L’aclamat quartet de saxòfons Kebyart celebra el seu desè aniversari amb un concert al Palau de la Música Catalana el 25 de novembre
La formació, que va guanyar el Premi El Primer Palau l’any 2016 i va ser ECHO Rising Stars fa dues temporades, es troba ara en plena fase de projecció internacional.
El programa ret homenatge a Maurice Ravel, de qui aquesta temporada se celebra el 150è aniversari del naixement (el 2025), i inclou l’estrena mundial d’una obra de Joan Pérez-Villegas.
El proper dilluns, 25 de novembre (Sala de Concerts, 20 h), l’aclamat quartet de saxòfons Kebyart, una de les formacions més prometedores de l’escena musical actual, celebrarà el seu desè aniversari en un concert al Palau de la Música Catalana. El Palau ha acompanyat des dels seus inicis el creixement artístic de la formació, nascuda a l’ESMUC i actualment molt activa al panorama internacional. El Kebyart, que formen Pere Méndez (saxo soprano), Víctor Serra (saxo alt), Robert Seara (saxo tenor) i Daniel Miguel (saxo baríton), va guanyar el Premi El Primer Palau 2016 i va ser també ECHO Rising Stars fa dues temporades, precisament amb l’impuls del Palau. Aquest concert forma part del cicle Palau Cambra, dedicat al públic més melòman i amb el qual el Palau fa una aposta decidida pel talent del país en un format on destaquen la tècnica, la interpretació, la conversa musical i la connexió emocional.
El programa és tot un homenatge a Maurice Ravel, un dels grans compositors del segle passat, de qui aquesta temporada es commemora el 150è aniversari del naixement, que s’esdevindrà el 7 de març de 2025. El concert començarà amb la Suite en Mi menor, RCT 2, de les Pièces de clavecin avec une méthode de Jean-Philippe Rameau, un dels compositors francesos més importants del Barroc, una obra particularment famosa pel seu moviment titulat “Le rappel des oiseaux”. Inspirada en Rameau, la seguirà Les perfectibilités - traité d’ornement, un encàrrec dels Kebyart al jove compositor bilbaí Mikel Urquiza, que explora la recerca d’alternatives a la perfecció en l’entorn musical.
A continuació s’interpretaran dues peces de Maurice Ravel. En primer lloc, Pavane pour une infante défunte, composta inicialment per a piano i arranjada per a orquestra posteriorment pel mateix compositor, i seguidament la peça central de la nit, Le tombeau de Couperin. Aquesta obra és un homenatge a François Couperin, compositor del Barroc francès, una obra en què Ravel va voler dedicar cada moviment a la memòria d’un amic mort a la Primera Guerra Mundial.
Tancarà el programa l’estrena mundial de Debout, Maricel!, del jove compositor mallorquí Joan Pérez-Villegas. Es tracta d’un homenatge a Ravel que porta el compositor francès, musicalment parlant, a l’actualitat i el fa despertar en un matí d’avui dia. L’obra ressegueix el transcurs de la seva jornada: com es desvetlla, descobreix el món contemporani, confós i excitat, recorda i finalment torna a adormir-se.
El concert vol reivindicar el paper del saxòfon, un instrument no sempre del tot ben acollit al món de la música clàssica. “El Kebyart Ensemble també es troba amb aquesta trava històrica, però sempre ha convertit l’inconvenient en empenta i creativitat. L’escàs repertori per a aquesta formació fa habituals els arranjaments als seus programes, i l’esperona a fer encàrrecs a compositors contemporanis; tot això, a més de la recuperació del repertori específic per a quartet de saxos”, explica la periodista cultural Gemma Bayod al programa de mà del concert, se suma a una versatilitat, afegeix, que “ha esdevingut un tret diferencial de l’ensemble, que l’ha sabut combinar magistralment al llarg de la seva trajectòria, que llueix amb uns quants discos i ple de concerts arreu d’Europa, amb bones dosis d’energia i sempre amb excel·lència”.
Sobre Kebyart
Nascut a Barcelona el 2014, el Kebyart és una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual. Pere Méndez, Víctor Serra, Robert Seara i Daniel Miguel comparteixen una passió infinita per la música de cambra i el desig de portar aire fresc a la manera de transmetre la música clàssica. El seu esforç per transformar les seves actuacions en una experiència singular resulta en una posada en escena enèrgica i dinàmica, elogiada pel públic i la crítica especialitzada. El segell del Kebyart, inconfusible, es reflecteix en una visió creativa sobre el repertori construïda a partir de tres eixos: el repertori original, el compromís amb la nova creació i els arranjaments propis sobre un ampli ventall d’estils.
(fotografia del quartet Kebyart ©Igor Studio).