L’escriptora Anna Beer i la pianista Sira Hernández dialoguen al Palau sobre el paper de la dona en la música clàssica
La trobada forma part de l’Hivernacle, un conjunt d’activitats complementàries de la programació musical del Palau
El dijous 17 d’octubre (19 h, Petit Palau) tindrà lloc la trobada “Les dones de la clàssica”, a càrrec de la historiadora Anna Beer, en conversa amb la pianista Sira Hernández, sobre la darrera publicació de Beer, Armonías y suaves cantos. Las mujeres olvidadas de la música clásica (Acantilado). Un diàleg, amb accés lliure a la sala, sobre el paper de la dona en la música clàssica, que forma part del cicle Conferències Transformació de l’Hivernacle del Palau.
L’obra de Beer és un assaig sobre la invisibilitat de la dona en la música clàssica, en el qual també es vol sacsejar la somnolència d’un cànon que ha ignorat el talent i desafiament de les dones en la història. Un retrat, no només d’heroïnes, sinó de tot un temps protagonitzat per les compositores Francesca Caccini, Barbara Strozzi, Élisabeth Jacquet de La Guerre, Marianne von Martines, Fanny Hensel Mendelssohn, Clara Schumann, Lili Boulanger i Elizabeth Maconchy. La pianista Sira Hernández interpretarà, en el marc de la conversa, una obra dedicada a l’escriptor Primo Levi a propòsit del centenari del seu naixement.
L’Hivernacle és el cicle d’activitats complementàries de la programació de concerts de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música. Una graella que dialoga amb els concerts, amb el fet musical o artístic, i que explora les fronteres d’un equipament musical: més enllà de l’activitat musical en viu, amb diferents formats divulgatius o performàtics. Un marc interdisciplinari que abraça tant literatura, filosofia, arts visuals, postfotografia, músiques modernes o cinema; desenvolupat en diversitat de formats: conferències, audicions, projeccions, trobades a diferents espais de la ciutat, viatges, performances, converses, exposicions, recitals de poesia, visites guiades temàtiques...
Aquesta temporada l’eix temàtic de l’Hivernacle se centra en el concepte Transformació i també en Beethoven, el músic que va suposar una revolució en el món de la música i de qui l’any que ve se celebra el 250è aniversari del naixement.
Després de la conferència d’Anna Beer i Sira Hernández, vindran la de Joan Magrané (“Primer fou la paraula”, 15/01/20), Chantal Maillard (“So inaudible i silenci sonor”, 02/03/20) i Jörg Widmann (“Moments musicals extraordinaris del passat i del present”, 09/06/20). Les dues primeres conferències, celebrades els dies 26 de setembre i 2 d’octubre passats (respectivament) al voltant de la transformació van ser protagonitzades per la catedràtica Victoria Cirlot (“De la música a la modernitat”) i pel músic Jordi Savall i l’escriptor Mathias Enard (“Lligats a l’encanteri”).
La conferència “Les dones de la clàssica” és d’accés lliure (aforament limitat); cal retirar l’entrada gratuïta a Taquilles del Palau o bé per internet (1 euro de despeses de gestió).