Jordi Savall dirigirà per primera vegada les tres darreres simfonies de Mozart al Palau de la Música Catalana
El proper dimecres, 21 de juny, Jordi Savall al capdavant de la seva formació Le Concert des Nations dirigirà al Palau de la Música Catalana i per primera vegada les tres darreres simfonies de Mozart. El concert, que clourà la temporada 2016-17 del cicle Palau 100, s’emmarca en la iniciativa del Palau de la Música Catalana de convidar Savall per dirigir repertoris que el mestre encara no havia abordat. Així, la temporada 2014-15 Jordi Savall va dirigir-hi la Passió segons sant Mateu de Bach, enguany les Simfonies de Mozart i la temporada vinent El Messies de Händel. Projectes que han despertat l’interès internacional i que algunes de les sales de concerts europees també han volgut compartir.
Dimecres al Palau s’oferiran, doncs, les tres darrers simfonies que va escriure Mozart: les Simfonies núm. 39, KV 543; núm. 40, KV 550, i núm. 41, KV 551. Obres escrites en un breu període de temps l’estiu del 1788 en una modesta llar de la perifèria de Viena en un moment en què Mozart estava abatut pel poc èxit de l’estrena vienesa de seu Don Giovanni.
L’exercici d’escoltar-les en una sola sessió és un viatge cap a la descoberta, sent el “Finale” de la número 41 la destinació final d’aquesta aventura musical conduïda per Savall. Segons explica Víctor García de Gomar, director artístic adjunt del Palau: “considerades de forma unitària, aquest gran fresc de les tres simfonies reprodueix a la perfecció la successió dels estats d’ànim de l’home envers la mateixa vida: de la vistosa energia dels primers anys a la màxima intensitat emotiva per cloure amb la victoriosa afirmació de la vida. Un llegat d’un immens abast espiritual que transcendeix les particularitats de cada simfonia”.
Per tant, és tot un esdeveniment presentar al Palau aquest repertori ofert per la mà d’una de les personalitats musicals més polivalents i reconegudes del moment. Fundador dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989), Savall explora i crea un univers d’emocions i de bellesa i les projecta al món a milions d’amants de la música. Guanyador de nombrosos premis i guardons, al llarg de la seva carrera ha enregistrat i editat més de 230 discos de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del Classicisme, amb una especial atenció al patrimoni musical hispànic i mediterrani. Els seus programes de concert han convertit la música en un instrument de mediació per a l’entesa i la pau entre pobles i cultures diferents, i de vegades enfrontades.
Abans del concert, a les 19 h, tindrà lloc al Petit Palau una conversa amb Jordi Savall, conduïda per Víctor Garcia de Gomar, director artístic adjunt del Palau, en la qual Savall introduirà el programa del concert. (Entrada gratuïta. Aforament limitat).