L’Orquestra del Mariïnski, Daniil Trifonov i l’Orfeó Català, sota la batuta de Valery Gergiev, actuen a Palau 100
Col·laborant per primera vegada amb l’Orfeó Català, interpretaran l’èpica cantata Aleksandr Nevski de Prokófiev
El proper dimarts, 12 de març (20 h, Sala de Concerts), el cicle Palau 100 presenta l’Orquestra del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, encapçalada per l’aclamat director Valery Gergiev, que debutarà dins la programació pròpia del Palau de la Música Catalana. Aquest concert també forma part del Barcelona Obertura Spring Festival.
Per a aquesta ocasió la formació obrirà el concert amb el Bolero, una de les obres més interpretades del compositor francès Maurice Ravel. El programa continuarà amb el Concert per a piano, en Fa sostingut menor, op. 20 d’Aleksandr Skriabin. Executarà l’obra el pianista rus Daniil Trifonov, que va debutar al Palau l’any 2014. Artista en exclusiva de Deutsche Grammophon, Trifonov ha protagonitzat una ascensió espectacular des que l’any 2011 va guanyar els primers premis dels concursos Txaikovski i Rubinstein a l’edat de 20 anys. Trifonov també va guanyar l’any 2016 el Premi Artista de l’Any de «Gramophone».
Clourà el concert la cantata Aleksandr Nevski de Serguei Prokófiev, on per primera vegada l’Orfeó Català serà dirigit per Valery Gergiev. La partitura original de la cantata va ser composta com a banda sonora de la pel·lícula que porta el mateix nom, dirigida per Serguei Eisenstein, un dels grans realitzadors del cinema soviètic. Junt a l’Orquestra del Mariïnski i el cor del Palau, el públic podrà gaudir de la veu de la mezzosoprano russa Julia Matochkina, guanyadora de la medalla d’or del Concurs Txaikovski l’any 2015.
L’Orquestra del Teatre Mariïnski és una de les formacions musicals més antigues de Rússia. La seva excel·lència musical ha estat reconeguda per músics de renom internacional que l’han dirigit, com Berlioz, Wagner, Von Bülow, Txaikovski, Mahler o Rachmàninov. L’Orquestra ha estrenat nombroses òperes i ballets de Txaikovski, Glinka, Mussorgski, Xostakóvitx o Khachaturian. Fa trenta anys que Valery Gergiev dirigeix aquesta formació i és el director artístic i general del Teatre. La carrera del director rus és extensa i ha recollit prestigi internacional arreu. Del 1995 al 2008, Gergiev va ser el director principal de la Filharmònica de Rotterdam, del 2007 al 2015 ho fou de la London Symphony Orchestra, des del 2015 és titular de la Filharmònica de Munic i des de l’any passat de l’Orquestra del Festival de Verbier.
L’Orfeó Català és un dels cors amateurs de referència del país. Amb més de 125 anys d’història, va ser fundat el 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives per difondre el repertori coral català i universal i vetllar per l’excel·lència artística de les seves interpretacions. Simon Halsey n’és el director titular, Pablo Larraz el sotsdirector i Josep Buforn el pianista. Els darrers anys ha debutat a la Konzerthaus de Viena, a la Sala Gulbenkian de Lisboa, ha protagonitzat una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per D. Gatti, i ha actuat a Londres en dues ocasions, el 2015 al Royal Festival Hall de Londres i el 2017 al Royal Albert Hall debutant als Proms. L’octubre del 2017 va protagonitzar al Palau l’estrena europea de Considering Matthew Shepard de Craig Hella Johnson, sota la direcció de Simon Halsey i aquest any passat va fer una gira per la Xina en el marc del Shanghai International Arts Festival.
Dimarts, una hora abans del concert, amb accés gratuït, el Petit Palau acollirà la conferència Parlem de Música amb la periodista Mònica Pagès, que parlarà sobre el concert de Palau 100.