didonato-joyce-c-simon-pauly_837694-NL

La mezzosoprano torna al Palau, que enceta un projecte de llarg recorregut amb l’artista per explorar tots els seus registres musicals en temporades successives 

La mezzosoprano actuarà al costat de la formació Il Pomo d’Oro

 

Dilluns que ve, 20 de setembre (Sala de Concerts, 20 h), la carismàtica mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato tornarà al Palau de la Música Catalana per inaugurar la nova temporada de la sala modernista fent gala de la seva versatilitat amb el programa My favorite things, un viatge fascinant a través dels autors antics i moderns del Barroc. Un programa que arriba a Barcelona després d’haver estat presentat l’agost passat als festivals de Salzburg i d’Edimburg, i la setmana passada al Festival de Bucarest i a la ciutat d’Anvers.

La cantant, enamorada de la ciutat de Barcelona, va debutar al Palau en plena pandèmia, el gener del 2021, en una mostra del seu compromís envers la Sala de Concerts, amb un programa dedicat a àries d’òpera, lied i cançó de cabaret, actuació dedicada a totes aquelles persones que van patir solitud i aïllament durant el confinament. Un concert per recordar i que va suposar un gran èxit. Per això ara torna al Palau amb My favorite things, que es va haver de cancel·lar la primavera del 2020 i que es recupera novament amb el grup Il Pomo d’Oro, sota la direcció de la concertino Zefira Valova, en un concert del cicle Palau Grans Veus.

El concert de dilluns serà el primer del projecte de llarg recorregut que la mezzosoprano inicia amb el Palau per presentar en temporades successives tots els seus registres musicals. Així, la temporada 2022-23, el pròxim projecte de la cantant amb Il Pomo d’Oro portarà per títol Eden, una proposta que explorarà la grandesa, el poder i el misteri de la natura a través de la música, i que també es presentarà al Palau, mentre que la temporada 2023-24 tornarà a la sala modernista amb Dido & Aeneas de Purcell.

El programa de dilluns  abasta dos segles de música del Barroc i divideix en dues parts: Gli antichi (Els antics) i I moderni (Els moderns). Així, la primera part començarà a tall d’introducció amb la “Simfonia grave a cinque voci” d’Il primo libro delle sinfonie et gagliarde de Salomone Rossi, l’Hebreu, figura del Renaixement tardà. La primera intervenció de DiDonato arribarà amb “Illustratevi o cieli” d’Il ritorno di Ulisse in patria de Claudio Monteverdi, i continuarà amb “Intorno all’idol mio” de l’òpera L’Orontea de Pietro Antonio Cesti, un dels compositors més importants del seu temps. L’orquestra interpretarà la “Ciaccona” de Canzoni overo sonate concertate de Tarquinio Merula i la “Simfonia” de L’incoronazione di Poppea de Monteverdi, de la qual DiDonato cantarà l’ària d’Octàvia “Addio Roma”. Seguirà el “Ballo del Granduca” del ballet de l’òpera Il ballo dei reali amanti de Giovanni Battista Buonamente i la cançó Come again, sweet love de John Dowland, considerada una de les seves peces més boniques. Clourà aquesta primera part el madrigal de Monteverdi Si dolce è’l tormento, amb lletra de Carlo Milanuzzi.

La segona part començarà amb l’ària “Morte col fiero aspetto” de l’òpera Marc’Antonio e Cleopatra de l’alemany Adolf Hasse, seguida per tres peces de Georg Friedrich Händel: la cèlebre ària “Piangerò” de Giulio Cesare in Egitto, i l’“Obertura” i l’ària “Scherza infida in grembo al drudo” d’Ariodante. De Jean-Philippe Rameau s’escoltaran seccions instrumentals de Zoroastre, “Sarabande”, “Air en Rondeau” i “Air tres vif”, i “Orage, air pour Borée et la Rose ge” de Les indes galantes. El concert acabarà amb Händel, mitjançant l’ària “Dopo notte” d’Ariodante. “Es tanca així un trajecte que recorre la consolidació del gènere operístic des dels intents més arcaics fins a la culminació al zenit del Barroc”, com diu el periodista i crític musical Pablo Meléndez-Haddad al programa de mà del concert.

