L’artista plàstic Santi Moix mostra el seu món floral en una exposició al Palau de la Música Catalana
Avui s’ha inaugurat al Palau de la Música Catalana una exposició dedicada a Santi Moix, reconegut pintor i escultor català resident als Estats Units. Un total de deu obres, algunes presentades en primícia, permetran gaudir de la maduresa artística d’aquest artista plàstic, en una mostra a la Sala Lluís Millet i la Sala de Concerts.
Ciutadà de Nova York des de fa gairebé trenta anys, Santi Moix viu, en una recerca constant, un impuls creatiu sorprenent. Des de petites escultures florals fins a una gran pantalla situada a la Sala de Concerts, les seves creacions cromàtiques dialogaran amb el món vegetal imaginat per Domènech i Montaner. Després d’anys d’estada lluny de Catalunya, aquest 2017 ha suposat una nova consagració de l’artista a Barcelona. La primavera passada la Galeria Carles Taché li va dedicar una mostra centrada en el seu món floral, i ara l’exposició al Palau de la Música connecta directament amb la culminació d’un dels seus projectes més ambiciosos: la recuperació de l’església romànica de Sant Víctor de Saurí, al Pallars Sobirà, portada a terme gràcies a la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Bisbat de Lleida. L'artista torna a la seva terra natal per pintar frescos a tot l'interior d’aquest temple mil·lenari, tot creant noves pintures amb tècniques antigues.
L’última gran peça del conjunt de Saurí serà una gran flor de porcellana, que es pot veure en primícia al Palau de la Música, acompanyada d’altres escultures de petit format en una Sala Lluís Millet inundada, fins i tot a les seves parets, per les flors de Santi Moix. Una peça de grans dimensions completa l’exposició, amb una pantalla sota l’orgue Walcker de la Sala de Concerts que mostra un gran mural de l’artista i crea un espai únic en diàleg amb la programació habitual de concerts.
De personalitat intransferible, l’obra de Santi Moix conté una forta presència de la naturalesa i d’elements orgànics en equilibri entre dos mons: l’abstracte i el figuratiu, l’ingenu i el tenebrós. Santi Moix presenta un univers creatiu propi amb múltiples influències, la més potent de les quals és actualment l’imaginari japonès de la representació floral. Les flors suposen un punt central a la seva creació, visió connectada a més amb la fascinació de l’artista pel Manuscrit Voynich, un llibre il·lustrat del segle XV de continguts i llengua desconeguts ple de representacions gràfiques de la natura.
La mostra forma part del diàleg del Palau i la seva arquitectura modernista amb les arts plàstiques iniciat fa cinc anys i que ha presentat en anys successius obres de Louise Bourgeois, Joan Miró, Bill Viola, Antoni Tàpies, Eulàlia Valldosera, Perejaume, Jaume Plensa i més recentment Kiki Smith. Enguany, els dos artistes convidats de la temporada del Palau de la Música Catalana són Santi Moix i Antonio López.
Relació de peces i ubicació
Sala Lluís Millet
- 7 petites escultures florals de ceràmica vidriada que han servit de maqueta preparatòria
- 1 gran flor de porcellana destinada a l’església romànica de Sant Víctor de Saurí
- 1 mural de grans dimensions amb pintures florals
Sala de Concerts
- 1 gran obra pictòrica ubicada a l’escenari: composa una sèrie de taques circulars, que envaeixen el quadre en una onada expansiva i juguen amb la il·lusió òptica de la perspectiva, enfilades com un collaret en plena explosió.
Exposició: Seurí. Santi Moix.
Del 6 d’octubre al 12 de novembre de 2017
Sala Lluís Millet. Palau de la Música Catalana
Visita gratuïta amb l’entrada d’un concert o amb l’entrada de la visita guiada.