La Capella de Ministrers de Carles Magraner interpreta el Llibre vermell de Montserrat al Palau de la Música Catalana
Dilluns que ve, 30 de gener (Sala de Concerts, 19 h), Carles Magraner al capdavant del seu grup Capella de Ministrers dirigirà una de les obres de música antiga catalana més internacionals, el Llibre vermell de Montserrat. El concert, corresponent al cicle Tardes al Palau, suposa una oportunitat excel·lent per descobrir una obra única dedicada a la Mare de Déu i s’emmarca en la celebració del trentè aniversari de la fundació de la Capella de Ministrers. També hi participaran el cor de cambra masculí Lluís Vich Vocalis i l’Escolanía de Ntra. Sra. de los Desamparados (Luis Garrido, director), ambdues formacions de València.
El Llibre vermell de Montserrat, un manuscrit medieval descobert l’any 1811, és un dels pilars més importants de la música medieval i ha estat motiu d’estudi i investigació per importants intèrprets i musicòlegs. Es tracta d’una miscel·lània sacra produïda a l’scriptorium del monestir benedictí de Montserrat, on encara es conserva, escrita entre la darreria del segle XIV i principis del XV. És una recopilació de música, cançons i balls perquè els pelegrins, mentre celebraven la vigília nocturna a l’església de la Verge beneïda a Montserrat, cantessin i ballessin. El nom prové de l’enquadernació del segle XIX en vellut vermell, substituïda avui dia per una altra de pell vermella. Enlloc més no hi ha una col·lecció de cants i danses de l’edat mitjana tardana relacionades amb un centre de pelegrinatge;la majoria de les peces del Llibre vermell són de caire popular.
Des de la seva creació el 1987, el grup Capella de Ministrers ha desenvolupat una important tasca investigadora i musicològica de recuperació del patrimoni musical hispànic, des de l’edat mitjana fins al segle XIX, amb rigor històric, sensibilitat musical i amb una comunicació especial amb el públic. La seva activitat concertística ha estat molt intensa des de l’inici de la seva activitat, tot actuant a les millors sales de música de l’Estat espanyol. En l’àmbit internacional, la Capella ha fet gires i ha participat en festivals arreu del món. La seva tasca d’estudi i recuperació de la música antiga ha quedat recollida en diversos enregistraments, alguns d’ells premiats. També ha realitzat incursions en les arts escèniques en col·laboració amb directors, coreògrafs i músics d’altres gèneres de renom internacional.