Khatia Buniatishvili tancarà la temporada del Palau de la Música Catalana amb un recital virtuosístic
El proper dilluns, 25 de juny (Sala de Concerts, 20.30 h), Khatia Buniatishvili, una de les pianistes més aclamades del moment, oferirà un recital en solitari al Palau de la Música Catalana que serà el darrer concert de la temporada de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Corresponent al cicle Palau Piano, era previst el 10 d’octubre passat, però va ser posposat per malaltia de l’artista. Buniathisvili és una intèrpret predilecta del públic del Palau, escenari on ha actuat en diverses ocasions amb gran èxit de públic i de crítica.
La pianista, amb un talent, musicalitat i intel·ligència al servei d’unes mans prodigioses, presentarà un programa amb clàssics del Romanticisme i del segle XX. Començarà el recital amb la Sonata per piano núm. 3 de Johannes Brahms, obra d’arquitectura musical innovadora de cinc moviments; i el continuarà amb la transcripció per a piano –del pianista i director d’orquestra rus Mikhaïl Pletnev– de la popular suite del ballet El trencanous de P. I. Txaikovski. A la segona part, Buniatishvili tocarà dues obres virtuosístiques de Franz Liszt, una de les seves especialitats. Seran el Vals Mephisto núm. 1, obra de lluïment inspirada en un episodi de l’obra literària Faust, ein Gedicht de l’escriptor austríac Nikolaus Lenau, originàriament per a orquestra i adaptada per a piano pel mateix Liszt, i la Rapsòdia espanyola, obra brillant i d’alt voltatge pirotècnic fruit de l’atracció per l’exotisme hispànic del compositor.
Khatia Buniatishvili, nascuda a Geòrgia l’any 1987, posseeix una “tècnica enlluernadora, lirisme intens i una àmplia gamma de matisos capaços de mantenir la tensió musical sense forçar la naturalitat del discurs musical”, segons el crític Javier Pérez Senz. Va oferir el seu primer concert amb l’Orquestra de Cambra de Tbilisi als 6 anys i va saltar a l’escena internacional als 10 anys. El 2008 va debutar al Carnegie Hall de Nova York i des d’aleshores la pianista ha actuat als escenaris i festivals més importants del món, al costat dels millors directors i orquestres. La seva discografia inclou els treballs Franz Liszt Album (2011, premi Echo Klassik), Chopin Album (2012), Motherland (2014) i Kaleidoscope (2016, premi Echo Klassik) per a Sony Classical, així com Piano Trios amb Gidon Kremer i Giedre Dirvanauskaite (ECM, 2011) i les Sonates per a violí i piano de Franck, Dvořák i Grieg amb Renaud Capuçon (Erato, 2014).