La pianista catalana Emma Stratton, mereixedora de la Beca Alicia de Larrocha, inaugura el cicle Palau Piano d’aquesta temporada 2024-25
El concert coincideix amb el quinzè aniversari de la mort de la cèlebre pianista barcelonina.
El dimecres 25 de setembre (Sala de Concerts, 20 h), la jove pianista catalana Emma Stratton, mereixedora de la Beca Alicia de Larrocha (creada pel Palau l’any passat), debutarà a la sala modernista en un concert que serà la presentació oficial del seu àlbum de debut, Syndesi (Seed Music, 2024). Emma Stratton és la primera beneficiària d’aquesta beca, junt amb el pianista Martín García García, que debutarà al Palau el proper 20 de novembre.
Amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, el Palau de la Música Catalana va crear l’any passat la Beca Alicia de Larrocha per a joves talents del piano, amb la voluntat de contribuir a prolongar l’esperit pedagògic d’una pianista que va dedicar una faceta molt important de la seva trajectòria artística a l’ensenyament.
En el seu concert debut, Emma Stratton oferirà un programa de repertori divers i exigent en què destaca la Chaconne de Sofia Gubaidulina juntament amb obres de Beethoven, Mendelssohn i Granados. El pianisme d’Emma Stratton és una mescla de virtuosisme i musicalitat singulars que expliquen per què mereix un lloc destacat entre els talents de la seva generació. El concert d’Emma Stratton coincideix amb la data del quinzè aniversari del traspàs de la gran pianista catalana.
La sessió començarà amb la Sonata núm. 18, en Mi bemoll major, op. 31 núm. 3 de Beethoven, obra expressiva, naturalista, estructurada en quatre moviments que va compondre l’any 1802 coincidint amb el moment en què se li accentuava la sordesa. Seguirà la Chaconne de Sofia Gubaidulina, compositora fonamental dels segles XX i XXI; la seva música, des del minimalisme sacre fins a les combinacions instrumentals poc usuals, posseeix una personalitat captivadora. Segons el que explica el crític musical Lluís Trullén al programa de mà del concert, la Chaconne va ser escrita l’any 1962 “emprant aspectes tonals avantguardistes. Amb clares referències a la música de Bach –com farà posteriorment amb el concert per a violí Offertorium–, les variacions integrades en la Chaconne s’articulen en tres seccions; la central, d’un marcat caràcter fugat. Unes sonoritats rotundes inicien una obra fascinant que explora infinitat de colors fins a fondre’s en uns pianissimi al registre greu del piano”. De Mendelssohn, Stratton interpretarà les Variacions serioses, op. 54, “unes de les obres emblemàtiques del Romanticisme dedicades a aquesta forma musical”. Finalment, el concert acabarà amb l’Allegro de concierto, op. 46 d’Enric Granados, obra escrita entre el 1903 i el 1904 i estrenada pel mateix Granados el 15 de maig de 1905 a l’Ateneo de Madrid. Lluís Trullén explica que “és una música portadora d’un romanticisme vehement, amb temes lírics encisadors, amb abundància de canvis tonals i modals i un virtuosisme lisztià caracteritzat per ràpids passatges d’octaves i vertiginosos arpegis”.
Prèviament al concert del Palau de la Música Catalana, el dijous 19 de setembre tindrà lloc a la llibreria Ona de Barcelona (Pau Claris, 94), a les 18.30 h, la presentació del disc de debut d’Emma Stratton, Syndesi, acompanyada del divulgador musical Ramon Gener.
Sobre Emma Stratton
“Una artista jove, elegant en el gest, de refinada sensibilitat, però també portadora d’energia i vehemència [...]. Una pianista d’una elegància musical i brillantor tècnica admirables”, Lluís Trullén, «Revista Musical Catalana»
Nascuda a Pals, al Baix Empordà (1999), Emma Stratton va iniciar els seus estudis de piano als sis anys i va continuar la formació a institucions de prestigi, com l’Acadèmia Marshall de Barcelona i a l’ESMUC, on es va graduar amb matrícula d’honor. Al llarg de la seva carrera ha rebut classes magistrals de reconeguts pianistes, com Maria João Pires, Alba Ventura i Marta Zabaleta, entre d’altres, i va fer una estada al Conservatori Txaikovski de Moscou. La seva gran capacitat comunicativa i sensibilitat artística han marcat cada una de les seves interpretacions, que es distingeixen per la profunditat emocional i el respecte per l’oient.
Ha participat en festivals destacats, com la Schubertíada de Vilabertran, i ha ofert concerts a Catalunya i a la resta de l'Estat i a Alemanya. Guardonada en concursos internacionals, com el Concurs Internacional Isaac Albéniz i l’Elise Meyer Competition d’Hamburg, ha rebut beques d’institucions com ara la Fundació Ferrer-Salat i Joventuts Musicals. Des del 2021 és directora artística del Festival Clàssic Pals i actualment cursa el Màster d’Interpretació Pianística a la Hochschule für Musik und Theater d’Hamburg.
(fotografia d’Emma Stratton ©Kateryna Hussing).