La pianista Schaghajegh Nosrati torna demà al Palau de la Música Catalana amb la integral de les ‘Partites’ per a teclat de Bach
Demà dijous, 7 d’abril (Sala de Concerts, 20 h), la pianista alemanya Schaghajegh Nosrati, intèrpret extremadament versàtil i reconeguda internacionalment per les seves interpretacions de Johann Sebastian Bach, torna al Palau de la Música Catalana per oferir l’ambiciosa integral de les Partites per a teclat bachianes. Un conjunt de sis suites originals per a clavicèmbal d’alta exigència interpretativa. Nosrati, que ha rebut diversos primers premis en concursos de piano nacionals i internacionals, va debutar a la sala modernista l’estiu del 2020 i al febrer de 2021 el Palau va convidar-la de nou per substituir Evgeni Koroliov, tot apostant pel seu talent, per a interpretar el llibre primer d’El clave ben temperat del Kantor de Leipzig.
“Cada Partita constitueix, en si mateixa, un univers sonor de bellesa indescriptible, un microcosmos musical que ens transporta per diferents estats anímics d’una pàgina a l’altra i d’un moviment al següent”, segons el que explica la periodista musical Ana María Dávila al programa de mà del concert. “Escrites entre el 1726 i el 1730, les Sis Partites constitueixen, per altra banda, l’últim grup del conjunt de divuit Suites per a teclat de Bach, després de les sis Suites angleses, BWV 806-811 (1715, possiblement) i les sis Suites franceses, BWV 812-817 (1722-1725). Però a diferència de les seves predecessores, les Partites són molt més exigents des del punt de vista interpretatiu, tot i que també gaudeixen d’una major llibertat estructural”. “L’any 1802, Johann Nikolaus Forkel, primer biògraf de Bach, deixà constància que les Partites «van fer molt de soroll en el món musical de la seva època. Mai abans s’havien vist i sentit composicions tan excel·lents per al clavicèmbal»”, explica Dávila.
Sobre Schaghajegh Nosrati
Nascuda a Bochum (Alemanya) l’any 1989, el seu avenç internacional es va produir l’any 2014 com a guanyadora del Concurs Internacional Bach de Leipzig i, sobretot, gràcies a la seva col·laboració musical creixent amb Sir András Schiff, que en va lloar una “claredat, puresa i maduresa sorprenents”, així com la comprensió musical que hi associa quan ella interpreta Bach.
Compagina la seva formació musical amb concerts per tot Alemanya i altres països europeus, tot actuant com a convidada a festivals internacionals de música. El 2017 va fer la primera gira de concerts a la Xina, incloent-hi actuacions de debut a Xangai i Pequín; el 2018 va ser convidada a fer una gira de concerts amb Sir András Schiff i Capella Andrea Barca amb actuacions a diverses ciutats d’Alemanya, Bèlgica, Eslovàquia, Àustria i Suïssa. El 2019 va pujar a l’escenari de la Pierre Boulez Saal de Berlín substituint Radu Lupu, que va haver de retirar-se del recital per malaltia.
Nosrati ha publicat dos CD molt aclamats amb el segell alemany Genuin Classics. El 2015 va gravar l’àlbum debut amb L’art de la fuga de J. S. Bach. El seu segon àlbum (tardor del 2017) inclou els Concerts per a piano, BWV 1052-1054 de Bach interpretats amb la Deutsches Kammerorchester de Berlín. L’octubre del 2019 el segell alemany CAvi Music va publicar el tercer CD de la pianista, amb una selecció d’obres per a piano solista, com Concerto pour piano seul de Charles Valentin Alkan, entre d’altres. Després d’haver treballat com a professora a la Universitat de Música, Drama i Mitjans de Comunicació de Hannover del 2015 al 2019, va esdevenir membre de la Barenboim-Said Academy de Berlín el 2020 com a assistent de professor de Sir András Schiff.
(fotografia de Schaghajegh Nosrati ©Irene Zandel)