La cantant Noa presenta Letters to Bach, el seu particular homenatge a J. S. Bach, al Palau de la Música Catalana
Dimecres vinent, 5 de maig (Sala de Concerts, 20.30 h), la cantant israeliana Noa oferirà al Palau de la Música Catalana el seu darrer enregistrament, Letters to Bach (Cartes a Bach), un particular homenatge a J. S. Bach des del respecte i l’admiració que li professa, mitjançant una recreació dels temes musicals més populars del compositor alemany, amb textos escrits per ella mateixa. Amb aquestes cartes, interpretades amb el seu estil característic, Noa vol “pujar tan amunt com em sigui possible, fins a l’Everest musical, i llançar un repte als meus oients i alhora delectar-los”.
Noa presenta així aquestes Letters to Bach: “Estimat Johann Sebastian Bach. Han passat tres-cents anys des que aquesta música meravellosa va emergir de tu en una explosió de bellesa encegadora. Han passat tres segles i la teva música encara ens emociona i ens fa creure en alguna cosa més gran que nosaltres, tot unint-nos en una sola veu. Ah, Johann, que n’ets, de meravellós!”
El concert, que forma part del cicle Palau Fronteres, estava inicialment programat per a l’11 de febrer passat, però a causa de les dificultats de mobilitat internacional motivades per la COVID es va haver de posposar al 5 de maig.
Noa estarà acompanyada pel seu col·laborador habitual, el guitarrista Gil Dor, i per la violoncel·lista Hila Karni i la violinista Lir Vaginsky. Aquestes dues joves intèrprets, que han estat premiades en prestigiosos concursos de l’àmbit de la música clàssica, iniciaran el concert amb arranjaments propis d’algunes de les peces més destacades de J. S. Bach. A continuació Noa cantarà les seves cartes a Bach (The race, Little loving, Look at me, All of the angels, Vertigo, Mars, A pair, Oh mama dear, No baby, Ave Maria), escrites en anglès i en hebreu, que parlen “de les xacres del món actual –la cobdícia, l’opressió i l’odi– i proposa de combatre-les amb l’amor cap a un mateix i el proïsme i mantenint la fe que un retorn al sentit de comunitat pot obrar la salvació”, com explica Miquel Gené al programa de mà del concert.
Nascuda i criada entre el Iemen, Israel i els Estats Units, Achinoam Nini, coneguda com a Noa, és la cantant, compositora, percussionista, oradora i activista més aclamada d’Israel. Al costat del seu col·laborador musical de tota la vida, Gil Dor, consumat músic i cofundador de la Rimon School of Music, Noa ha publicat setze àlbums aclamats per la crítica, ha ofert centenars de concerts per tot el món, ha actuat a alguns dels escenaris més importants i prestigiosos, com el Carnegie Hall i la Casa Blanca, i ha actuat per a tres papes. Ha tingut Pat Metheny i Quincy Jones com a mentors i ha compartit escenari amb una llarga llista d’icones musicals internacionals, que inclouen Stevie Wonder, Andrea Bocelli i Sting. A més de la seva prolífica activitat musical, Noa és considerada la defensora cultural del diàleg i la coexistència més important d’Israel, la seva “Veu de la Pau”.
Entre els seus nombrosos premis, és Comandant de l’Orde del Mèrit de la República d’Itàlia, un dels honors de més rang a Itàlia, Pelegrina de la Pau de l’Orde Franciscà d’Assís (un honor atorgat anteriorment a Bill Gates i a la mare Teresa de Calcuta) i el premi Crystal del Fòrum Econòmic Mundial. Noa és la primera ambaixadora d’Israel a l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, i treballa activament com a membre del consell i defensora pública d’una vintena d’organitzacions dedicades als drets humans i a la pau a Israel i a l’estranger.