L’esperat retorn de Murray Perahia a Palau 100 arriba el proper 13 de maig
El pianista Murray Perahia (Nova York, 1947) actua al Palau de la Música Catalana el proper dimecres, 13 de maig (20.30 h). El retorn a Palau 100 després de 12 anys d’un dels millors pianistes del panorama internacional constitueix un dels grans esdeveniments de la temporada. Perahia, prodigi americà d’origen sefardita, va ser alumne de Pau Casals, amic personal de Vladimir Horowitz i col·laborador habitual d’Abbado, Davis, Haitink, Solti i Fischer-Dieskau. El seu talent natural per aquest instrument, unit a una musicalitat extravertida i apassionada el converteixen en un dels grans de l’instrument.
El concert, amb un repertori en què Perahia és especialista, s’iniciarà amb la Suite francesa núm. 6, en Mi major de J. S. Bach, un exemple excel·lent de com Bach sabia convertir l’instrument de teclat en un lloc de trobada de llenguatges i estils diversos; tot seguit interpretarà la Sonata en La bemoll major i les Variacions en Fa menor de F. J. Haydn, dues obres compostes amb trenta anys de diferència que van des de l’aprofitament del so del nou pianoforte fins a una escriptura més detallista en què dos temes diferents s’alternen fins a desembocar en una llarga coda que és una dels cims del seu llegat pianístic. La primera part acabarà amb la Sonata núm. 14, en Do diesi menor, “Clar de lluna” de L. van Beethoven, una obra en què l’experimentació compositiva i tècnica ja són inseparables.
En la segona part Perahia interpretarà Preludi, Coral i Fuga de C. Franck, obra realment complexa que primer presenta, després transforma i finalment superposa motius diversos, tots directament lligats a l’herència del venerat J. S. Bach. Finalment, el pianista clourà el recital amb l’Scherzo núm. 1, en Si menor de F. Chopin, que reflecteix de manera colpidora i directa el drama personal pel qual passava el compositor polonès.
Amb més de quaranta anys de carrera concertística, Perahia ha esdevingut un dels pianistes més sol·licitats i apreciats dels nostres dies, tot actuant als principals centres musicals internacionals i amb totes les orquestres capdavanteres. És el principal director convidat de l’Academy of St. Martin in the Fields, amb la qual ha fet gires de concerts com a director i pianista pels Estats Units, Europa, el Japó i el Sud-est Asiàtic. Té una discografia extensa i variada, i entre altres guardons, ha rebut dos Grammy per la seva gravació de la integral dels Estudis de Chopin i les Suites angleses núm. 1, 3 i 6 de Bach.
Una hora abans del concert tindrà lloc una nova conferència de Parlem de Música, a càrrec de Luca Chiantore (19.30 h, Sala d’Assaig de l’Orfeó Català, d’accés gratuït, amb aforament limitat).