Juan de la Rubia posarà música en directe al film Metropolis en la tercera edició del Concert de Halloween al Palau de la Música Catalana
El dimecres, 1 de novembre (17 h), l’organista Juan de la Rubia protagonitzarà la tercera edició del Concert de Halloween del Palau de la Música Catalana. Després de l’èxit de les dues edicions passades, improvisant sobre els films Faust i Nosferatu de F. W. Murnau, enguany es repetirà el mateix format. El músic improvisarà en directe a l’orgue la seva banda sonora sobre el film Metropolis de Fritz Lang mentre es projecta. Es tracta d’un nou repte per a aquest artista habitual de les temporades del Palau, ja que presentarà per primera vegada en públic la seva improvisació sobre aquesta icona del cinema mut del segle XX. “Haver improvisat ja sobre dues pel·lícules em dona l’experiència per poder anar més enllà en el sentit de buscar més recursos musicals, intentar adaptar-me encara més a l’escena i a tots els moviments de la pel·lícula. Fer-ho amb un film com Metropolis, que ja té una banda sonora original, és tota una responsabilitat que m’obliga a ser encara més exigent”, explica De la Rubia.
Amb aquest concert, corresponent al cicle Orgue al Palau, el públic del Palau tindrà una oportunitat única per poder gaudir de l’orgue Walcker de la Sala de Concerts (construït entre els anys 1906 i 1908 i restaurat el 2003 per Gerhard Grenzing), tot demostrant que l’orgue és un instrument que encaixa de manera natural amb l’expressionisme cinematogràfic.
El concert també commemorarà els noranta anys de la creació de Metropolis (1927), obra mestra del cinema i clau de l’expressionisme alemany. El film ofereix una visió apocalíptica de la societat del futur, en què sentiments, poder, alienació i lluita de classes són aspectes amb els quals Juan de la Rubia mostrarà un cop més una de les seves vessants més conegudes i interessants: la improvisació. Un exercici musical i també intel·lectual, en què l’habilitat de l’intèrpret esdevé imprescindible. “La improvisació és una vessant del músic que enriqueix la formació i la visió general de l’artista. Personalment, ser capaç no només d’interpretar una partitura, sinó també de crear música a l’instant és un acte creatiu que em fa sentir molt realitzat com a músic i que té l’afegit que es dona en un moment concret i que mai més es tornarà a repetir”, diu l’organista.
Juan de la Rubia és un dels intèrprets més guardonats de la seva generació, guanyador del Premi El Primer Palau, entre d’altres. Ha actuat als principals escenaris d’Europa, així com a l’Amèrica Llatina i l’Àsia, amb una acollida excel·lent del públic i la crítica. Ha tocat com a solista amb la Freiburger Barockorchester i ha estat continuista i director de diferents formacions instrumentals i vocals de música antiga. Obert a altres disciplines artístiques, De la Rubia ha col·laborat amb personalitats de les arts escèniques com Lluís Pasqual i Nacho Duato. Actualment és professor a l’ESMUC i organista de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona.