Jordi Savall interpreta Couperin al Palau, en un monogràfic de música barroca francesa
El proper dilluns, 18 de gener (20.30 h), Jordi Savall, considerat el millor violagambista del món i figura cabdal en l’àmbit de la música antiga, torna al Palau de la Música Catalana. En aquest concert del cicle Palau 100 Constel·lació, el músic dirigirà des de la viola de gamba un programa de música barroca francesa centrada en François Couperin, qualificat pel mateix Savall com el “Bach francès”. El músic català estarà acompanyat per sis dels millors intèrprets d’aquest gènere musical, tots ells col·laboradors habituals de les formacions de Savall.
El públic gaudirà d’una selecció de dos reculls importants de Couperin: Les Nations i Concerts Royaux. Couperin personifica les virtuts de l’estil musical francès de la seva època, alhora que la seva obra representa el paradigma de l’élégance. El seu llenguatge musical, sempre net, subtil, clar i allunyat d’exabruptes i grans masses instrumentals, s’expressa en la intimitat modesta de ben pocs instruments, en una combinació mesurada de sons que emocionen profundament l’oient.
Per a Savall “aquesta és l’essència de la música de cambra d’aquesta època; d’un gran refinament i d’una gran complexitat. Una música que cada vegada que la fas l’has d’estar recreant amb fantasia i imaginació, inspirant-te en el llenguatge escrit”. D’aquesta música “m’atrau la mescla equilibrada de tendresa i elegància, virtuosisme i emoció, no hi ha mai una cosa que domini l’altra”, afegeix Savall, que continua explicant que “és difícil d’entrar-hi, perquè és un llenguatge més íntim, difícil d’interpretar, però un cop hi entres la música t’acompanya sempre”. El programa es completarà amb dos concerts de Mr. de Sainte-Colombe, compositor i violagambista del qual Savall també és un gran coneixedor.
Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Fa més de cinquanta anys que dóna a conèixer al món meravelles musicals oblidades i dedica el seu temps a la recerca d’aquestes músiques antigues, les llegeix i les interpreta amb la seva viola de gamba o com a director. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs del fenomen de revaloració de la música històrica. És fundador, juntament amb Montserrat Figueras, dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989). Ha editat i enregistrat més de 230 discos de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del classicisme, amb una especial atenció al patrimoni musical hispànic i mediterrani, els quals han estat mereixedors de moltes distincions, com ara Midem Awards, International Classical Music Awards i un Premi Grammy. Igualment, Jordi Savall ha estat guardonat amb les més altes distincions internacionals i nacionals, com la insígnia de Chevalier de la Legió d’Honor de la República francesa i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.