pascal-quignard_1312793-tall

Aquest diumenge, 19 de maig (Sala d’Assaig de l’Orfeó Català, 12 h) i dimecres, 22 de maig (Petit Palau, 18.30 h), el cicle Híbrids de l’Hivernacle del Palau acull dues jornades poètiques en què la poesia modernista catalana i l’escriptor francès Pascal Quignard (Premi Goncourt 2022) seran els protagonistes, respectivament. Després de la segona edició del recital poètic Llegats vivents el 28 d’abril passat, el Palau de la Música Catalana continua consolidant-se, també, com a casa de poesia.

Diumenge (19.05.24) la proposta Primavera modernista reunirà els poetes Lluís Calvo (poeta convidat de la propera temporada 2024-25 del Palau), Jaume Coll Mariné, Carles Dachs, Laia Llobera (poeta convidada d’aquesta temporada del Palau) i Susanna Rafart, que recitaran Joan Maragall, Jeroni Zanné, Alexandre de Riquer, Apel·les Mestres i Joan Alcover, entre altres puntals de la poesia modernista catalana, integrants d’una tradició sovint oblidada o poc reivindicada, a l’ombra de la monumentalitat de la seva arquitectura, lloada arreu del món. La sessió serà presentada per la periodista Gemma Ventura; els assistents seran obsequiats amb un punt de llibre realitzat per Elies Plana amb la tècnica del linogravat (estampació en relleu).

Dimecres que ve (22.05.24) Pascal Quignard oferirà Ruines, un recital amb obra pròpia en francès (la traducció al català estarà disponible al programa de mà), elaborat amb la pianista Aline Piboule al voltant de “Ruïnes”, el tercer moviment de la Fantasia, op. 17 de Robert Schumann. Els poemes s’intercalaran amb peces musicals d’Adès, Bach–Busoni, Mompou, Fauré, Schumnann i Greif, que interpretarà Aline Piboule.

Pascal Quignard (Verneuoil-sur-Avre, 1948) és un dels grans escriptors europeus vius. Amb obres emblemàtiques, com Tous les matins du monde, La leçon de musique, La haine de la musique, Les ombres errantes i la recent L’amour, la mer (editada en castellà per Galaxia Gutenberg), és difícil destriar la seva ploma literària del bagatge musical. De fet, presideix Le Concert des Nations que dirigeix Jordi Savall i toca l’orgue, el violí i el violoncel. Un melòman lletraferit que també va fundar, amb François Mitterrand, el Festival d’Òpera i de Teatre Barroc de Versalles el 1990. Tota aquesta sòlida trajectòria es reflecteix en el seu espectacle Ruines. Per la seva banda, Aline Piboule acumula una nodrida trajectòria en la qual ha presentat la seva música en formats que s’allunyen de la idea tradicional i participa activament en recitals temàtics.

L’esperit modernista continuarà el mes de juny amb Lluís Soler (09.06.24, Sala de Concerts, 12 i 16 h). L’actor recitarà una tria de versos, a cura de Laia Llobera, de Poema del bosc d’Alexandre de Riquer, un dels poemes modernistes més importants de la literatura catalana. Un cant èpic a la natura, que aflora com un espai de transcendència; un temple paradisíac amb ocells, flors, arbres i salts d’aigua que prenen vida, així com també fades, druides, nimfes, bruixes, elfs i goges. La sessió matinal (12 h) incorporarà traducció en llengua de signes catalana per a persones amb diversitat auditiva, a càrrec de l’Associació Sociocultural Encantades. Finalment, Una altra serenata (29.06.24, Sala d’Assaig de l’Orfeó Català, 22 h) proposa una visita nocturna al Palau de la Música Catalana amb l’artista Anna Dot, que descobrirà la flora i la fauna que habita amagada a l’edifici modernista mitjançant una mirada màgica i naturalista.

L’Hivernacle del Palau és el conjunt d’activitats complementàries que apropen la programació musical del Palau de la Música Catalana a la seva arquitectura i a la seva història des de disciplines i formats diferents. Aquesta temporada se centra en el fet poètic i compta amb Laia Llobera com a curadora d’algunes activitats.

 

(fotografia de Pascal Quignard ©Francesca Mantovani-Éditions Gallimard).

La poesia modernista catalana i l’escriptor francès Pascal Quignard, protagonistes del mes de maig a l’Hivernacle del Palau de la Música Catalana