Widmann, Zimmermann i Treutler

Widmann actuarà al costat de la viola Tabea Zimmermann i la pianista Annika Treutler per interpretar músiques inspirades en els contes de fades.

El proper dilluns, 24 de febrer (Sala de Concerts, 20 h), el músic alemany Jörg Widmann (clarinet), en formació de trio amb Tabea Zimmermann (viola) i Annika Treutler (piano), presentarà al Palau de la Música Catalana el seu darrer CD, Es War Einmal - Once upon a time (Hi havia una vegada...), “un treball totalment impressionant” («BBC Music Magazine»), editat per Myrios Classics, que ha rebut diverses distincions, com el Diapason d’Or-Disc de l’Any 2018. En aquest enregistrament van participar la violista Tabea Zimmermann i el pianista Dénes Várjon. Aquest concert inaugura el cicle Palau Cambra i suposa la presència de Jörg Widmann, compositor convidat de la temporada, per primera vegada al Palau com a instrumentista. Un concert màgic, al voltant de la fantasia i els contes de fades, amb una formació instrumental original amb músics excepcionals, en què es podran escoltar obres de Robert Schumann i del mateix Jörg Widmann incloses al CD esmentat.

En aquest concert, Annika Treutler substitueix Dénes Várjon, inicialment anunciat, que ha cancel·lat la seva participació per malaltia.

El trio presentarà tres obres de Robert Schumann basades en la fantasia i els contes: Märchenerzählungen, op. 132 (Contes de fades), Fantasiestücke, op. 73 (Peces de fantasia) i Märchenbilder, op. 113 (Imatges de contes de fades). Compostes en l’última fase creativa del compositor, cada vegada més afectat pels problemes mentals derivats de la sífilis que patia, aquestes obres exploren les possibilitats tímbriques d’un format cambrístic de caràcter intimista al voltant de la vessant més lírica i somiadora.

També es podrà escoltar Es war einmal (Fünf Stücke im Marchenton) del mateix Jörg Widmann, amb què aporta la seva visió contemporània sobre aquesta temàtica. Amb cinc moviments (com indica el títol: Cinc peces a Marchenton), la composició de Widmann, que remet tant en la instrumentació com en el títol al seu admirat Schumann, aporta una qualitat, imaginació i capacitat de suggeriment molt celebrades per tots els públics que n’han pogut gaudir a les actuacions del trio en nombrosos escenaris.

Tancarà el concert una obra anterior, el Trio per a clarinet en Mi b major, KV 498, “Kegelstatt” de Mozart, obra amb què es va convertir en el primer compositor a escriure una obra per a clarinet, piano i violí, una combinació d’instruments poc usual a la seva època.

Jörg Widmann (Munic, 1973) és considerat un dels artistes més emocionants i versàtils de la seva generació. Aquesta temporada actuarà com a clarinetista, compositor i director d’orquestra al Palau de la Música Catalana, al Festival Internacional de Bergen i com a artista en residència al WDR Sinfonieorchester de Colònia. Com a director, Widmann també es presentarà aquesta temporada amb l’Ensemble Kanazawa, WDR Sinfonieorchester, Orquestra de Cambra Sueca i Hessisches Staatsorchester de Wiesbaden. En l’àmbit de la música de cambra actua al costat d’artistes de prestigi, com András Schiff, Daniel Barenboim, Mitsuko Uchida, Tabea Zimmermann, Antoine Tamestit i Quartet Hagen, als auditoris i festivals més rellevants del món. Com a compositor, les seves obres han estat premiades en repetides ocasions i estrenades per les millors orquestres. Entre la seva producció destaca l’òpera Babylon, que s’estrenà la temporada 2012-13 a la Bayerische Staatsoper, sota la batuta de Kent Nagano.

Tabea Zimmermann (Lahr/Schwarzwald, 1966) ha estat considerada durant molt de temps un dels músics més reconeguts del nostre temps; tant el públic com representants de l’escena musical valoren la seva personalitat carismàtica i una profunda comprensió musical. Com a solista, treballa habitualment amb les millors orquestres del món. Aquesta temporada 2019-20 és artista resident de la Royal Concertgebouw Orchestra. En el camp de la música de cambra, Zimmermann participa en concerts fent trio amb Jörg Widmann i Dénes Várjon, així com amb Daniel Sepec i Jean-Guihen Queyras; a més, col·labora en recitals fent duo amb els pianistes Javier Perianes i Thomas Hoppe.

Annika Treutler (Bielefeld, 1990) és considerada la pianista alemanya més interessant menor de 30 anys i una intèrpret virtuosa, intel·ligent, creativa i sensible. Ha rebut el mestratge d’Elisabeth Leonskaja, Leif Ove Andsnes i Murray Perahia, entre d’altres. El 2017 va debutar amb la Konzerthausorchester de Berlín amb el conegut Concert per a piano en Re major de Haydn, dirigit per Jonathan Cohen. Ha estat treballant en el projecte “Rhapsody in School”, promogut per Lars Vogt, del qual és ambaixadora. Des de l’octubre del 2018, és professora a la Universitat de Música Hanns Eisler de Berlín. Recentment ha gravat dos CD amb el segell Hänssler Classic, el 2018 i 2019, amb obres Brahms, l’un en solitari i l’altre al costat de la violoncel·lista Julia Hagen.

 

Palau Cambra, temporada 2019-20

Aquesta temporada el cicle Palau Cambra inclou sis concerts, protagonitzats per destacats intèrprets i grups de cambra, tant nacionals com internacionals. Així, la programació continuarà amb els concerts de la violinista Leticia Moreno i la pianista Lauma Skride (07.05.20), amb un repertori inusual que inclourà obres de Piazzolla, Ravel, Stravinsky i Bartók; el quartet format per Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras, Jörg Widmann i Pierre-Laurent Aimard (03.06.20), virtuosos en el seu àmbit instrumental en una de les cites cambrístiques de la temporada amb la interpretació del Quartet per a la fi dels temps d’Oliver Messiaen i la Fantasia per a clarinet sol del mateix Widmann; el Cuarteto Quiroga (09.06.20), considerat un dels grups més singulars i actius del panorama internacional, amb el programa Officium; The Heath Quartet i la soprano Carolyn Sampson (15.06.20), amb una vetllada lírica amb Quartets de Haydn, Schönberg i Jörg Widmann; i, finalment, el carismàtic violoncel·lista anglès Steven Isserlis (18.06.20), acompanyat per la pianista Connie Shih, que interpretarà una selecció de Sonates de Saint-Saëns, Fauré i Rakhmàninov, a més d’una balada de Julius Isserlis inspirada en Pau Casals.

Jörg Widmann, compositor convidat de la temporada, es presenta com a instrumentista al Palau de la Música Catalana amb el seu darrer projecte: Hi havia una vegada...