Guanyadora de diversos premis Grammy i del Premi Olivier 2018 per la seva excel·lència en òpera, Joyce DiDonato, nascuda a Kansas, encisa el públic d’arreu del món i ha estat proclamada com “potser la cantant més potent de la seva generació” («New Yorker») i amb una veu “ni més ni menys que d’or de vint-i-quatre quirats” («Times»), valoracions que la situen al màxim nivell com a intèrpret i defensora aferrissada de les arts, i en òperes de Händel i Mozart, juntament amb la seva àmplia i aclamada discografia i els rols de bel canto de Rossini i Donizetti.

Cada vegada més reclamada als circuits de concerts i recitals, darrerament ha fet residències al Carnegie Hall i al Barbican Center de Londres, a més de nombroses gires pels Estats Units, l’Amèrica del Sud, així com Europa i l’Àsia, i va prendre part com a solista convidada a la Last Night dels Proms. Entre els seus concerts més destacats recentment, hi ha la col·laboració amb la Chicago Symphony Orchestra i Riccardo Muti, Berliner Philharmoniker i Sir Simon Rattle, Orchestre Révolutionaire et Romantique i Sir John Eliot Gardiner, Philadelphia Orchestra i Yannick Nézet-Séguin, Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia i National Youth Orchestra of the United States of America dirigides per Sir Antonio Papano.

Artista en exclusiva d’Erato-Warner Classics, entre els guardons que ha rebut figuren, el 2018, per Les troyens, l’International Opera Award en la categoria d’enregistrament d’òpera completa, el premi d’òpera de la «BBC Magazine» i gravació de l’any de «Gramophone». Entre la seva llarga discografia figuren els recents CD Songplay; In war & peace, mereixedor del Premi Gramophone al millor recital 2017; Stella di Napoli; Diva Divo i Drama queens, guanyadors del Grammy. També ha estat artista de l’any de «Gramophone» i ha rebut el guardó Recital de l’Any, així com l’admissió al Gramophone Hall of Fame.

L’orquestra Il Pomo d’Oro, fundada el 2012, reuneix els millors músics en la interpretació amb instruments d’època i és convidada regularment per prestigioses sales de concerts i festivals de tot Europa. Amb una definida orientació cap a l’òpera, la formació ha treballat estretament amb els directors Riccardo Minasi, Maxim Emelyanychev, Stefano Montanari, George Petrou, Enrico Onofri i Francesco Corti; la concertino Zefira Valova ha dirigit l’orquestra en diversos projectes. Des del 2016 Maxim Emelyanychev és el seu director titular i des del 2019 Francesco Corti n’és el director principal. De la seva extensa discografia destaca l’àlbum In war and peace amb Joyce DiDonato (2016), premi Echo Klassik el 2017, i inclou òperes de Händel i Vinci i recitals amb els contratenors Jakub Józef Orliński, Franco Fagioli, Max Emanuel Cencic i Xavier Sabata, amb les mezzosopranos Ann Hallenberg i Joyce DiDonato i amb les sopranos Francesca Aspromonte i Emőke Barath. Aquest 2021 ha publicat els concerts de Bach amb Francesco Corti, recitals amb Lisette Oropesa (àries de concert de Mozart) i Jakub Józef Orliński (àries sacres), i Apollo i Dafne de Händel amb Kathryn Lewek i John Chest. Il Pomo d’Or és ambaixador oficial d’El Sistema Grècia, un projecte humanitari que promou l’educació musical de manera gratuïta per als nens dels camps de refugiats grecs, tot oferint-hi habitualment concerts, tallers i classes de música d’acord amb el mateix mètode d’El Sistema.

Joyce DiDonato inaugura la temporada del Palau de la Música Catalana dilluns vinent amb My favorite things, un recorregut pels antics i moderns del Barroc