passar, a través d'un repàs cronològic dels fets més rellevants, fins a arribar al moment actual del Palau i l'Orfeó avui. A més, la coincidència amb un esdeveniment tan destacat com el concert de la 2a Simfonia de Mahler amb Gustavo Dudamel i la participació de l'Orfeó Català, esdevenen la banda sonora del documental d'aquesta Resurrecció.
“El 23 de juliol de 2009 vaig sentir que els mossos havien entrat al Palau... vaig dir segur que serà un error perquè és el que pensava en aquell moment”
"Hi havia diferents graus de coneixement de què estava passant però una de les bromes que fèiem era: Bah, si fa molts milions que ho sabem..."
"Quan vaig veure els 200.000 € que havien desaparegut de la caixa i els més de 100 comptes corrents... és quan li vaig dir a la Mariona Carulla que havíem de buscar ajuda..."
"El més difícil van ser aquells primers 2 mesos, aquelles primeres decisions..."
"Vam veure un canvi molt substancial, primer de tot amb el tracte humà. Ara tenim una junta que ens ve a veure, ens segueix als concerts, es preocupa per nosaltres..."
"L'Orfeó Català és una referència coral al món, i representa tradició, però també representa el que és aquesta comunitat"
"Jo entenc que en un primer moment es tractava de generar confiança... no la gestió d’un bomber sinó la gestió d’un arquitecte"
Pla Estratègic 2019-2022
La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ha presentat el Pla Estratègic per als anys 2019-2022. Un Pla que es presenta l’any en què es compleixen deu anys del cas Millet. La institució, que ha treballat intensament durant aquests deu anys per convertir la crisi en una oportunitat, ha fet renéixer l’entitat, l’ha transformada, i especialment n’ha recuperat la il·lusió dotant-la d’un projecte artístic sòlid que alhora l’apropa a tota la ciutadania i recupera els valors pels quals va ser fundada. El nou Pla Estratègic representa una nova etapa, i juntament amb tots els seus públics (òrgans de govern, administracions públiques, socis de l’Orfeó Català, treballadors, cantaires, famílies dels cors, mecenes, promotors, empreses col·laboradores i públic en general) aspira a continuar creixent i millorant la vida de les persones cada dia a través de la música i la cultura.
Es tracta d’un pla continuista amb l’anterior, la principal novetat del qual és la innovació i la digitalització. Un nou valor estratègic que s’afegeix als del darrer Pla i que continuen essent centrals: l’excel·lència, la participació, el compromís social i la catalanitat. Aquests valors es dotaran d’un sentit més ampli, i especialment la innovació, que ja era present anteriorment i que ara s’explicita i s’emfasitza amb els conceptes de “modernitat”, “creativitat” i “risc” com a eixos centrals per al proper període.
- Pla Estratègic 2019-2022Document PDF(1.81MB)