L’organista Juan de la Rubia actuarà al Palau de la Música Catalana amb obres de Johann Sebastian Bach i repertori francès
Dijous que ve, 27 d’agost (Sala de Concerts, 21 h), l’organista Juan de la Rubia, un dels referents actuals d’aquest instrument al nostre país i artista habitual a les temporades del Palau de la Música Catalana, tornarà a la sala modernista per oferir l’únic concert d’orgue del cicle Estiu al Palau. De la Rubia, organista titular de la basílica de la Sagrada Família, oferirà un programa amb obres de J. S. Bach i de diversos compositors francesos. Es tracta d’una nova oportunitat per gaudir del so de l’orgue Walcker del Palau, construït entre els anys 1906 i 1908 i restaurat el 2003 per Gerhard Grenzing.
De la Rubia obrirà la vetllada amb tres peces de J. S. Bach: el Preludi i fuga en Sol major, BWV 550, peça d’arquitectura majestuosa i matemàtica, característica de la producció per a orgue del Kantor de Leipzig; An Wasserflüssen Babylon, BWV 653b, de gran expressivitat i espiritualitat, i dues variacions de L’art de la fuga, obra mestra que teoritza sobre les possibilitats del contrapunt sense especificar-ne l’instrument. El concert continuarà amb obres dels compositors francesos Camille Saint-Saëns (Fantasia en Mi bemoll major), Eugène Gigout (“Scherzo”, núm. VIII de Dix pièces pour orgue) i Louis Vierne (“Hymne au soleil” i “Naïades” de 24 Pièces de fantaisie i Carrillon de Westminster) El concert tindrà una durada aproximada de 60 minuts, sense pausa.
Sobre Juan de la Rubia
Juan de la Rubia (la Vall d’Uixó, Castelló, 1982) va començar els estudis musicals amb el seu pare i Ricardo Pitarch; es formà a València, Barcelona, Berlín, Tolosa de Llenguadoc i Roma, tot aconseguint fins a cinc premis extraordinaris en diferents especialitats. Entre els seus mestres figuren Óscar Candendo, Wolfgang Seifen, Michel Bouvard i Montserrat Torrent, que va ser un gran suport durant la seva formació. Igualment ha rebut classes magistrals, entre d’altres, d’Olivier Latry i Ton Koopman.
Ha actuat als principals escenaris d’Europa, així com a l’Amèrica Llatina i a l’Àsia, amb una acollida excel·lent del públic i la crítica. Els darrers anys la seva activitat concertística ha estat incessant: ha actuat a més de vint països i a escenaris importants, com l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, Palau de la Música Catalana, Konzerthaus de Berlín, Gewandhaus de Leipzig, Elbphilharmonie d’Hamburg, les catedrals de Colònia i de Westminster de Londres, St. Sulpice de París, i al Teatre Mariïnski i Philharmonia de Sant Petersburg, entre d’altres.
Ha col·laborat amb Philippe Jaroussky, amb qui va enregistrar el CD Sacred Cantatas (Erato, 2016), disc que va ser nominat a un Premi Grammy el 2018. És professor a l’ESMUC, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i organista titular de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona.