Parlem de... Royal Concertgebouw Orchestra & Mäkelä
- L'Hivernacle
26Gener2025
Diumenge
19:00
Petit Palau
El jove director finlandès, amb una trajectòria meteòrica i considerat el millor director de l’any 2024 pels OPUS Classic Awards, actuarà amb una de les millors orquestres del món, de la qual esdevindrà titular el 2027.
El programa inclou Una vida d’heroi de Strauss, l’Idil·li de Siegfried de Wagner i Subito con forza de la coreana Unsuk Chin.
El Palau de la Música Catalana acollirà el proper diumenge, 26 de gener (Sala de Concerts, 20 h), el debut a Barcelona d’un dels grans directors del moment, el finlandès Klaus Mäkelä, al capdavant d’una de les millors orquestres del món, la Royal Concertgebouw Orchestra d’Amsterdam. El concert, un dels més destacats d’aquest any al Palau, gira al voltant del tema del temporada 2024-25, la figura de l’heroi, amb un programa que inclou Una vida d’heroi de Strauss, l’Idil·li de Siegfried de Wagner i Subito con forza de la coreana Unsuk Chin.
Considerat un dels directors més destacats de la seva generació i amb una trajectòria meteòrica a les espatlles, el director i violoncel·lista Klaus Mäkelä, de només vint-i-nou anys, és el director titular de la Filharmònica d’Oslo des del 2020 i de l’Orquestra de París des del 2021. Guardonat recentment com a millor director de l’any als OPUS Classic Awards 2024, un dels premis més prestigiosos del món de la música clàssica, la temporada 2027-28 Mäkelä assumirà el càrrec de director titular de l’Orquestra Simfònica de Chicago i de la Royal Concertgebouw Orchestra d’Amsterdam.
Fundada el 1888, la Royal Concertgebouw Orchestra és considerada una de les millors orquestres del món, reconeguda per haver col·laborat al llarg de la seva història amb els grans noms de la direcció i la composició, i manté un llegat musical de primer ordre. El prestigi d’aquesta combinació excepcional converteix el concert al Palau en un esdeveniment imprescindible.
Obrirà el programa Subito con forza, de la compositora sud-coreana Unsuk Chin, una reflexió contemporània sobre l’herència de Beethoven. Composta el 2020 en commemoració del 250è aniversari del naixement del geni de Bonn, aquesta peça orquestral de cinc minuts de durada es caracteritza per canvis sobtats de textura i contrastos sonors, tot reflectint l’energia i la força presents en la música beethoveniana.
La seguirà l’Idil·li de Siegfried de Richard Wagner, que respon a un moment de serenor i intimitat en la vida del compositor, quan aquest va oferir aquesta peça com a regal d’aniversari i de Nadal a la seva muller Cosima, tot celebrant el seu amor i la recent arribada del seu fill Siegfried.
La culminació del concert arribarà amb Una vida d’heroi de Richard Strauss, un dels màxims exemples de poema simfònic, que celebra el tema de l’heroi com a fil conductor d’aquesta temporada al Palau, que amb el lema “La música més humana” convida a reflexionar entorn de la figura de l’heroi. Compost el 1898, l’obra és un viatge narratiu a través de diferents episodis que representen les facetes de l’heroi, des de les seves batalles fins a la seva victòria i la retirada. Els passatges inclouen moments d’introspecció, conflicte i exaltació triomfal, amb citacions musicals d’altres obres de Strauss com a homenatge a la seva pròpia trajectòria artística.
Sobre aquesta obra, amb aires autobiogràfics ben marcats pel compositor, el mateix Richard Strauss va afirmar a Romain Rolland, tal com recull Carlos Calderón al programa de mà del concert: “«No sóc un heroi. Em falta la força necessària; no estic fet per a la batalla. Prefereixo retraure’m, gaudir de la pau i la tranquil·litat…». Aquesta humilitat aparent contrasta amb una altra declaració feta al mateix Rolland: «No veig per què no hauria de compondre una simfonia sobre mi mateix; em trobo tan interessant com Napoleó o Alexandre»”. Així, Una vida d’heroi esdevé una obra fascinant que oscil·la entre la grandiloqüència i l’autoreflexió recollint l’esperit d’un compositor jove i ambiciós.
Una hora abans de l’inici del concert (19 h, Petit Palau, entrada lliure) tindrà lloc la sessió divulgativa “Parlem de...” sobre la Royal Concertgebouw Orchestra i Klaus Mäkelä, conduïda per Carlos Calderón, divulgador musical. Aquesta xerrada oferirà una mirada profunda al repertori i als protagonistes de la nit.
Podeu veure aquí la nova càpsula divulgativa de Perspectives Musicals de la plataforma Palau Digital amb motiu del concert.
(fotografia de Klaus Mäkelä ©Marco Borggeve).