Josep Pons dirigeix La consagració de la primavera d’Stravinsky al Palau de la Música Catalana amb l’Orquestra Simfònica del Liceu
El proper dimarts, 19 de març (20 h, Sala de Concerts), cicle Palau 100, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la batuta del seu director, Josep Pons, torna al Palau de la Música Catalana.En aquesta ocasió la formació comptarà amb la soprano romanesa Anita Hartig, una de les estrelles operístiques més sol·licitades actualment.
Obrirà el concert Imatges d’un món efímer de Josep Maria Guix, compositor convidat d’aquesta temporada al Palau de la Música Catalana. Una obra amb referències a la música moderna japonesa i les seves figures més emblemàtiques. Després de la peça del compositor català, s’interpretarà Shéhérazade del francès Maurice Ravel, sobre tres poemes de Tristan Klingsor per a cant i orquestra: “Àsia”, “La flauta encantada” i “L’indiferent”. Ocuparà la segona part del programa l’obra que va marcar l’inici de la música moderna: La consagració de la primavera d’Igor Stravinsky. Estrenada el 1913 a París, amb el mític ballarí rus Vàtslav Nijinski i direcció de Pierre Monteux, va provocar un dels escàndols més sonats en una estrena en la història de la música, pel trencament dels esquemes musicals que va suposar.
Josep Pons, al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, va dirigir fa tres anys al Palau de la Música Catalana l’estrena absoluta de Fiat Lux de Joan Guinjoan, un poema simfònic d’un sol moviment dedicat a Josep Pons. El director de Puig-reig, considerat un dels més rellevants de la seva generació, des del 2012 és el director musical del Gran Teatre del Liceu i també director honorari de l’Orquesta y Coro Nacionales de España. Ha estat director titular i artístic de l’Orquesta Ciudad de Granada i va ser fundador de l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure de Barcelona i de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Així mateix, va ser director musical de les cerimònies olímpiques de Barcelona 92. L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música que atorga el Ministeri de Cultura espanyol i és acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts.
L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu és l’orquestra més antiga de l’Estat espanyol. Durant gairebé 170 anys d’història ha estat dirigida per les més grans batutes, d’Arturo Toscanini a Erich Kleiber, d’Otto Klemperer a Hans Knappertsbusch, de Bruno Walter a Fritz Reiner, Richard Strauss, Alexander Glazunov, Ottorino Respighi, Pietro Mascagni, Igor Stravinsky, Manuel de Falla o Eduard Toldrà, fins a arribar als nostres dies, amb Riccardo Muti o Kirill Petrenko. Ha estat la protagonista de les estrenes del gran repertori operístic a la península Ibèrica i ha dedicat especial atenció a la creació lírica catalana.
Anita Hartig, aclamada per la crítica internacional, ha guanyat diversos concursos vocals nacionals i internacionals i ha actuat a algunes de les sales d’òpera més importants del món, com la Bayerische Staatsoper, Kanagawa Kenmin Hall de Tòquio, Megaron d’Atenes, Royal Opera House Covent Garden, La Monnaie de Brussel·les, Deutsche Oper de Berlín, Hamburgische Staatsoper, Teatro alla Scala de Milà, Opéra National de París, Gran Teatre del Liceu i Metropolitan de Nova York, i amb directors de renom, com Ádám Fischer, Franz Welser-Möst, Bertrand de Billy, Daniele Rustioni, Carlo Rizzi, Dan Ettinger, Daniel Oren, Mark Elder, Marco Armiliato i Ivor Bolton. Va formar part del conjunt de la Wiener Staatsoper, on va debutar internacionalment com a Musetta de La bohème.
Dimarts, una hora abans del concert, amb accés gratuït, el Petit Palau acollirà la conferència Parlem de Música amb el periodista Javier Pérez Senz,que parlarà del concert de Palau 100.