L'escriptor Colm Tóibín tanca demà al Petit Palau la temporada de L'Hivernacle rememorant la seva vida a la Barcelona musical del postfranquisme
L’escriptor Colm Tóibín (Enniscorthy, Irlanda, 1955) que es troba a Barcelona presentant la seva darrera obra El mag (Amsterdam / Lumen, 2022), oferirà demà dijous una conferència al Petit Palau (19 h) amb el títol Un exercici de memòria a través de la música. Una biografia que serà gairebé com una novel·la narrada pel seu protagonista amb les vivències de l'escriptor a la Barcelona de finals dels 70. Una Barcelona amb Montserrat Caballé triomfant al Liceu, amb les petjades encara fresques de Schönberg, del mestratge il·luminador de Pau Casals, o de l'estrena històrica d'un concert d'Alban Berg als anys 30. Les botigues de discos de Barcelona, els músics que donaven personalitat pròpia al seu món musical, maratons de Beethoven al Palau i Les Valquíries amb Birgit Nilsson i Montserrat Caballé. I òbviament, l'enlluernadora presència del Palau i l'assistència al temple musical amb devoció. Una sessió molt especial sobre el Palau, la música i la història de la ciutat durant el segle XX i, en especial, en el primer postfranquisme sota els ulls d'un testimoni privilegiat i en col·laboració amb Arcàdia.
Colm Tóibín és considerat una de les grans figures de les lletres irlandeses. Un escriptor d’una curiositat infatigable i autor d’una llarga obra que inclou novel·les, relats, poesia, llibrets d’òpera i guions cinematogràfics. En la seva darrera obra, El Mag, Tóibín s’ha submergit en la vida de Thomas Mann, tot novel·lant la seva vida. Precisament, avui dimecres, al CCCB i en el marc de la Programació Kosmopolis 2022 l’escriptor irlandès reflexionarà en companyia de l’escriptor Jordi Puntí sobre el poder de la ficció per explicar les vides dels grans creadors, a partir de la seva darrera novel·la.
Aquesta sessió del Petit Palau clou la temporada 2021-22 de L’Hivernacle del Palau, el conjunt d’activitats complementàries a la temporada musical de la Sala Modernista, que ha citat personalitats de diferents disciplines que han arrelat a l’espai sota la sèrie Híbrids, amb cartes blanques per repensar qüestions relacionades amb el fet musical, la creativitat, el cant o el patrimoni amb diferents formats. Així han omplert les activitats la neurobiòloga Mara Dierssen amb la seva conferència-concert sobre el cervell i la creativitat musical; l'artista electrònica Mónica Rikic presentant la seva màquina d'intel·ligència artificial inspirada en l'arquitectura del Palau i capaç d'interaccionar amb públic i artistes; i el recital poètic i musical amb Pol Guasch, Mireia Calafell i Adriano Galante. Colm Tóibin clou amb la seva conferència les quatre sessions d'aquest espai multidisciplinar.
El total d'activitats de L'Hivernacle 2021-22 (conferències musicals divulgatives, recitals poètics, tallers creatius al voltant de la música, projeccions...) ha aplegat al voltant de 3.000 persones sota els objectius d'oferir un catàleg d'activitats adreçat a públics de diferents interessos i apropaments culturals, i explorant lligams amb artistes i disciplines complementàries a la música.
(fotografia de Colm Tóibín ©Brigitte Lacombe)